|
23. Ders: Üç Meleğin Bildirisi
Geçen dersimizde Advent hareketinin 1844 yılından hemen önce nasıl ortaya çıktığını görmüştük. Adventistler İsa’nın o zamanda dünyamıza yeniden geleceğine inandıysalar da, daha sonra Daniel’in 2300 yıla ilişkin peygamberlik sözünün yargının başlangıcına işaret ettiğini öğrendiler. Yargı zamanda kritik bir dönüm noktasıdır; yeryüzü tarihinin kapanış olaylarının başlangıcıdır. Yargı aynı zamanda İsa’nın imanlı olma iddiasındaki herkesin hayatlarını incelediği zamandır. Eylemlerinin iddialarıyla uyumlu olup olmadığını belirler. Uygun değilse, gökte ve yeni yeryüzünde hiçbir yerleri olmayacaktır. Fakat halis imana sahip olanlara İsa günahın cezasına karşılık fidye olarak kendi kanını sunar. Gerçek bir imanlı, kusurlu olmasına rağmen, Allah’ın önünde İsa’nın mükemmel doğruluğuna sahip olarak durur ve yargıda doğru çıkarılır. Sonsuz hayata sahiptirler. İsa kendi halkının itiraf edilmiş günahlarını kalıcı olarak silecek ve bu günahların sorumluluğunu Şeytan’ın başı üzerine koyacaktır.
İsa gökteki tapınağın En Kutsal Yer’inde görevini yapmaktayken imanlılar ne yapmalıdır? Tarih boyunca imanlıların her zaman yaptıklarını yapmalıdırlar: kurtuluşları için Mesih’e güvenmeli, Allah’a adanmış bir hayat sürmeli ve imanlarını dinleyecek olan herkesle paylaşmalıdırlar. Ne var ki, son günlerde yaşayan imanlıların ilave bir ayrıcalığı ve sorumluluğu bulunmakta. Mesih’in dönüşü ve dünyanın sonu herkese duyurulmalıdır. İmanlılar Mesih’in gelişine bizzat hazır olmalıdırlar, böylece O’nun gelişinin parlaklığıyla mahvolmadan görkemine bakabilirler. Bu konular çalışma ve hazırlık gerektirir. Bu imanlıların taşıdığı uyarı ve merhamet mesajları dünyanın duyduğu en ciddi mesajlardır. Kutsal Kitap dünyaya hangi mesajların iletilmesi gerektiğini bize açıkça bildirmektedir. Bu mesajlar o kadar önemlidir ki, göksel melekler tarafından taşındıkları tasvir edilmiştir. Bu dersimizde Vahiy 14. bölümde yer alan bu mesajları inceleyeceğiz.
S1. Birinci meleğin mesajı nedir? Vahiy 14:6, 7 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Allah mesajları İsa’ya verir, O meleklere, onlar da bize iletirler.[1] Sonsuza dek kalıcı müjdenin tüm uluslara duyurulması işi bizzat melekler tarafından değil, insanlar tarafından yerine getirilmektedir. Melekler bu işte imanlılara yardımcı olur, fakat asıl duyurular insanlar tarafından yapılmaktadır. Önceki derslerimizde yargının ne olduğunu, ne zaman başladığını ve amacını öğrenmiştik. Gökte yargı sürerken bizim de buna karşılık gelen işi, Allah’ın tapınağı olan bedenlerimizi günahtan temizleme işini yapmamız gerektiğini gördük.
2. Selanikliler 1:6–8 ayetleri şöyle diyor: “Tanrı adil olanı yapacak: Size sıkıntı çektirenlere sıkıntı ile karşılık verecek, sıkıntı çeken sizleriyse bizimle birlikte rahata kavuşturacaktır. Bütün bunlar Rab İsa alev alev yanan ateş içinde güçlü melekleriyle gökten gelip göründüğü zaman olacak. Rabbimiz İsa, Tanrı’yı tanımayanları ve kendisiyle ilgili Müjde’ye uymayanları cezalandıracak.” Allah’ın varlığı günahı yakıp tüketir.[2] O geldiğinde O’nun varlığına kim dayanabilir? Kendi hayatlarında bir arındırma işi gerçekleştirmiş olanlar. Allah’ın lütfu ve kendi gayretleriyle, kötülüğe karşı savaşta zafer kazanırlar. Gökte araştırıcı yargılama sürerken, İsa göksel tapınağı günahtan temizlerken, imanlılar yeryüzünde günahı hayatlarından çıkarmalıdırlar.
