|
21. Mesih'in İkinci Gelişi
Son dersimizde İsa’nın başrahibimiz olduğunu ve şu anda göksel tapınakta yargı işini yürütmekte olduğunu görmüştük. Eski Ahit’nın tapınak sisteminde başrahip tapınağı temizleme görevini bitirdiğinde ne yapardı? Evet, kutsal yerden dış avluya çıkarak yakmalık sunu sunağını temizler ve günahları Azazel keçisinin başına yüklerdi. Benzer şekilde, İsa göksel tapınakta yargı işini bitirdiğinde, bu dünyaya gelerek kefaretleri tamamlayacak ve sorumluluğu Şeytan’ın başına yükleyecek. Gökte yargı sona erdiğinde, İsa bu dünyaya yeniden gelecek! Kutsal Kitap bunun ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği hakkında herhangi bir bilgi veriyor mu? Kesinlikle veriyor! Bu dersimizde
Mesih’in ikinci gelişinin nasıl olacağını ve bu olayın yaklaştığını gösteren işaretleri inceleyeceğiz. Ayrıca İsa geldiğinde imanlıların O’na hazır olmaları için yapmaları gereken hazırlıkları gözden geçireceğiz.
S1. İsa tekrar gelişine ilişkin hangi güvenceyi verdi? Yuhanna 14:1–3; Matta 26:63, 64; Markos 8:38 ve Luka 18:7, 8 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
İsa yeniden geleceğini söyledi. Bizi kendisiyle sonsuza dek birlikte olmak üzere almaya gelecek. Bizi kurtarmak için ölen İsa’yla birlikte olacağız! Geldiğinde yemlikte yatan zayıf ve çaresiz bir bebek olarak gelmeyecek. Allah’ın yüceliğiyle ve göğün bulutlarıyla gelecek. Tüm kutsal melekler O’nunla birlikte olacak.
S2. Vahiy kitabında elçi Yuhanna bu olay hakkında nasıl bir tanım verdi? Vahiy 19:11–21 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
S3. İsa’nın gelişi herkes için görünür olacak mı? Vahiy 1:7; Matta 24:26, 27 ve Elçilerin İşleri 1:9–11 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Zaman zaman bazı kişiler ortaya çıkarak İsa’nın gizlice geleceğini söylüyorlar. Bu noktada aldanmayın. Yaşayan her kişi O’nu görecek.
S4. Mesih’in gelişi duyulabilir olacak mı? 1. Selanikliler 4:16, 17 ve Matta 24:30, 31 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
S5. İsa geldiğinde imanlılara ne olacak? 1. Selanikliler 4:13–18 ve 1. Korintliler 15:50–54 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
İsa geldiğinde, imanlı olarak ölmüş olanlar dirilecek. Yeryüzünde yaşamakta olan imanlılar dönüştürülecek. Çürümeyecek ve yaşlanmayacak bir bedene sahip olacaklar. Her iki grup İsa’yı havada karşılamak üzere kaldırılacak. İsa o zamanda yeryüzüne ayak basmayacak. Kulaktan dolma sözlere ve efsanelerde dendiği gibi evlenmeyecek, Yeruşalim’de veya başka bir yerde oturmayacak. Bu noktada aldanmamaya dikkat edin. “Bunun için size, ‘İşte Mesih çölde’ derlerse gitmeyin. ‘Bakın, iç odalarda’ derlerse inanmayın” (Matta 24:26).
S6. İsa geldiğinde kötülere ne olacak? Matta 24:30 ve 2. Selanikliler 1:6–10 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Yeryüzündeki halklar neden ağlayıp dövünüyor? Hazır değiller! İsa’yı görmek istemiyorlar. İsa’nın izleyicilerine haksızlık eden ve uyarı mesajına burun kıvıranlar şimdi sığınaksız kalmışlardır. Besledikleri ve sımsıkı sarıldıkları günah, İsa’nın huzurunda bir ıstırap kaynağıdır. Kusurlulukları, gururları ve tövbesiz tavırları İsa’nın mükemmel kutsallığının karşısında duramaz.
S7. O’nun gelişinin tam zamanını bilen kimse var mı? Matta 24:36-39 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
S8. İsa’nın gelişinin yakın olduğunu bilebilir miyiz? Matta 24:32, 33 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
İsa, Matta 24:33 ayetinde kayıtlı olduğu gibi, “bütün bunların gerçekleştiğini gördüğünüzde” O’nun gelişinin yakın olduğunu bileceksiniz dedi. İsa’nın sözünü ettiği belirtiler nelerdir? Matta 24. bölümde kayıtlı olduğu gibi, İsa öğrencilerine gelecekte gerçekleşecek olan olayları anlattı. Olayların zamanlamasını doğru olarak anlayabilmek için bunları gözden geçirmek yararlı olacaktır.
