|
10. Ders: Kutsal Ruh ve Yasa
Yapmanız gereken işleri yapmanın ne kadar zor olduğunu hiç fark ettiniz mi? Hiç kendinizi doğru olanı yapmaya güçsüz hissettiniz mi? Tembel, hilekâr, benmerkezci ve öfkeli olmanın çok daha kolay olması, insanoğullarının doğuştan iyi olmadıklarına hepimiz için bol miktarda kanıt sağlamaktadır. Günaha ve itaatsizliğe doğal bir eğilimimiz oluşu Kutsal Kitap gerçeklerinden biridir. Fakat bir çözüm olduğu da gerçek. Önceki derslerimizden birinde imanlının hayatında vaftizin önemini öğrendik. Kısacası, merkezinde İsa olan yeni bir hayata yeniden doğuşumuzun bir simgesidir. İsa sudan ve Ruh’tan yeniden doğmamız gerektiğini söyledi. Bu dersimizde O’nun Ruh’un yeniden doğuştaki rolü ve bunun Allah’ı hoşnut etme yetimizi nasıl etkilediği hakkındaki sözlerinin gerçeğini daha derinlemesine araştıracağız. İsa’nın kendi sözleriyle başlayalım.
S1. İsa’yı seviyorsak ne yaparız? Yuhanna 14:15 ayetini okuyun.
Y.___________________________________________________
S2. İsa’nın göndereceği Yardımcı kimdir? Yuhanna 14:16–18 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
S3. Gerçeğin Ruhu nerede yaşayacak? (17. ayet)
Y.___________________________________________________
İsa’nın sözlerindeki birkaç noktanın farkına varmamız önemli. Öncelikle, O’nu seviyorsak O’nun emirlerini tutacağımızı söyledi. İkincisi, kendisinin ölümünden, dirilişinden ve göğe yükselişinden sonra bir Yardımcı göndereceğini söyledi. Yardımcı, içimizde ve aramızda yaşayan bir ruh olacaktı. Yardımcı belli ki başka bir insan değil, zira bir insan içimizde yaşayamaz. Dördüncüsü, İsa’nın emirleriyle Gerçeğin Ruhu’nun çalışması arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Bunun ne olduğunu öğrenmeden önce, bazı kadınlar Fatma’nın Yardımcı’nın kimliğiyle ilgili anlayışını sorguladıklarında ne olduğunu görelim.
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
Gülsün, “Fatma, pazar sabahı kızlarla kahvaltıya gelecek misin?” diye sordu.
“Evet, niyetim buydu. Kimler orada olacak?”
“Sanırım şimdilik beşimiz veya altımız geleceğiz. Merve, Ceyda, Banu ve İdil kesinlikle geliyor. Tabii ki bazı arkadaşlarını getirebilirler. Nereye gidebiliriz, bir fikrin var mı?” diye sordu Gülsün.
“Bunu tamamen size bırakıyorum. Ben yalnızca rahatlamak istiyorum; uzun ve yorucu bir hafta oldu, herkesi mutlu etmeye çalışma stresine ihtiyacım yok. Bayanların zaman zaman nasıl olduklarını bilirsin!” diye yanıtladı Fatma.
“Öyleyse endişe etme. Aklımda bir yer var.”
“Harika! Dinle Gülsün, birazdan çıkacağım. Dükkânı karanlık olmadan mutlaka kapat. Pazar günü görüşürüz. Haberi aldığın zaman beni ara” dedi Fatma.
Gülsün güven verici bir tonda “Tamam canım” dedi.
Fatma Pazar sabahı kahvaltıya giderken kimlerin gelebileceğini düşündü. Bir de ona çalışma grubu hakkında sorular sorup sormayacaklarını merak etti. Hiçbir zaman sır saklayan biri olmamıştı ve tüm kadınlar Kutsal Kitap’ı araştırdığını biliyordu, hele Banu ve Ceyda’ya söyledikten sonra!
“Gülsün, burası olağanüstü bir yer! Bahçeye, cıvıldayan kuşlara ve hoş kokulu çiçeklere bayıldım. Nasıl buldun burayı?” diye sordu Merve.
“Teşekkürler, Merve. Aslında bana buradan Fatma’nın eltisi Filiz söz etmişti” diye yanıtladı Gülsün.
Fatma, “Gerçekten mi?” dedi.
İdil, “Fatma, Filiz nasıl?” diye sordu.
“Aslında son zamanlarda onu pek görmedim.”
İdil iğneleyici bir tonla, “Yani artık ‘çalışma’ grubunuza katılmıyor mu?” diye sordu.
Fatma sakin bir tonla, “Çoğunlukla geliyor, ama birkaç haftadır gelmediler” dedi.
“Hım. Peygamberimizden bahseden bölümü buldunuz mu?” İdil kıs kıs güldü.