Malaki 3:4 ayeti şöyle diyor: “Geçmiş günlerde, geçmiş yıllarda olduğu gibi, RAB Yahuda ve Yeruşalim’in sunacağı sunulardan hoşnut kalacak.” Bu peygamberlik sözlerini okurken, imanlıların ruhsal anlamda İsrail olduklarını ve peygamberlik sözlerinin iman eden herkes için geçerli olduğunu unutmayın. Zamanın sonunda yaşayan imanlıların iki boyutlu bir görevi var. Her zaman olduğu gibi, tüm dünyaya İsa’da kurtuluşu duyurmalılar. Bunun yanı sıra, İsa geldiğinde O’nu karşılayacak bir topluluğu hazırlama çabalarında da bulunuyorlar. İsa arabuluculuk görevini bitirdiğinde, imanlılar Allah’ın önünde arabulucuları olmadan duracaklar.
Birinci meleğin mesajında yargının sonsuza dek kalıcı müjdenin bir parçası olduğunu görüyoruz.
S2. Sonsuza dek kalıcı müjde nedir? 1. Korintliler 15:1–4 ve Yuhanna 3:16–18 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
S3. Birinci meleğin mesajına başka hangi mesaj eşlik eder ve bu mesajın kaynağı nedir? Vahiy 14:7; Mısır’dan Çıkış 20:8–11 ve Mezmur 95:6 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Kutsal Kitap Allah’ın ibadet edilmeye layık olduğunu bildirir, zira O Yaratıcı’dır. O’nun yetkisinin simgesi Şabat’tır. Papalığın hüküm sürdüğü Karanlık Çağlarda üzeri örtülen Şabat gerçeğine zamanın sonunda özel bir ilgi gösterilir. Bu gereklidir, zira Allah herkesi O’nun yasasına göre yargılayacaktır. Yargıda incelenen herkes hayatında Allah’ın yasasını yerine getirmelidir. Bilerek ya da bilmeyerek yasayı çiğnerken bunu yapamazlar. Bu nedenle Allah’ın emirlerini bilmelidirler. Şabat gerçeği dünya çapında duyurulmalıdır. Advent hareketi Şabat’ın eski yerine getirilmesini de içeren üç meleğin mesajını duyurmak üzere Allah tarafından ortaya çıkarılmıştır.
S4. İkinci meleğin mesajı nedir? Vahiy 14:8 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
Babil’de insanın Allah’a karşı isyanından ötürü diller karıştırılmıştı.[3] “Babil” kavramı, kargaşa ifade eden “Babel” sözcüğünden gelir. “Babil” Vahiy kitapçığında çeşitli şekillerdeki sahte veya sapkın dinleri belirtmek için kullanılır.
S5. Vahiy kitapçığında Babil başka hangi şekillerde tanımlanmıştır? Vahiy 17:4–6, 18 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Babil kötü bir kadın olarak tasvir edilmiştir. O bir fahişedir ve fahişelerin anasıdır. Kutsal Kitap’ta Allah’ın halkı Mesih’le evli olarak betimlenir. Hoşea 2:19 ayetinde şunları okuyoruz: “Seni sonsuza dek kendime eş alacağım, doğruluk, adalet, sevgi, merhamet temelinde seninle evleneceğim.” Yeremya, “‘Geri dön, ey dönek halk’ diyor RAB, ‘Çünkü kocan benim’”[4] yazdı. Yeni Ahit’te Pavlus aynı simgesel dili kullanarak şunları yazdı: “Sizler için tanrısal bir kıskançlık duyuyorum. Çünkü sizleri el değmemiş kız gibi tek ere, Mesih’e sunmak üzere nişanladım.”[5] Allah’ın halkı O’na sadık olmazlarsa, Kutsal Yazılar’da bu durum evlilik yemininin bozulması olarak tasvir edilir (Hezekiel 16:8, 13–15, 32; Yeremya 3:20). Öyleyse, Kutsal Yazı’da erdemli bir kadın pak bir kiliseyi, kötü bir kadın da sapkın bir kiliseyi temsil eder.