S9. İsa tapınakla ilgili olarak öğrencilerine hangi korkutucu peygamberlik sözünü söyledi? Matta 24:1–3 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Öğrenciler tapınağın yerle bir olacağını duyduklarında, Mesih’in aynı zamanda nefret edilen Romalıları bozguna uğratacağını ve sonsuza dek kalıcı krallığı yeryüzünde kuracağını düşündüler. Bunlar aslında farklı olaylar olacaktı.
S10. Yeruşalim’deki tapınağın yıkılışına hangi belirtiler eşlik edecekti? Matta 24:15–20 ve Luka 21:20–23 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Matta ve Luka’daki bölümler aynı olaydan söz ediyor. İkisini karşılaştırarak bunları daha iyi anlayabiliriz. Daniel peygamberin sözünü ettiği “yıkıcı iğrenç şey” M.S. 70 yılında Roma orduları Yeruşalim’i kuşattığında ortaya çıktı. Tapınak bölgesinin tapınağın duvarlarından belli bir mesafeye kadar uzandığı varsayılıyordu. Romalılar geldiğinde karşısında tapındıkları kendi alemlerini kutsal toprağa diktiler. Roma orduları tuhaf bir şekilde bir süreliğine geri çekildi. Kentteki Hristiyanlar Mesih’in uyarısının farkında olarak kaçtı ve hiçbiri öldürülmedi. Ne var ki Romalılar geri döndüler ve Yeruşalim’le tapınağı yerle bir ettiler. Kuşatmada ölen Yahudilerin sayısını bir tarihçi 600.000, diğer bir tarihçi ise 1,1 milyon şeklinde veriyor. İsa’nın dediği gibi, tapınakta taş üstünde taş kalmadı.
S11. Yeruşalim’in yıkılışını hangi belirti izleyecekti? Matta 24:21; Markos 13:19 ve Luka 21:24 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Öğrenciler Yeruşalim’in “Ulusların döneminde” ne kadar süreyle “ayaklar altında çiğneneceğini” anlamış olamazlar. Papalık zulmünün 538’den 1798’e kadar 1260 yıl sürdüğünü biliyoruz. Bu süre Daniel 7:25 ve Vahiy 12:14 ayetlerinde “bir vakit ve vakitler ve yarım vakit” olarak ifade ediliyor. Bu süreden ayrıca Vahiy 13:5 ayetinde 42 ay, Vahiy 12:6 ayetinde ise 1260 gün olarak söz ediliyor. Peygamberlik sözleriyle ilgili çalışmamızdan hatırlarsanız, bir gün bir yılı temsil ediyor. Çölde Sayım 14:34 ve Hezekiel 4:6 ayetlerine bakın. Dolayısıyla, tüm bu peygamberlik sözlerindeki 1260 gün aslında 1260 yılı temsil ediyor.
S12. Allah’ın halkına yapılacak zulüm tam 1260 yıl sürecek miydi? Matta 24:22 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
Allah merhameti ile Protestan Reformu’nun Roma’nın zulmedici gücünü dizginlemesini sağladı, böylece İsa’nın önbildirdiği gibi 1,260 yılı kısaltılacaktı Farklı ülkelerdeki farklı reformcular Mesih’te kurtuluş müjdesini sıradan halkın dilinde duyurmaya başladı. Roma kilisesinin etkisi halk üzerindeki gücünü kaybediyordu ve pek çok kişi kiliseden uzaklaştı. Ayrıca, papalık Reform’u ordularla ve kan dökerek bastırma teşebbüsünde bulunduğunda Türk orduları cephede beliriyor ve Roma’nın kaynaklarını zulmünden uzaklaştırıyordu.
S13. İsa bu dönemle ilgili olarak (yani M.S. 538-1798) hangi kayda değer peygamberlik sözünü söyledi? Matta 24:29 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
İsa zulüm bittiğinde gökte hayret verici belirtilerin meydana geleceğini söyledi. 19 Mayıs 1780 tarihinde, bu peygamberlik sözlerinin araştırıldığı Kuzey Amerika’da, nedeni kesin bir şekilde açıklanamayan bir olay oldu. Sabah 10:00’dan ertesi günün gece yarısına dek yer üzerine değişen süreler ve yoğunluklarla karanlık çöktü. Bazı yerlerde gündüz vakti mumlar yakıldı, insanlar dışarıda gazete okuyamıyordu. Bu güneş tutulması değildi. Bir önceki gece ay dolunaydı ve dünyanın diğer tarafındaydı. Bazıları orman yangınlarından dolayı havanın karardığını, bazıları nedenin atmosferdeki volkanik küller olduğunu söylüyor. Nedeni ne olursa olsun, bu İsa’nın olacağını söylediği zamanda oldu. Bazı görgü tanıkları ayın kırmızı bakır renginde belirdiğini söylüyor. Mesih’ten yüzlerce yıl önce Yoel peygamber şunları yazmıştı: “RAB’bin büyük ve korkunç günü gelmeden önce güneş kararacak, ay kan rengine dönecek” (Yoel 2:31).