“Ondan söz eden bir bölüm olduğunu sanmıyorum. Fakat sanırım nerede yanıldığını biliyorum” dedi Fatma sakin ve ağırbaşlı bir tonla. “İsa öğrencileriyle konuşurken onlara öleceğini, hayata geri döneceğini ve bundan sonra göğe gideceğini söyledi. Fakat onlara her zaman kendileriyle birlikte olacağı güvencesini verdi. Hatta onlara Gerçeğin Ruhu adlı bir Yardımcı göndereceğini söyledi. Sanırım pek çok kişinin kafasını karıştıran ayet bu. Fakat bunun farkında değiller, çünkü Kutsal Kitap’ı hiçbir zaman kendileri okumuyorlar. Yalnızca başkalarının söylediklerine körü körüne inanıyorlar. İşte, bu ayet bir insan hakkında olamaz, zira Yardımcı bir ruhtur ve imanlının içinde yaşıyor. Bunu hazmetmenin zor olduğunu biliyorum, fakat benim anladığım gerçek bu.”
İdil alaycı bir tonla, “Hım. Ders için teşekkürler” dedi.
Havada gerilim olduğunu söylemek hafif kalır. Ancak Fatma kendi tanıklığından memnundu. Yeni bulduğu imanını savunmak kolay değildi. Gülsün’e doğru göz attı, kaşlarını kaldırdı, burnundan derin bir nefes aldı ve bu düşmanlıkla sürekli olarak uğraşmak zorunda olmadığı için sessizce Allah’a şükretti.
S4. Yardımcı, Gerçeğin Ruhu ne yapacaktı? Yuhanna 16:7–11 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Gerçeğin Ruhu bizi günaha dair ikna eder, gelecek olan yargıyı bize hatırlatır ve doğru olanı öğretir.
S5. Gerçeğin Ruhu’nun gelmesi neden gerekliydi?
Y.___________________________________________________
Gerçeğin Ruhu’na, Yardımcı’ya ihtiyacımız var, çünkü İsa yeryüzünde değil. O yeryüzündeyken, insanlara günah ile doğruluk arasındaki farkı öğretti. İnsanlara gelecek olan yargıyı hatırlatmakla kalmayıp, yargılama yetkisinin kendisine verildiğini de bildiren O’ydu. Öyleyse, Gerçeğin Ruhu içimizde yaşıyorsa, öncelikle Onu nasıl alırız?
S6. İnsanlar kurtulmak için ne yapmaları gerektiğini sorduklarında, Petrus onlara ne söyledi? Elçilerin İşleri 2:36–38 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
S7. Yukarıdaki ayete göre, tövbenin ve vaftizin sonucunda ne olur?
Y.___________________________________________________
İsa’nın adıyla vaftiz olduğumuzda günahlarımız bağışlanır ve Kutsal Ruh armağanını alırız. Yardımcı, Gerçeğin Ruhu, Kutsal Ruh’tur. Bunu biliyoruz, çünkü İsa göğe yükselişinden 10 gün sonra öğrencilere Yardımcı’yı gönderdi ve tıpkı İsa’nın vaat ettiği gibi öğrenciler Kutsal Ruh’la doldular. Elçilerin İşleri 2:1–4 ayetlerini okuyun.
Kutsal Ruh’u nasıl aldığımız konusunu açıkça anlayalım.
S8. Kutsal Ruh’u nasıl alırız, iyi işler yaparak mı, iman yoluyla mı? Galatyalılar 3:2–9 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İsa’ya imanımızın sonucu olarak Kutsal Ruh’u alırız ve Allah’ın çocukları oluruz.
S9. Allah’ın ruhsal çocukları olarak O’na baba diyebilir miyiz? Galatyalılar 3:26; 4:6, 7 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Evet, yapabiliriz ve Kutsal Ruh’un hayatlarımızdaki varlığı Allah’ın krallığında pay sahibi olduğumuzun hem kanıtı, hem de güvencesidir. Kutsal Ruh bağışlandığımıza ve Allah’ın çocukları olduğumuza dair fermanı aslında mühürlemektedir. Efesliler 1:13–14 ayetlerini okuyun.
Aynı gerçeği Pavlus’un Korintlilere ikinci mektubunda da görüyoruz. 2. Korintliler 1:21, 22 ve Romalılar 8:14–17 ayetlerini okuyun.
Kısacası, Kutsal Ruh bize kurtuluşumuzu hatırlatır. İmanlılar olarak hatalar yapacağız, çünkü günahla ve benlikle savaş halindeyiz. Kimi zaman sonradan pişman olacağımız şeyler söyleyebilir ve yapabiliriz. İsa’ya iman etmeden önce, Allah’a karşı savaş halindeydik. Fakat Kutsal Ruh, Allah’a karşı savaşımızı bitirir. Ruh, bizi engellemeye çalışan günahla ve bu dünyanın sorunlarıyla mücadele etmemiz için bizi güçlendirir.