1260 yıl boyunca, 538’den 1798’e dek, Roma Kilisesi Hristiyan dünyası üzerinde yetki sahibiydi. Roma, Vahiy 17:18 ayetinde belirtilen “büyük kent”tir. Mor ve kırmızı giysiler, altın, değerli taşlar ve inciler tasviri bu kilisenin dünyevi ihtişamını resmetmektedir. Katolik Kilisesi haklı olarak “kutsalların ve İsa’ya tanıklık etmiş olanların kanıyla sarhoş” olarak resmedilmiştir. Roma, papalığın fermanları yerine Kutsal Yazı’yı yerine getirme cüretinde bulunan Mesih’in gerçek izleyicilerine zulmetti.
Babil “yeryüzünün kralları” ile de bağlantılıdır. Allah’ın halkı kendi dinî hükümlerini uygulatmak için dünyevi yönetimlerin desteğini aradıklarında, bu da ruhsal zinadır. Dinin ve dünyevi yönetimin birliği zulmü ve vicdan özgürlüğünün kısıtlanmasını getirdi. Karanlık Çağlar boyunca papalığın yaptığı işte buydu.
Babil fahişelerin anasıdır, öyleyse kızları da Kutsal Kitap yerine onun öğretilerine ve geleneklerine sarılan kiliseleri simgeliyor olmalı.
S6. İkinci meleğin mesajında Babil’in durumu nedir? Vahiy 14:8 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
Babil yıkılmıştır. Bu bildiri Vahiy 14:7 ayetinde belirtilen 1844 yargısının ilan edilişini izler. Dolayısıyla Babil’in yıkıldığı bildirisi sonun zamanında gerçekleşmektedir. Katolik Kilisesi yüzyıllardan beri düşmüş olduğuna göre, yalnızca bu kiliseden söz ediyor olamaz. Vahiy 18:2–4 ayetlerinde bir çağrı vardır: “Yıkıldı! Büyük Babil yıkıldı! Cinlerin barınağı, her kötü ruhun uğrağı, her murdar ve iğrenç kuşun sığınağı oldu… Ey halkım! … Onun günahlarına ortak olmamak, uğradığı belalara uğramamak için çık oradan!” Allah’ın halkından pek çok kişi halen Babil’dedir. Zamanımızda Allah’ın halkının pek çoğunu nerede bulabiliriz? Şüphesiz pek çoğu Protestan kiliselerde bulunmaktadır. Dolayısıyla Babil düşkün Protestan kiliselerini de içeriyor olmalıdır. Pek çok Protestan kilisesi Roma’nın “yeryüzünün krallarıyla” bağlantısını izliyor. Dünyevi yönetimlerin, diğer mezheplerin ve dünyanın desteğini arıyorlar. Katolik öğretilerini ve geleneklerini sürdürüyorlar. Hepsi öğretilerini Kutsal Kitap’tan alma iddiasında, ancak çelişkili inanç açıklamalarına ve kuramlara sahip pek çok mezhebe bölünmüş haldeler. Çok kargaşa var. Öyleyse Vahiy kitapçığındaki Babil hem papalığı, hem de Allah’ın yasasına ve Kutsal Yazılar’ın öğretisine aykırı olarak Roma’yla birlik olan Protestan kiliselerini simgelemektedir. Babil’in yıkılışı henüz tamamlanmış değil, çünkü azgın fuhuş şarabını henüz tüm uluslara içirmedi.
S7. Üçüncü meleğin mesajı nedir? Vahiy 14:9–12 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Üçüncü memleğin mesajı insanlığa verilen son mesajlardan biridir. Olabildiğince ciddidir. İki grubu karşılaştırır. Bir grup canavara ve suretine ibadet eder veya canavarın işaretini alır. Diğer grup Allah’ın emirlerini tutar ve İsa’nın imanını sürdürür. Son krizin politika ile değil, ibadetle ilgili olduğunu görüyoruz. Herkes canavarın kim olduğunu ve onun suretiyle işaretinin ne olduğunu bilmelidir. Daha buradan Şabat’ın son zamanda bilhassa vurgulanarak duyurulacağını anlayabiliriz. Bu Allah’ın emirlerinden biri olduğundan, gerçek imanlıların doğal işaretidir. İsa’ya olan imanı olmadan tüm dışsal itaat gösterileri yöneltici güç olarak Allah sevgisinden yoksundur ve değersizdir. Böylece imanın ve itaatin birbiriyle bağlantılı olduğunu görüyoruz.