13 Kasım 1833’te belki de tarihin kaydettiği en büyük meteor yağmuru gerçekleşti. Bu olay Güney Amerika’nın kuzey ucundan Kanada’ya, Atlas Okyanusu’nun ortasından Büyük Okyanus’un ortasına kadar görüldü. Gökte saate 60.000 meteor ışığı çaktığı tahmin ediliyor, bunun yoğunluğu yıldırımdan az, ancak insanları uykularından uyandırmaya yetecek kadar çoktu. Bu meteor yağmuru izleyicilere Leo takımyıldızından kaynaklanıyor gibi göründü, dolayısıyla Leonid meteor yağmuru olarak adlandırıldı. 1866 ve 1931 yıllarında başka Leonid meteor yağmurları meydana geldi, ancak yoğunlukları 1833’teki olaydan düşüktü.
Kimi zaman insanlar neden bütün dünyanın bu belirtileri görmediğini soruyorlar. Bunlara neden yalnızca Kuzey Amerika’daki insanlar tanık oldular? Doğrusu, Kutsal Kitap bize söylemiyor. Benzer bir şekilde, İsa’nın doğumunu duyuran meleklerin neden yalnızca birkaç çobana göründüklerini de sorabiliriz. Belki çobanlar mesajı almaya hazırdılar. Zamanın dinî ve siyasî önderlerinden çoğunun, bilge adamlar tarafından verilmiş olan Mesih’in gelişi mesajını zaten reddettikleri Kutsal Yazılar’dan açıkça anlaşılıyor.
Nedeni ne olursa olsun, olayların haberlerde duyurulduklarını ve orada bulunmayanların dahi bunları öğrenebildiklerini biliyoruz. Ayrıca, pek çok kişinin güneşin kararması, ayın kızıl görünmesi ve meteor yağmuru olaylarını peygamberlik sözünün yerine gelişi olarak doğru bir şekilde yorumladığını da biliyoruz. Bu belirtilere ek olarak, dünya çapında ilgi çekmekle kalmayıp, peygamberlik sözünün yerine gelişi olarak da görülen bir diğer meşhur olay oldu.
S14. Kutsal Kitap’ta karanlık günle ve yıldızların kaymalarıyla aşağı yukarı aynı zamanlarda meydana gelecek olan başka hangi belirti bildirilmiştir? Vahiy 6:12–17 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
1 Kasım 1755 tarihindeki büyük Lizbon depremi, tarihin o zamana dek kaydettiği en büyük ve kesinlikle en ünlü depremdi. Azor adalarından (Lizbon’un 1500 kilometre batısı) İtalya’ya, oradan Kuzey Afrika’ya kadar pek çok yerde hissedilmişti. İhtiyatlı tahminlere göre 230.000 bölge sakininin 30.000 kadarı öldü. En az 6 metre boyunda gelgit dalgaları izledi.
Tarihte daha yıkıcı olan başka depremler olmuştu. Bu neden peygamberlik sözünün yerine gelişi olarak diğerlerinden ayrı tutulsun? Öncelikle, zamanlama önemli. Deprem, Kutsal Kitap ayetlerinde belirtildiği gibi, gökteki belirtilerden önce gerçekleşti. İkincisi, Lizbon depremi o zamana dek görülen her şeyden daha yıkıcıydı. Üçüncüsü, pazar günüydü ve binlerce kişi üzerlerine çöken kiliselerde hayatlarını kaybetti. Pek çok kişi olayı dünyanın sonuna ilişkin bir belirti olarak gördü.
Hem Vahiy, hem de Matta’daki bölümlerden, tanımlanan bir sonraki olayın Mesih’in ikinci gelişi olduğunu anlıyoruz.
S15. Mesih’in ikinci gelişinin yakın oluşuna dair peygamberlik sözüne bağlı elimizdeki diğer zaman göstergesi nedir? Daniel 8:14 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
Eski Ahit tapınak sisteminde üç bahar bayramı, üç de güz bayramı vardı. Bu bayramlar İsa’nın dünyanın kurtuluşu için yapacağı şeylerin örnekleriydi. Üç bahar bayramı Mesih’in bu dünyaya ilk gelişini çevreleyen olaylara karşılık geliyordu. Bu bayramlar Fısıh/Mayasız Ekemek, Sallamalık Demet Sunusu ve Pentikost bayramlarıydı. İsa Fısıh gününde dünyanın günahlarına karşılık kurban olarak çarmıha gerildi. Sallamalık Demet Sunusu’nun Fısıh’ı izleyen ikinci gün sunulduğu gibi, İsa da ölümden aynı gün dirildi! Bundan sonra Pentikost’ta İsa’nın göksel tapınaktaki görevine başladığının işareti olarak imanlıların üzerine Kutsal Ruh döküldü. Her şey Eski Ahit tapınak hizmetinin simgesel peygamberlik sözünün zamanlamasına göre gerçekleşti.