S10. İsa’nın günahımızın cezasını ödediğine iman ettiğimizde, Allah’la ilgili olan durumumuz nasıl değişir? Romalılar 5:1, 2 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İsa Mesih’e iman yoluyla aklandığımızda, Allah’la barış halinde oluruz. Artık O’nun teşviklerine direnmez ve O’nun yasalarına karşı mücadele etmeyiz. Hatta aslında, tüm yapmak istediğimiz O’nun yüceliğinde olmaktır. Bu hayatın mükemmel olacağı, artık hiçbir sorun yaşamayacağımız anlamına mı geliyor? Hayır, yalnızca sorunlarla daha iyi başa çıkabileceğimiz anlamına geliyor.
S11. Denenmeler kötü müdür? Neden ya da neden değil? Romalılar 5:3, 4 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İmanlılar olarak denenmelerden ve zorluklardan endişe etmeyiz, zira bunlar yalnızca imanımızı, sebatımızı, karakterimizi ve umudumuzu güçlendirmeye yarar. Bu denenmelerin üstesinden gelmenin kolay olacağı anlamına mı geliyor? Her zaman değil, fakat Allah bizim tarafımızda ve Kutsal Ruh’un yardımına sahibiz.
S12. Kutsal Ruh kalplerimize ne döker? Romalılar 5:5 ayetini okuyun.
Y.___________________________________________________
Kutsal Ruh kalplerimize Allah’ın sevgisini döker.
S13. Kendi benliklerine ve iyi işlerine güvenenler Allah’ı hoşnut edip O’nun tüm emirlerini yerine getirebilirler mi? İsa’nın başkalarını kendilerinden çok sevme çağrısını yerine getirebilirler mi? Romalılar 8:5–8 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Hayır, bunu yapamazlar, çünkü Allah’ın düşmanlarıdırlar. Kurtuluşu İsa’ya imanla karşılıksız olarak almak yerine kazanmaya çalışmaktadırlar. Dua ederek, oruç tutarak ve kutsal yerleri ziyaret ederek doğru olanı yapmaya çalışabilirler. Fakat her zaman hüsranla karşılaşacaklardır, zira iyi işler ne kadar çok olursa olsun tek bir günahı bile silemez. Fakat Rabb’e hamdolsun, imanlılar kurtuluş armağanını iman yoluyla almışlardır ve Kutsal Ruh onların içinde yaşayarak onlara günahın ne olduğunu öğretmekte ve şükranla dolu erdemli bir hayat yaşamaları için onları güçlendirmektedir. Ayrıca, Allah’ın sevgisine ek olarak, O’nun yasası kalplerine yazılır. Aslında, O’nun yasası sevgidir.
S14. Kutsal Ruh Allah’ın yasalarını nereye yazar? İbraniler 10:15–18 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İmanlılar için Allah’ın yasası kâğıda veya ahşaba yazılarak evdeki bir duvara asılan bir kurallar listesi değildir. Bunlar kalplerimizde ve zihinlerimizde yazılıdır. Bir parçamız haline gelirler. İmanlılar olarak, Allah’ın yasasını tıpkı İsa’yı tanımadan önce doğal olarak çiğnediğimiz gibi, şimdi de doğal olarak tutarız. Eski Ahit’te Allah’ın yasasının insan kalbine hiçbir zaman girmemesi durumunda neler olduğunu rahatlıkla görebiliriz. İnsanlar günaha ve Allah’a karşı isyana düşmeye devam ederler. Mesih’te ise bunun tam tersini görüyoruz. Allah’ın yasası kalplerimizde ve zihinlerimizde yazılıdır, bizde içten dışa doğru, sevgiyle işler. Yuhanna 14:15 ayetini okuyun.
S15. İsa’yı seviyor musunuz?
Y.___________________________________________________
İsa’yı seviyorsanız, O’nun emirlerini tutarsınız. En büyük emrin hangisi olduğu kendisine sorulduğunda İsa’nın ne dediğini biliyor musunuz? Matta 22:35–40 ayetlerini okuyun.
İsa aslında iki emir verdi.
S16. Birinci emir neydi?
Y.___________________________________________________
S17. İkinci emir neydi?
Y.___________________________________________________
Her iki emir de tek bir sözcükle özetlenebilir: sevgi. Allah’ı sevmeli ve komşumuzu sevmeliyiz. İsa'ya göre komşumuz kim? Herkes komşumuzdur, düşmanlarımız bile!