S8. İsa Matta 24. bölümde kayıtlı olan sözlerinde ikinci gelişinin işaretlerini öğrencilerine bildirdikten sonra, son günlerdeki izleyicilerini neye benzetti? Matta 25:1–13 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
İsa son günlerdeki kilisenin uykuda olacağını söyledi. Uyandırılmaları gerekir! Damat olan İsa geliyor! Üç meleğin mesajı kiliseyi uyandırmak ve sahip olduğu ayrıcalık ile görevine dair onu uyarmak içindir.
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
“Nasıl yani?!” Mert arkasına dayanarak oturduğu yerden fırlayarak kalktı, önündeki katlanır masada duran boş çay bardağını devirdi. “Yarın sınavımız mı var? Hangi bölümlerden?” Arkadaşı Sefa anlatırken Mert cep telefonunu kulağına adeta yapıştırılmış gibi tutuyordu. Endişeli bir halde eliyle saçını taradı. Duyduklarına inanamıyordu.
Sefa, “13. ve 14. bölümlerin tamamıyla hocanın cuma günü dağıttığı son notlar” dedi. Sonra ekledi: “Ah, sen cuma günü yoktun ya, değil mi?”
“Hayır, dersi kırdım. Buna inanamıyorum. Sınavı cuma günü mü duyurdu? Ben hiç duymadım.”
“Evet, cuma günü duyurdu ama ders müfredat programında da var. Ona bakmadın mı?”
Mert soruya cevap vermedi, ama haline hayıflanmaya devam etti. “4 yıllık üniversitede dersi yalnızca iki kez kırdım, bunlardan biri de hocanın ertesi ders sınav olacağını duyurduğu derse denk geldi. Bunun başıma geldiğine inanamıyorum. Ne yapacağım ben? Saat 9:30 oldu bile.”
Sefa sakince, “Nereye gittin?” diye sordu.
“Hava çok iyiydi, ben de Melisa’yla kafeye gittim. Ama bunun nedenini bilmenin bana şimdi bir faydası yok. Bu sınava hiç hazır değilim. Hocanın dağıttığı notlar bile bende yok. Sefa, bana yardım etmelisin, zor durumdayım.”
“Tamam, bize gel, sana yardım edeyim.”
Mert hayret içindeki annesinin yanından hızla geçti ve kapıda ceketiyle ayakkabılarını giyerken ona durumu anlattı. Sefa’nın evinin bulunduğu yere giden minibüsü tam zamanında yakaladı. Kendi kendine, “Bu zor duruma nasıl düştüm ben?” diye düşündü. “Tam da dersi kırdığım gün!”
Mert iyi bir öğrenciydi ve mezun olduğunda iyi bir iş bulmak için büyük umutlar besliyordu. Ancak bunun için notları iyi olmalıydı. Gece yarısına kadar Sefa’yla ders çalıştılar. Ertesi gün Mert sınava girdi ve geçti. Sınav sonuçlarını gördüğünde memnun oldu. Sefa’ya gelerek, “Beni kurtardın, Sefa” dedi. “Beni arayıp sınavdan haberdar ettiğin için minnettarım. Hazır değildim.”
İsa tekrar geliyor. O merhametiyle henüz hazır olmayan izleyicilerine bir mesaj gönderiyor. Onlar uyanık durmaları gerekirken ruhsal bir uykudalar. İmanlılar İsa’nın geleceğini dünyaya duyurmalı ve kendileri ile diğerlerini bu olay için hazırlamalıdırlar.
S9. İsa’nın yarın geleceğini bilseydiniz, kendinizi hazır görür müydünüz? Hazırlanmanıza kim veya ne yardımcı olabilirdi?
Y. __________________________________________________
Okuyucular dua yoluyla bağlılık çağrısında bulunmalıdır.
[1] Bkz. Vahiy 1:1.