1844 yılından hemen önce pek çok ülkede bu yılda çarpıcı bir olay olacağını duyuran bir hareket ortaya çıktı. Pek çok kişi bunun İsa’nın ikinci gelişi olduğunu düşündü. Değildi. Ancak tıpkı Kefaret Günü’nün veya Yargı Günü’nün gelişini duyuran bir güz bayramı olduğu gibi, gökteki büyük Yargı günü dünyaya duyuruldu. (Bunu ilerleyen derslerimizden birinde göreceğiz.)
1844 yılında İsa göksel tapınağın En Kutsal Yer’inde yargı görevine başladı. Böylece tapınakla ilintili 7 bayramın altıncısına ilişkin peygamberlik sözleri yerine geldi. Başrahip Kefaret Günü’nde veya Yargı Günü’nde tapınaktan avluya çıkıyordu. Bu İsa’nın yeryüzüne dönüşüne karşılık gelmektedir.
Özet olarak, İsa’nın kendisinin ikinci gelişinden önce gerçekleşecek olan bazı özel olayları önceden bildirdiğini öğrendik. Yeruşalim’in yıkılışını ve Orta Çağ’daki zulüm dönemini önceden bildirdi. Hatta, zulüm döneminin kısaltılacağını söyledi. Avrupa’da Protestan Reformu’nun ve Türklerin Avrupa’yı istilalarının zulüm döneminin kısaltılmasında önemli rol oynadıkları tarihten açıkça anlaşılıyor. İsa, az önce okumuş olduğumuz gibi, güneşteki, aydaki ve yıldızlardaki belirtilerden bahsetti. İsa farklı tarihsel olaylardan söz edebilirdi, ancak bunları seçti. Öyleyse bunlar önemli ve incelememize değer olmalılar. Üstelik, Eski Ahit’te Kefaret Günü’nde başrahip tapınaktan avluya nasıl çıktıysa, İsa da göklerdeki yargıyı bitirip bu dünyaya gelecek. Yargı 1844 yılında başladı. Bu da İsa’nın yakın gelişine işaret ediyor.
S16. Mesih’in gelişinin yakın olduğunu başka hangi olay gösterecekti? Matta 24:14 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
İnternet tüm dünyanın hızlı bir şekilde ikaz edilmesini mümkün hale getirdi. Çok yakında herkes İsa’da kurtuluş müjdesini kabul veya reddetme fırsatına sahip olmuş olacak.
S17. Bu olaylara nasıl hazırlanmak gereklidir? Matta 24:42–51 ve 1. Selanikliler 5:1–9 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
“Hey Mert, biz bara gidiyoruz, geliyor musun?”
Mert cuma akşamları dersten sonra stres atmak için çoğunlukla arkadaşlarıyla birahaneye giderdi. Ne kendisi ne de arkadaşları sarhoş olacak kadar içmiyorlardı. Yalnızca bir veya iki bira içip bir süre sohbet ediyorlardı. Davet alışılmadık değildi, fakat Mert’in bu kez içinde duyduğu heyecan yeniydi. Neden bu kadar huzursuz olmuştu?
Mert o hafta evlerindeki Kutsal Kitap çalışmasından Mesih’in sözlerini hatırladı. “Ama o köle kötü olur da içinden, ‘Efendim gecikiyor’ der ve öteki köleleri dövmeye başlarsa, sarhoşlarla birlikte yiyip içerse, efendisi, onun beklemediği günde, ummadığı saatte gelecek, onu şiddetle cezalandırıp ikiyüzlülerle bir tutacak.”
Mert neredeyse otomatik olarak “Evet, gelirim” dedi. Sözler ağzından çıkar çıkmaz da kendi kendine, “Ne yapıyorum ben?” diye düşündü. “Aslında birahaneye gitmek istemiyorum. Yalnızca onların hatırını kırmamak için gidiyorum.”
Birahanede her zamanki konuşmalar ve gülüşler ile birkaç bira vardı. Mert barda başını önüne eğmiş, içkisine bakan bir adam gördü. Adam tuvalete gitmek için kalktı ve sendelediğinde dengesini bulmak için elini Mert’in omzuna koydu. Mert kendi kendine, “Ben sarhoş değilim ama sarhoşlarla bir arada içiyorum” dedi. “Ya İsa şu anda gelse? Beni nasıl bir durumda bulur?”
Mert bardan ayrılmadı, fakat yüzü ciddileşti ve arkadaşları bunu fark etti.
“Hey Mert, iyi misin?”
Mert cılız bir sesle, “Evet, bir şeyim yok” dedi.
S18. Sizce Mert ne yapmalı? Neden?
Y. _______________________________________________________
Dua yoluyla bağlılık çağrısı.