S18. Başkalarını sevmek yasayı yerine getiriyorsa, zina işleyebilir miyiz? Ya öldürmek? Çalmak? Tamah etmek? Romalılar 13:8–10 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Pavlus başkalarını sevmeyi gerçekten istersek yapamayacağımız birkaç şeyden söz etti. Başkalarını gerçekten sevmek istersek sahip oldukları şeylere tamah edemeyiz ve bunu elde etmek için her yola başvurmayız. Bize sahip olmayan şeyi çalamayız veya başka birine ait olan şeyi geri vermezlik edemeyiz. Yalan da söyleyemeyiz.
S19. Hırsızlık Allah’ın komşunuzu sevme yasasına nasıl aykırıdır? Vergilerinizi, kiranızı veya elektrik faturanızı ödememek hırsızlık sayılabilir mi? Ne de olsa, başkasının hakkı olan bir şeyi alıkoyuyorsunuz.
Y.___________________________________________________
S20. Zina etmek, hatta içinizden diğer kadınlara şehvet beslemek, Allah’ın komşunuzu sevme yasasına nasıl aykırıdır? Şehvetle arzuladığınız kadının başka bir adamın karısı olduğunu veya bir gün olabileceğini hiç düşündünüz mü? Birisinin sizin karınız veya gelecekteki karınız hakkında bu şekilde düşünmesini ister misiniz? Matta 5:27, 28 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
S21. En küçük yalanı dahi söylemek Allah’ın komşunuzu sevme yasasına nasıl aykırıdır?
Y.___________________________________________________
İnsanlar genellikle kendilerini ya da kendi menfaatlerini korumak için yalan söylerler. Dolayısıyla, yalan söylemek bencilce bir eylemdir. Bir kimse bencilse, başka insanları düşünmez. Başkalarının iyiliği, size güven duyabilmeleri de dahil olmak üzere, sizi ilgilendirmiyorsa, onları sevmiyorsunuz demektir.
S22. Sırada önünüze geçtikleri ya da trafikte aracınıza çarptıkları zaman insanlara bağırmak, komşuya sevgiyi gösterir mi?
Y.___________________________________________________
Unutmayın, bize gökte bir yer kazandıracağı için başkalarını seviyor değiliz. Allah bizi sevdiği için, İsa çarmıhta ölerek günahlarımızın bedelini ödediği için ve Allah’ın yasası yüreklerimizde yazılı olduğu için başkalarını seviyoruz. Kısacası, başkalarını sevmekten kendimizi alıkoyamayız! Allah’ın emirleri tavsiye değildir, yaşanması gereken bir hayat standardıdır.
S23. Allah’a sevgimizi nasıl gösteririz? 1. Yuhanna 5:1–3 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Allah’a sevgimizi O’nun emirlerini tutarak gösteririz. Mısır’dan Çıkış kitabında Allah’ın kendi parmağıyla yazdığı 10 emri okuyabiliriz. Komşumuza sevgimizi nasıl göstereceğimizi araştırırken bunlardan bazılarını okumuştuk. Şimdi Allah’a sevgimizi gösterenleri okuyalım.
S24. İlk dört emir hangileridir? Mısır’dan Çıkış 20:1–11 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
S25. İlk dört emri tutmak Allah’a sevgimizi ne şekilde gösterebilir?
Y.___________________________________________________
Allah’a sevgimizi başka ilahlara tapmayarak, put yapmayarak ve O’nun adını boş yere anmayarak gösteririz. O’na sevgimizi ayrıca yedinci gün Şabatı’nı kutsal tutarak gösteririz. Allah Şabat’ı bize bir armağan olarak vermiştir. Meşguliyetle dolu bir dünyada yaşıyoruz, bu nedenle O bizim dinlenmemizi, diğer imanlılarla bir araya gelmemizi ve O’na ibadet etmemizi istiyor. Her hafta Şabat (cumartesi) günü çalışmayarak ve istirahat ederek (Mesih’te olmanın bir simgesi) dünyaya Allah’ın Yaratıcı ve İsa’nın Kurtarıcı olduğunu gösteririz.
İlerleyen derslerimizde Kutsal Ruh’un hayatlarımızda nasıl çalıştığını ve Şabat gününün önemini daha ayrıntılı olarak işleyeceğiz. O zamana dek, İsa’nın Kutsal Ruh’u bize Allah’ı ve diğer insanları severek O’nun yasasını yerine getirebilmemiz için hayatlarımıza bir rehber ve teşvik edici olarak verdiğini aklımızda tutalım. Bu şekilde, Büyük Mücadele’de Allah’ı ve İsa’yı temsil eden kutsal bir halk oluruz. Yasanın Tekrarı 26:16–19 ayetlerini okuyun. Allah’a kutsal bir halk olalım!
Okuyucular dua yoluyla bağlılık çağrısında bulunmalıdır.