[2] Bkz. İbraniler 12:29.
[3] Bkz. Yaratılış 11:9.
[4] Bkz. Yeremya 3:12.
[5] Bkz. 2. Korintliler 11:2.
Geçen dersimizde Advent hareketinin 1844 yılından hemen önce nasıl ortaya çıktığını görmüştük. Adventistler İsa’nın o zamanda dünyamıza yeniden geleceğine inandıysalar da, daha sonra Daniel’in 2300 yıla ilişkin peygamberlik sözünün yargının başlangıcına işaret ettiğini öğrendiler. Yargı zamanda kritik bir dönüm noktasıdır; yeryüzü tarihinin kapanış olaylarının başlangıcıdır. Yargı aynı zamanda İsa’nın imanlı olma iddiasındaki herkesin hayatlarını incelediği zamandır. Eylemlerinin iddialarıyla uyumlu olup olmadığını belirler. Uygun değilse, gökte ve yeni yeryüzünde hiçbir yerleri olmayacaktır. Fakat halis imana sahip olanlara İsa günahın cezasına karşılık fidye olarak kendi kanını sunar. Gerçek bir imanlı, kusurlu olmasına rağmen, Allah’ın önünde İsa’nın mükemmel doğruluğuna sahip olarak durur ve yargıda doğru çıkarılır. Sonsuz hayata sahiptirler. İsa kendi halkının itiraf edilmiş günahlarını kalıcı olarak silecek ve bu günahların sorumluluğunu Şeytan’ın başı üzerine koyacaktır.
İsa gökteki tapınağın En Kutsal Yer’inde görevini yapmaktayken imanlılar ne yapmalıdır? Tarih boyunca imanlıların her zaman yaptıklarını yapmalıdırlar: kurtuluşları için Mesih’e güvenmeli, Allah’a adanmış bir hayat sürmeli ve imanlarını dinleyecek olan herkesle paylaşmalıdırlar. Ne var ki, son günlerde yaşayan imanlıların ilave bir ayrıcalığı ve sorumluluğu bulunmakta. Mesih’in dönüşü ve dünyanın sonu herkese duyurulmalıdır. İmanlılar Mesih’in gelişine bizzat hazır olmalıdırlar, böylece O’nun gelişinin parlaklığıyla mahvolmadan görkemine bakabilirler. Bu konular çalışma ve hazırlık gerektirir. Bu imanlıların taşıdığı uyarı ve merhamet mesajları dünyanın duyduğu en ciddi mesajlardır. Kutsal Kitap dünyaya hangi mesajların iletilmesi gerektiğini bize açıkça bildirmektedir. Bu mesajlar o kadar önemlidir ki, göksel melekler tarafından taşındıkları tasvir edilmiştir. Bu dersimizde Vahiy 14. bölümde yer alan bu mesajları inceleyeceğiz.
S1. Birinci meleğin mesajı nedir? Vahiy 14:6, 7 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Allah mesajları İsa’ya verir, O meleklere, onlar da bize iletirler.[1] Sonsuza dek kalıcı müjdenin tüm uluslara duyurulması işi bizzat melekler tarafından değil, insanlar tarafından yerine getirilmektedir. Melekler bu işte imanlılara yardımcı olur, fakat asıl duyurular insanlar tarafından yapılmaktadır. Önceki derslerimizde yargının ne olduğunu, ne zaman başladığını ve amacını öğrenmiştik. Gökte yargı sürerken bizim de buna karşılık gelen işi, Allah’ın tapınağı olan bedenlerimizi günahtan temizleme işini yapmamız gerektiğini gördük.
2. Selanikliler 1:6–8 ayetleri şöyle diyor: “Tanrı adil olanı yapacak: Size sıkıntı çektirenlere sıkıntı ile karşılık verecek, sıkıntı çeken sizleriyse bizimle birlikte rahata kavuşturacaktır. Bütün bunlar Rab İsa alev alev yanan ateş içinde güçlü melekleriyle gökten gelip göründüğü zaman olacak. Rabbimiz İsa, Tanrı’yı tanımayanları ve kendisiyle ilgili Müjde’ye uymayanları cezalandıracak.” Allah’ın varlığı günahı yakıp tüketir.[2] O geldiğinde O’nun varlığına kim dayanabilir? Kendi hayatlarında bir arındırma işi gerçekleştirmiş olanlar. Allah’ın lütfu ve kendi gayretleriyle, kötülüğe karşı savaşta zafer kazanırlar. Gökte araştırıcı yargılama sürerken, İsa göksel tapınağı günahtan temizlerken, imanlılar yeryüzünde günahı hayatlarından çıkarmalıdırlar.