Son dersimizde İsa’nın başrahibimiz olduğunu ve şu anda göksel tapınakta yargı işini yürütmekte olduğunu görmüştük. Eski Ahit’nın tapınak sisteminde başrahip tapınağı temizleme görevini bitirdiğinde ne yapardı? Evet, kutsal yerden dış avluya çıkarak yakmalık sunu sunağını temizler ve günahları Azazel keçisinin başına yüklerdi. Benzer şekilde, İsa göksel tapınakta yargı işini bitirdiğinde, bu dünyaya gelerek kefaretleri tamamlayacak ve sorumluluğu Şeytan’ın başına yükleyecek. Gökte yargı sona erdiğinde, İsa bu dünyaya yeniden gelecek! Kutsal Kitap bunun ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği hakkında herhangi bir bilgi veriyor mu? Kesinlikle veriyor! Bu dersimizde
Mesih’in ikinci gelişinin nasıl olacağını ve bu olayın yaklaştığını gösteren işaretleri inceleyeceğiz. Ayrıca İsa geldiğinde imanlıların O’na hazır olmaları için yapmaları gereken hazırlıkları gözden geçireceğiz.
S1. İsa tekrar gelişine ilişkin hangi güvenceyi verdi? Yuhanna 14:1–3; Matta 26:63, 64; Markos 8:38 ve Luka 18:7, 8 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
İsa yeniden geleceğini söyledi. Bizi kendisiyle sonsuza dek birlikte olmak üzere almaya gelecek. Bizi kurtarmak için ölen İsa’yla birlikte olacağız! Geldiğinde yemlikte yatan zayıf ve çaresiz bir bebek olarak gelmeyecek. Allah’ın yüceliğiyle ve göğün bulutlarıyla gelecek. Tüm kutsal melekler O’nunla birlikte olacak.
S2. Vahiy kitabında elçi Yuhanna bu olay hakkında nasıl bir tanım verdi? Vahiy 19:11–21 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
S3. İsa’nın gelişi herkes için görünür olacak mı? Vahiy 1:7; Matta 24:26, 27 ve Elçilerin İşleri 1:9–11 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Zaman zaman bazı kişiler ortaya çıkarak İsa’nın gizlice geleceğini söylüyorlar. Bu noktada aldanmayın. Yaşayan her kişi O’nu görecek.
S4. Mesih’in gelişi duyulabilir olacak mı? 1. Selanikliler 4:16, 17 ve Matta 24:30, 31 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
S5. İsa geldiğinde imanlılara ne olacak? 1. Selanikliler 4:13–18 ve 1. Korintliler 15:50–54 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
İsa geldiğinde, imanlı olarak ölmüş olanlar dirilecek. Yeryüzünde yaşamakta olan imanlılar dönüştürülecek. Çürümeyecek ve yaşlanmayacak bir bedene sahip olacaklar. Her iki grup İsa’yı havada karşılamak üzere kaldırılacak. İsa o zamanda yeryüzüne ayak basmayacak. Kulaktan dolma sözlere ve efsanelerde dendiği gibi evlenmeyecek, Yeruşalim’de veya başka bir yerde oturmayacak. Bu noktada aldanmamaya dikkat edin. “Bunun için size, ‘İşte Mesih çölde’ derlerse gitmeyin. ‘Bakın, iç odalarda’ derlerse inanmayın” (Matta 24:26).
S6. İsa geldiğinde kötülere ne olacak? Matta 24:30 ve 2. Selanikliler 1:6–10 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Yeryüzündeki halklar neden ağlayıp dövünüyor? Hazır değiller! İsa’yı görmek istemiyorlar. İsa’nın izleyicilerine haksızlık eden ve uyarı mesajına burun kıvıranlar şimdi sığınaksız kalmışlardır. Besledikleri ve sımsıkı sarıldıkları günah, İsa’nın huzurunda bir ıstırap kaynağıdır. Kusurlulukları, gururları ve tövbesiz tavırları İsa’nın mükemmel kutsallığının karşısında duramaz.
S7. O’nun gelişinin tam zamanını bilen kimse var mı? Matta 24:36-39 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
S8. İsa’nın gelişinin yakın olduğunu bilebilir miyiz? Matta 24:32, 33 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
İsa, Matta 24:33 ayetinde kayıtlı olduğu gibi, “bütün bunların gerçekleştiğini gördüğünüzde” O’nun gelişinin yakın olduğunu bileceksiniz dedi. İsa’nın sözünü ettiği belirtiler nelerdir? Matta 24. bölümde kayıtlı olduğu gibi, İsa öğrencilerine gelecekte gerçekleşecek olan olayları anlattı. Olayların zamanlamasını doğru olarak anlayabilmek için bunları gözden geçirmek yararlı olacaktır.