Daha fazla araştırmak için şunları okuyun:
1. Korintliler 7:19; Galatyalılar 5:16–24 ve Vahiy 14:12.
Yapmanız gereken işleri yapmanın ne kadar zor olduğunu hiç fark ettiniz mi? Hiç kendinizi doğru olanı yapmaya güçsüz hissettiniz mi? Tembel, hilekâr, benmerkezci ve öfkeli olmanın çok daha kolay olması, insanoğullarının doğuştan iyi olmadıklarına hepimiz için bol miktarda kanıt sağlamaktadır. Günaha ve itaatsizliğe doğal bir eğilimimiz oluşu Kutsal Kitap gerçeklerinden biridir. Fakat bir çözüm olduğu da gerçek. Önceki derslerimizden birinde imanlının hayatında vaftizin önemini öğrendik. Kısacası, merkezinde İsa olan yeni bir hayata yeniden doğuşumuzun bir simgesidir. İsa sudan ve Ruh’tan yeniden doğmamız gerektiğini söyledi. Bu dersimizde O’nun Ruh’un yeniden doğuştaki rolü ve bunun Allah’ı hoşnut etme yetimizi nasıl etkilediği hakkındaki sözlerinin gerçeğini daha derinlemesine araştıracağız. İsa’nın kendi sözleriyle başlayalım.
S1. İsa’yı seviyorsak ne yaparız? Yuhanna 14:15 ayetini okuyun.
Y.___________________________________________________
S2. İsa’nın göndereceği Yardımcı kimdir? Yuhanna 14:16–18 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
S3. Gerçeğin Ruhu nerede yaşayacak? (17. ayet)
Y.___________________________________________________
İsa’nın sözlerindeki birkaç noktanın farkına varmamız önemli. Öncelikle, O’nu seviyorsak O’nun emirlerini tutacağımızı söyledi. İkincisi, kendisinin ölümünden, dirilişinden ve göğe yükselişinden sonra bir Yardımcı göndereceğini söyledi. Yardımcı, içimizde ve aramızda yaşayan bir ruh olacaktı. Yardımcı belli ki başka bir insan değil, zira bir insan içimizde yaşayamaz. Dördüncüsü, İsa’nın emirleriyle Gerçeğin Ruhu’nun çalışması arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Bunun ne olduğunu öğrenmeden önce, bazı kadınlar Fatma’nın Yardımcı’nın kimliğiyle ilgili anlayışını sorguladıklarında ne olduğunu görelim.
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
Gülsün, “Fatma, pazar sabahı kızlarla kahvaltıya gelecek misin?” diye sordu.
“Evet, niyetim buydu. Kimler orada olacak?”
“Sanırım şimdilik beşimiz veya altımız geleceğiz. Merve, Ceyda, Banu ve İdil kesinlikle geliyor. Tabii ki bazı arkadaşlarını getirebilirler. Nereye gidebiliriz, bir fikrin var mı?” diye sordu Gülsün.
“Bunu tamamen size bırakıyorum. Ben yalnızca rahatlamak istiyorum; uzun ve yorucu bir hafta oldu, herkesi mutlu etmeye çalışma stresine ihtiyacım yok. Bayanların zaman zaman nasıl olduklarını bilirsin!” diye yanıtladı Fatma.
“Öyleyse endişe etme. Aklımda bir yer var.”
“Harika! Dinle Gülsün, birazdan çıkacağım. Dükkânı karanlık olmadan mutlaka kapat. Pazar günü görüşürüz. Haberi aldığın zaman beni ara” dedi Fatma.
Gülsün güven verici bir tonda “Tamam canım” dedi.
Fatma Pazar sabahı kahvaltıya giderken kimlerin gelebileceğini düşündü. Bir de ona çalışma grubu hakkında sorular sorup sormayacaklarını merak etti. Hiçbir zaman sır saklayan biri olmamıştı ve tüm kadınlar Kutsal Kitap’ı araştırdığını biliyordu, hele Banu ve Ceyda’ya söyledikten sonra!
“Gülsün, burası olağanüstü bir yer! Bahçeye, cıvıldayan kuşlara ve hoş kokulu çiçeklere bayıldım. Nasıl buldun burayı?” diye sordu Merve.
“Teşekkürler, Merve. Aslında bana buradan Fatma’nın eltisi Filiz söz etmişti” diye yanıtladı Gülsün.
Fatma, “Gerçekten mi?” dedi.
İdil, “Fatma, Filiz nasıl?” diye sordu.
“Aslında son zamanlarda onu pek görmedim.”
İdil iğneleyici bir tonla, “Yani artık ‘çalışma’ grubunuza katılmıyor mu?” diye sordu.
Fatma sakin bir tonla, “Çoğunlukla geliyor, ama birkaç haftadır gelmediler” dedi.
“Hım. Peygamberimizden bahseden bölümü buldunuz mu?” İdil kıs kıs güldü.