S9. İsa tapınakla ilgili olarak öğrencilerine hangi korkutucu peygamberlik sözünü söyledi? Matta 24:1–3 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Öğrenciler tapınağın yerle bir olacağını duyduklarında, Mesih’in aynı zamanda nefret edilen Romalıları bozguna uğratacağını ve sonsuza dek kalıcı krallığı yeryüzünde kuracağını düşündüler. Bunlar aslında farklı olaylar olacaktı.
S10. Yeruşalim’deki tapınağın yıkılışına hangi belirtiler eşlik edecekti? Matta 24:15–20 ve Luka 21:20–23 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Matta ve Luka’daki bölümler aynı olaydan söz ediyor. İkisini karşılaştırarak bunları daha iyi anlayabiliriz. Daniel peygamberin sözünü ettiği “yıkıcı iğrenç şey” M.S. 70 yılında Roma orduları Yeruşalim’i kuşattığında ortaya çıktı. Tapınak bölgesinin tapınağın duvarlarından belli bir mesafeye kadar uzandığı varsayılıyordu. Romalılar geldiğinde karşısında tapındıkları kendi alemlerini kutsal toprağa diktiler. Roma orduları tuhaf bir şekilde bir süreliğine geri çekildi. Kentteki Hristiyanlar Mesih’in uyarısının farkında olarak kaçtı ve hiçbiri öldürülmedi. Ne var ki Romalılar geri döndüler ve Yeruşalim’le tapınağı yerle bir ettiler. Kuşatmada ölen Yahudilerin sayısını bir tarihçi 600.000, diğer bir tarihçi ise 1,1 milyon şeklinde veriyor. İsa’nın dediği gibi, tapınakta taş üstünde taş kalmadı.
S11. Yeruşalim’in yıkılışını hangi belirti izleyecekti? Matta 24:21; Markos 13:19 ve Luka 21:24 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Öğrenciler Yeruşalim’in “Ulusların döneminde” ne kadar süreyle “ayaklar altında çiğneneceğini” anlamış olamazlar. Papalık zulmünün 538’den 1798’e kadar 1260 yıl sürdüğünü biliyoruz. Bu süre Daniel 7:25 ve Vahiy 12:14 ayetlerinde “bir vakit ve vakitler ve yarım vakit” olarak ifade ediliyor. Bu süreden ayrıca Vahiy 13:5 ayetinde 42 ay, Vahiy 12:6 ayetinde ise 1260 gün olarak söz ediliyor. Peygamberlik sözleriyle ilgili çalışmamızdan hatırlarsanız, bir gün bir yılı temsil ediyor. Çölde Sayım 14:34 ve Hezekiel 4:6 ayetlerine bakın. Dolayısıyla, tüm bu peygamberlik sözlerindeki 1260 gün aslında 1260 yılı temsil ediyor.
S12. Allah’ın halkına yapılacak zulüm tam 1260 yıl sürecek miydi? Matta 24:22 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
Allah merhameti ile Protestan Reformu’nun Roma’nın zulmedici gücünü dizginlemesini sağladı, böylece İsa’nın önbildirdiği gibi 1,260 yılı kısaltılacaktı Farklı ülkelerdeki farklı reformcular Mesih’te kurtuluş müjdesini sıradan halkın dilinde duyurmaya başladı. Roma kilisesinin etkisi halk üzerindeki gücünü kaybediyordu ve pek çok kişi kiliseden uzaklaştı. Ayrıca, papalık Reform’u ordularla ve kan dökerek bastırma teşebbüsünde bulunduğunda Türk orduları cephede beliriyor ve Roma’nın kaynaklarını zulmünden uzaklaştırıyordu.
S13. İsa bu dönemle ilgili olarak (yani M.S. 538-1798) hangi kayda değer peygamberlik sözünü söyledi? Matta 24:29 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
İsa zulüm bittiğinde gökte hayret verici belirtilerin meydana geleceğini söyledi. 19 Mayıs 1780 tarihinde, bu peygamberlik sözlerinin araştırıldığı Kuzey Amerika’da, nedeni kesin bir şekilde açıklanamayan bir olay oldu. Sabah 10:00’dan ertesi günün gece yarısına dek yer üzerine değişen süreler ve yoğunluklarla karanlık çöktü. Bazı yerlerde gündüz vakti mumlar yakıldı, insanlar dışarıda gazete okuyamıyordu. Bu güneş tutulması değildi. Bir önceki gece ay dolunaydı ve dünyanın diğer tarafındaydı. Bazıları orman yangınlarından dolayı havanın karardığını, bazıları nedenin atmosferdeki volkanik küller olduğunu söylüyor. Nedeni ne olursa olsun, bu İsa’nın olacağını söylediği zamanda oldu. Bazı görgü tanıkları ayın kırmızı bakır renginde belirdiğini söylüyor. Mesih’ten yüzlerce yıl önce Yoel peygamber şunları yazmıştı: “RAB’bin büyük ve korkunç günü gelmeden önce güneş kararacak, ay kan rengine dönecek” (Yoel 2:31).