“Ondan söz eden bir bölüm olduğunu sanmıyorum. Fakat sanırım nerede yanıldığını biliyorum” dedi Fatma sakin ve ağırbaşlı bir tonla. “İsa öğrencileriyle konuşurken onlara öleceğini, hayata geri döneceğini ve bundan sonra göğe gideceğini söyledi. Fakat onlara her zaman kendileriyle birlikte olacağı güvencesini verdi. Hatta onlara Gerçeğin Ruhu adlı bir Yardımcı göndereceğini söyledi. Sanırım pek çok kişinin kafasını karıştıran ayet bu. Fakat bunun farkında değiller, çünkü Kutsal Kitap’ı hiçbir zaman kendileri okumuyorlar. Yalnızca başkalarının söylediklerine körü körüne inanıyorlar. İşte, bu ayet bir insan hakkında olamaz, zira Yardımcı bir ruhtur ve imanlının içinde yaşıyor. Bunu hazmetmenin zor olduğunu biliyorum, fakat benim anladığım gerçek bu.”
İdil alaycı bir tonla, “Hım. Ders için teşekkürler” dedi.
Havada gerilim olduğunu söylemek hafif kalır. Ancak Fatma kendi tanıklığından memnundu. Yeni bulduğu imanını savunmak kolay değildi. Gülsün’e doğru göz attı, kaşlarını kaldırdı, burnundan derin bir nefes aldı ve bu düşmanlıkla sürekli olarak uğraşmak zorunda olmadığı için sessizce Allah’a şükretti.
S4. Yardımcı, Gerçeğin Ruhu ne yapacaktı? Yuhanna 16:7–11 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Gerçeğin Ruhu bizi günaha dair ikna eder, gelecek olan yargıyı bize hatırlatır ve doğru olanı öğretir.
S5. Gerçeğin Ruhu’nun gelmesi neden gerekliydi?
Y.___________________________________________________
Gerçeğin Ruhu’na, Yardımcı’ya ihtiyacımız var, çünkü İsa yeryüzünde değil. O yeryüzündeyken, insanlara günah ile doğruluk arasındaki farkı öğretti. İnsanlara gelecek olan yargıyı hatırlatmakla kalmayıp, yargılama yetkisinin kendisine verildiğini de bildiren O’ydu. Öyleyse, Gerçeğin Ruhu içimizde yaşıyorsa, öncelikle Onu nasıl alırız?
S6. İnsanlar kurtulmak için ne yapmaları gerektiğini sorduklarında, Petrus onlara ne söyledi? Elçilerin İşleri 2:36–38 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
S7. Yukarıdaki ayete göre, tövbenin ve vaftizin sonucunda ne olur?
Y.___________________________________________________
İsa’nın adıyla vaftiz olduğumuzda günahlarımız bağışlanır ve Kutsal Ruh armağanını alırız. Yardımcı, Gerçeğin Ruhu, Kutsal Ruh’tur. Bunu biliyoruz, çünkü İsa göğe yükselişinden 10 gün sonra öğrencilere Yardımcı’yı gönderdi ve tıpkı İsa’nın vaat ettiği gibi öğrenciler Kutsal Ruh’la doldular. Elçilerin İşleri 2:1–4 ayetlerini okuyun.
Kutsal Ruh’u nasıl aldığımız konusunu açıkça anlayalım.
S8. Kutsal Ruh’u nasıl alırız, iyi işler yaparak mı, iman yoluyla mı? Galatyalılar 3:2–9 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İsa’ya imanımızın sonucu olarak Kutsal Ruh’u alırız ve Allah’ın çocukları oluruz.
S9. Allah’ın ruhsal çocukları olarak O’na baba diyebilir miyiz? Galatyalılar 3:26; 4:6, 7 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Evet, yapabiliriz ve Kutsal Ruh’un hayatlarımızdaki varlığı Allah’ın krallığında pay sahibi olduğumuzun hem kanıtı, hem de güvencesidir. Kutsal Ruh bağışlandığımıza ve Allah’ın çocukları olduğumuza dair fermanı aslında mühürlemektedir. Efesliler 1:13–14 ayetlerini okuyun.
Aynı gerçeği Pavlus’un Korintlilere ikinci mektubunda da görüyoruz. 2. Korintliler 1:21, 22 ve Romalılar 8:14–17 ayetlerini okuyun.
Kısacası, Kutsal Ruh bize kurtuluşumuzu hatırlatır. İmanlılar olarak hatalar yapacağız, çünkü günahla ve benlikle savaş halindeyiz. Kimi zaman sonradan pişman olacağımız şeyler söyleyebilir ve yapabiliriz. İsa’ya iman etmeden önce, Allah’a karşı savaş halindeydik. Fakat Kutsal Ruh, Allah’a karşı savaşımızı bitirir. Ruh, bizi engellemeye çalışan günahla ve bu dünyanın sorunlarıyla mücadele etmemiz için bizi güçlendirir.