13 Kasım 1833’te belki de tarihin kaydettiği en büyük meteor yağmuru gerçekleşti. Bu olay Güney Amerika’nın kuzey ucundan Kanada’ya, Atlas Okyanusu’nun ortasından Büyük Okyanus’un ortasına kadar görüldü. Gökte saate 60.000 meteor ışığı çaktığı tahmin ediliyor, bunun yoğunluğu yıldırımdan az, ancak insanları uykularından uyandırmaya yetecek kadar çoktu. Bu meteor yağmuru izleyicilere Leo takımyıldızından kaynaklanıyor gibi göründü, dolayısıyla Leonid meteor yağmuru olarak adlandırıldı. 1866 ve 1931 yıllarında başka Leonid meteor yağmurları meydana geldi, ancak yoğunlukları 1833’teki olaydan düşüktü.
Kimi zaman insanlar neden bütün dünyanın bu belirtileri görmediğini soruyorlar. Bunlara neden yalnızca Kuzey Amerika’daki insanlar tanık oldular? Doğrusu, Kutsal Kitap bize söylemiyor. Benzer bir şekilde, İsa’nın doğumunu duyuran meleklerin neden yalnızca birkaç çobana göründüklerini de sorabiliriz. Belki çobanlar mesajı almaya hazırdılar. Zamanın dinî ve siyasî önderlerinden çoğunun, bilge adamlar tarafından verilmiş olan Mesih’in gelişi mesajını zaten reddettikleri Kutsal Yazılar’dan açıkça anlaşılıyor.
Nedeni ne olursa olsun, olayların haberlerde duyurulduklarını ve orada bulunmayanların dahi bunları öğrenebildiklerini biliyoruz. Ayrıca, pek çok kişinin güneşin kararması, ayın kızıl görünmesi ve meteor yağmuru olaylarını peygamberlik sözünün yerine gelişi olarak doğru bir şekilde yorumladığını da biliyoruz. Bu belirtilere ek olarak, dünya çapında ilgi çekmekle kalmayıp, peygamberlik sözünün yerine gelişi olarak da görülen bir diğer meşhur olay oldu.
S14. Kutsal Kitap’ta karanlık günle ve yıldızların kaymalarıyla aşağı yukarı aynı zamanlarda meydana gelecek olan başka hangi belirti bildirilmiştir? Vahiy 6:12–17 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
1 Kasım 1755 tarihindeki büyük Lizbon depremi, tarihin o zamana dek kaydettiği en büyük ve kesinlikle en ünlü depremdi. Azor adalarından (Lizbon’un 1500 kilometre batısı) İtalya’ya, oradan Kuzey Afrika’ya kadar pek çok yerde hissedilmişti. İhtiyatlı tahminlere göre 230.000 bölge sakininin 30.000 kadarı öldü. En az 6 metre boyunda gelgit dalgaları izledi.
Tarihte daha yıkıcı olan başka depremler olmuştu. Bu neden peygamberlik sözünün yerine gelişi olarak diğerlerinden ayrı tutulsun? Öncelikle, zamanlama önemli. Deprem, Kutsal Kitap ayetlerinde belirtildiği gibi, gökteki belirtilerden önce gerçekleşti. İkincisi, Lizbon depremi o zamana dek görülen her şeyden daha yıkıcıydı. Üçüncüsü, pazar günüydü ve binlerce kişi üzerlerine çöken kiliselerde hayatlarını kaybetti. Pek çok kişi olayı dünyanın sonuna ilişkin bir belirti olarak gördü.
Hem Vahiy, hem de Matta’daki bölümlerden, tanımlanan bir sonraki olayın Mesih’in ikinci gelişi olduğunu anlıyoruz.
S15. Mesih’in ikinci gelişinin yakın oluşuna dair peygamberlik sözüne bağlı elimizdeki diğer zaman göstergesi nedir? Daniel 8:14 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
Eski Ahit tapınak sisteminde üç bahar bayramı, üç de güz bayramı vardı. Bu bayramlar İsa’nın dünyanın kurtuluşu için yapacağı şeylerin örnekleriydi. Üç bahar bayramı Mesih’in bu dünyaya ilk gelişini çevreleyen olaylara karşılık geliyordu. Bu bayramlar Fısıh/Mayasız Ekemek, Sallamalık Demet Sunusu ve Pentikost bayramlarıydı. İsa Fısıh gününde dünyanın günahlarına karşılık kurban olarak çarmıha gerildi. Sallamalık Demet Sunusu’nun Fısıh’ı izleyen ikinci gün sunulduğu gibi, İsa da ölümden aynı gün dirildi! Bundan sonra Pentikost’ta İsa’nın göksel tapınaktaki görevine başladığının işareti olarak imanlıların üzerine Kutsal Ruh döküldü. Her şey Eski Ahit tapınak hizmetinin simgesel peygamberlik sözünün zamanlamasına göre gerçekleşti.