S10. İsa’nın günahımızın cezasını ödediğine iman ettiğimizde, Allah’la ilgili olan durumumuz nasıl değişir? Romalılar 5:1, 2 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İsa Mesih’e iman yoluyla aklandığımızda, Allah’la barış halinde oluruz. Artık O’nun teşviklerine direnmez ve O’nun yasalarına karşı mücadele etmeyiz. Hatta aslında, tüm yapmak istediğimiz O’nun yüceliğinde olmaktır. Bu hayatın mükemmel olacağı, artık hiçbir sorun yaşamayacağımız anlamına mı geliyor? Hayır, yalnızca sorunlarla daha iyi başa çıkabileceğimiz anlamına geliyor.
S11. Denenmeler kötü müdür? Neden ya da neden değil? Romalılar 5:3, 4 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İmanlılar olarak denenmelerden ve zorluklardan endişe etmeyiz, zira bunlar yalnızca imanımızı, sebatımızı, karakterimizi ve umudumuzu güçlendirmeye yarar. Bu denenmelerin üstesinden gelmenin kolay olacağı anlamına mı geliyor? Her zaman değil, fakat Allah bizim tarafımızda ve Kutsal Ruh’un yardımına sahibiz.
S12. Kutsal Ruh kalplerimize ne döker? Romalılar 5:5 ayetini okuyun.
Y.___________________________________________________
Kutsal Ruh kalplerimize Allah’ın sevgisini döker.
S13. Kendi benliklerine ve iyi işlerine güvenenler Allah’ı hoşnut edip O’nun tüm emirlerini yerine getirebilirler mi? İsa’nın başkalarını kendilerinden çok sevme çağrısını yerine getirebilirler mi? Romalılar 8:5–8 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Hayır, bunu yapamazlar, çünkü Allah’ın düşmanlarıdırlar. Kurtuluşu İsa’ya imanla karşılıksız olarak almak yerine kazanmaya çalışmaktadırlar. Dua ederek, oruç tutarak ve kutsal yerleri ziyaret ederek doğru olanı yapmaya çalışabilirler. Fakat her zaman hüsranla karşılaşacaklardır, zira iyi işler ne kadar çok olursa olsun tek bir günahı bile silemez. Fakat Rabb’e hamdolsun, imanlılar kurtuluş armağanını iman yoluyla almışlardır ve Kutsal Ruh onların içinde yaşayarak onlara günahın ne olduğunu öğretmekte ve şükranla dolu erdemli bir hayat yaşamaları için onları güçlendirmektedir. Ayrıca, Allah’ın sevgisine ek olarak, O’nun yasası kalplerine yazılır. Aslında, O’nun yasası sevgidir.
S14. Kutsal Ruh Allah’ın yasalarını nereye yazar? İbraniler 10:15–18 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İmanlılar için Allah’ın yasası kâğıda veya ahşaba yazılarak evdeki bir duvara asılan bir kurallar listesi değildir. Bunlar kalplerimizde ve zihinlerimizde yazılıdır. Bir parçamız haline gelirler. İmanlılar olarak, Allah’ın yasasını tıpkı İsa’yı tanımadan önce doğal olarak çiğnediğimiz gibi, şimdi de doğal olarak tutarız. Eski Ahit’te Allah’ın yasasının insan kalbine hiçbir zaman girmemesi durumunda neler olduğunu rahatlıkla görebiliriz. İnsanlar günaha ve Allah’a karşı isyana düşmeye devam ederler. Mesih’te ise bunun tam tersini görüyoruz. Allah’ın yasası kalplerimizde ve zihinlerimizde yazılıdır, bizde içten dışa doğru, sevgiyle işler. Yuhanna 14:15 ayetini okuyun.
S15. İsa’yı seviyor musunuz?
Y.___________________________________________________
İsa’yı seviyorsanız, O’nun emirlerini tutarsınız. En büyük emrin hangisi olduğu kendisine sorulduğunda İsa’nın ne dediğini biliyor musunuz? Matta 22:35–40 ayetlerini okuyun.
İsa aslında iki emir verdi.
S16. Birinci emir neydi?
Y.___________________________________________________
S17. İkinci emir neydi?
Y.___________________________________________________
Her iki emir de tek bir sözcükle özetlenebilir: sevgi. Allah’ı sevmeli ve komşumuzu sevmeliyiz. İsa'ya göre komşumuz kim? Herkes komşumuzdur, düşmanlarımız bile!
S18. Başkalarını sevmek yasayı yerine getiriyorsa, zina işleyebilir miyiz? Ya öldürmek? Çalmak? Tamah etmek? Romalılar 13:8–10 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Pavlus başkalarını sevmeyi gerçekten istersek yapamayacağımız birkaç şeyden söz etti. Başkalarını gerçekten sevmek istersek sahip oldukları şeylere tamah edemeyiz ve bunu elde etmek için her yola başvurmayız. Bize sahip olmayan şeyi çalamayız veya başka birine ait olan şeyi geri vermezlik edemeyiz. Yalan da söyleyemeyiz.
S19. Hırsızlık Allah’ın komşunuzu sevme yasasına nasıl aykırıdır? Vergilerinizi, kiranızı veya elektrik faturanızı ödememek hırsızlık sayılabilir mi? Ne de olsa, başkasının hakkı olan bir şeyi alıkoyuyorsunuz.
Y.___________________________________________________
S20. Zina etmek, hatta içinizden diğer kadınlara şehvet beslemek, Allah’ın komşunuzu sevme yasasına nasıl aykırıdır? Şehvetle arzuladığınız kadının başka bir adamın karısı olduğunu veya bir gün olabileceğini hiç düşündünüz mü? Birisinin sizin karınız veya gelecekteki karınız hakkında bu şekilde düşünmesini ister misiniz? Matta 5:27, 28 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
S21. En küçük yalanı dahi söylemek Allah’ın komşunuzu sevme yasasına nasıl aykırıdır?
Y.___________________________________________________
İnsanlar genellikle kendilerini ya da kendi menfaatlerini korumak için yalan söylerler. Dolayısıyla, yalan söylemek bencilce bir eylemdir. Bir kimse bencilse, başka insanları düşünmez. Başkalarının iyiliği, size güven duyabilmeleri de dahil olmak üzere, sizi ilgilendirmiyorsa, onları sevmiyorsunuz demektir.
S22. Sırada önünüze geçtikleri ya da trafikte aracınıza çarptıkları zaman insanlara bağırmak, komşuya sevgiyi gösterir mi?
Y.___________________________________________________
Unutmayın, bize gökte bir yer kazandıracağı için başkalarını seviyor değiliz. Allah bizi sevdiği için, İsa çarmıhta ölerek günahlarımızın bedelini ödediği için ve Allah’ın yasası yüreklerimizde yazılı olduğu için başkalarını seviyoruz. Kısacası, başkalarını sevmekten kendimizi alıkoyamayız! Allah’ın emirleri tavsiye değildir, yaşanması gereken bir hayat standardıdır.
S23. Allah’a sevgimizi nasıl gösteririz? 1. Yuhanna 5:1–3 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Allah’a sevgimizi O’nun emirlerini tutarak gösteririz. Mısır’dan Çıkış kitabında Allah’ın kendi parmağıyla yazdığı 10 emri okuyabiliriz. Komşumuza sevgimizi nasıl göstereceğimizi araştırırken bunlardan bazılarını okumuştuk. Şimdi Allah’a sevgimizi gösterenleri okuyalım.
S24. İlk dört emir hangileridir? Mısır’dan Çıkış 20:1–11 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
S25. İlk dört emri tutmak Allah’a sevgimizi ne şekilde gösterebilir?
Y.___________________________________________________
Allah’a sevgimizi başka ilahlara tapmayarak, put yapmayarak ve O’nun adını boş yere anmayarak gösteririz. O’na sevgimizi ayrıca yedinci gün Şabatı’nı kutsal tutarak gösteririz. Allah Şabat’ı bize bir armağan olarak vermiştir. Meşguliyetle dolu bir dünyada yaşıyoruz, bu nedenle O bizim dinlenmemizi, diğer imanlılarla bir araya gelmemizi ve O’na ibadet etmemizi istiyor. Her hafta Şabat (cumartesi) günü çalışmayarak ve istirahat ederek (Mesih’te olmanın bir simgesi) dünyaya Allah’ın Yaratıcı ve İsa’nın Kurtarıcı olduğunu gösteririz.
İlerleyen derslerimizde Kutsal Ruh’un hayatlarımızda nasıl çalıştığını ve Şabat gününün önemini daha ayrıntılı olarak işleyeceğiz. O zamana dek, İsa’nın Kutsal Ruh’u bize Allah’ı ve diğer insanları severek O’nun yasasını yerine getirebilmemiz için hayatlarımıza bir rehber ve teşvik edici olarak verdiğini aklımızda tutalım. Bu şekilde, Büyük Mücadele’de Allah’ı ve İsa’yı temsil eden kutsal bir halk oluruz. Yasanın Tekrarı 26:16–19 ayetlerini okuyun. Allah’a kutsal bir halk olalım!
Okuyucular dua yoluyla bağlılık çağrısında bulunmalıdır.
Daha fazla araştırmak için şunları okuyun:
1. Korintliler 7:19; Galatyalılar 5:16–24 ve Vahiy 14:12.