1844 yılından hemen önce pek çok ülkede bu yılda çarpıcı bir olay olacağını duyuran bir hareket ortaya çıktı. Pek çok kişi bunun İsa’nın ikinci gelişi olduğunu düşündü. Değildi. Ancak tıpkı Kefaret Günü’nün veya Yargı Günü’nün gelişini duyuran bir güz bayramı olduğu gibi, gökteki büyük Yargı günü dünyaya duyuruldu. (Bunu ilerleyen derslerimizden birinde göreceğiz.)
1844 yılında İsa göksel tapınağın En Kutsal Yer’inde yargı görevine başladı. Böylece tapınakla ilintili 7 bayramın altıncısına ilişkin peygamberlik sözleri yerine geldi. Başrahip Kefaret Günü’nde veya Yargı Günü’nde tapınaktan avluya çıkıyordu. Bu İsa’nın yeryüzüne dönüşüne karşılık gelmektedir.
Özet olarak, İsa’nın kendisinin ikinci gelişinden önce gerçekleşecek olan bazı özel olayları önceden bildirdiğini öğrendik. Yeruşalim’in yıkılışını ve Orta Çağ’daki zulüm dönemini önceden bildirdi. Hatta, zulüm döneminin kısaltılacağını söyledi. Avrupa’da Protestan Reformu’nun ve Türklerin Avrupa’yı istilalarının zulüm döneminin kısaltılmasında önemli rol oynadıkları tarihten açıkça anlaşılıyor. İsa, az önce okumuş olduğumuz gibi, güneşteki, aydaki ve yıldızlardaki belirtilerden bahsetti. İsa farklı tarihsel olaylardan söz edebilirdi, ancak bunları seçti. Öyleyse bunlar önemli ve incelememize değer olmalılar. Üstelik, Eski Ahit’te Kefaret Günü’nde başrahip tapınaktan avluya nasıl çıktıysa, İsa da göklerdeki yargıyı bitirip bu dünyaya gelecek. Yargı 1844 yılında başladı. Bu da İsa’nın yakın gelişine işaret ediyor.
S16. Mesih’in gelişinin yakın olduğunu başka hangi olay gösterecekti? Matta 24:14 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
İnternet tüm dünyanın hızlı bir şekilde ikaz edilmesini mümkün hale getirdi. Çok yakında herkes İsa’da kurtuluş müjdesini kabul veya reddetme fırsatına sahip olmuş olacak.
S17. Bu olaylara nasıl hazırlanmak gereklidir? Matta 24:42–51 ve 1. Selanikliler 5:1–9 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
“Hey Mert, biz bara gidiyoruz, geliyor musun?”
Mert cuma akşamları dersten sonra stres atmak için çoğunlukla arkadaşlarıyla birahaneye giderdi. Ne kendisi ne de arkadaşları sarhoş olacak kadar içmiyorlardı. Yalnızca bir veya iki bira içip bir süre sohbet ediyorlardı. Davet alışılmadık değildi, fakat Mert’in bu kez içinde duyduğu heyecan yeniydi. Neden bu kadar huzursuz olmuştu?
Mert o hafta evlerindeki Kutsal Kitap çalışmasından Mesih’in sözlerini hatırladı. “Ama o köle kötü olur da içinden, ‘Efendim gecikiyor’ der ve öteki köleleri dövmeye başlarsa, sarhoşlarla birlikte yiyip içerse, efendisi, onun beklemediği günde, ummadığı saatte gelecek, onu şiddetle cezalandırıp ikiyüzlülerle bir tutacak.”
Mert neredeyse otomatik olarak “Evet, gelirim” dedi. Sözler ağzından çıkar çıkmaz da kendi kendine, “Ne yapıyorum ben?” diye düşündü. “Aslında birahaneye gitmek istemiyorum. Yalnızca onların hatırını kırmamak için gidiyorum.”
Birahanede her zamanki konuşmalar ve gülüşler ile birkaç bira vardı. Mert barda başını önüne eğmiş, içkisine bakan bir adam gördü. Adam tuvalete gitmek için kalktı ve sendelediğinde dengesini bulmak için elini Mert’in omzuna koydu. Mert kendi kendine, “Ben sarhoş değilim ama sarhoşlarla bir arada içiyorum” dedi. “Ya İsa şu anda gelse? Beni nasıl bir durumda bulur?”
Mert bardan ayrılmadı, fakat yüzü ciddileşti ve arkadaşları bunu fark etti.
“Hey Mert, iyi misin?”
Mert cılız bir sesle, “Evet, bir şeyim yok” dedi.
S18. Sizce Mert ne yapmalı? Neden?
Y. _______________________________________________________
Dua yoluyla bağlılık çağrısı.