Malaki 3:4 ayeti şöyle diyor: “Geçmiş günlerde, geçmiş yıllarda olduğu gibi, RAB Yahuda ve Yeruşalim’in sunacağı sunulardan hoşnut kalacak.” Bu peygamberlik sözlerini okurken, imanlıların ruhsal anlamda İsrail olduklarını ve peygamberlik sözlerinin iman eden herkes için geçerli olduğunu unutmayın. Zamanın sonunda yaşayan imanlıların iki boyutlu bir görevi var. Her zaman olduğu gibi, tüm dünyaya İsa’da kurtuluşu duyurmalılar. Bunun yanı sıra, İsa geldiğinde O’nu karşılayacak bir topluluğu hazırlama çabalarında da bulunuyorlar. İsa arabuluculuk görevini bitirdiğinde, imanlılar Allah’ın önünde arabulucuları olmadan duracaklar.
Birinci meleğin mesajında yargının sonsuza dek kalıcı müjdenin bir parçası olduğunu görüyoruz.
S2. Sonsuza dek kalıcı müjde nedir? 1. Korintliler 15:1–4 ve Yuhanna 3:16–18 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
S3. Birinci meleğin mesajına başka hangi mesaj eşlik eder ve bu mesajın kaynağı nedir? Vahiy 14:7; Mısır’dan Çıkış 20:8–11 ve Mezmur 95:6 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Kutsal Kitap Allah’ın ibadet edilmeye layık olduğunu bildirir, zira O Yaratıcı’dır. O’nun yetkisinin simgesi Şabat’tır. Papalığın hüküm sürdüğü Karanlık Çağlarda üzeri örtülen Şabat gerçeğine zamanın sonunda özel bir ilgi gösterilir. Bu gereklidir, zira Allah herkesi O’nun yasasına göre yargılayacaktır. Yargıda incelenen herkes hayatında Allah’ın yasasını yerine getirmelidir. Bilerek ya da bilmeyerek yasayı çiğnerken bunu yapamazlar. Bu nedenle Allah’ın emirlerini bilmelidirler. Şabat gerçeği dünya çapında duyurulmalıdır. Advent hareketi Şabat’ın eski yerine getirilmesini de içeren üç meleğin mesajını duyurmak üzere Allah tarafından ortaya çıkarılmıştır.
S4. İkinci meleğin mesajı nedir? Vahiy 14:8 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
Babil’de insanın Allah’a karşı isyanından ötürü diller karıştırılmıştı.[3] “Babil” kavramı, kargaşa ifade eden “Babel” sözcüğünden gelir. “Babil” Vahiy kitapçığında çeşitli şekillerdeki sahte veya sapkın dinleri belirtmek için kullanılır.
S5. Vahiy kitapçığında Babil başka hangi şekillerde tanımlanmıştır? Vahiy 17:4–6, 18 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Babil kötü bir kadın olarak tasvir edilmiştir. O bir fahişedir ve fahişelerin anasıdır. Kutsal Kitap’ta Allah’ın halkı Mesih’le evli olarak betimlenir. Hoşea 2:19 ayetinde şunları okuyoruz: “Seni sonsuza dek kendime eş alacağım, doğruluk, adalet, sevgi, merhamet temelinde seninle evleneceğim.” Yeremya, “‘Geri dön, ey dönek halk’ diyor RAB, ‘Çünkü kocan benim’”[4] yazdı. Yeni Ahit’te Pavlus aynı simgesel dili kullanarak şunları yazdı: “Sizler için tanrısal bir kıskançlık duyuyorum. Çünkü sizleri el değmemiş kız gibi tek ere, Mesih’e sunmak üzere nişanladım.”[5] Allah’ın halkı O’na sadık olmazlarsa, Kutsal Yazılar’da bu durum evlilik yemininin bozulması olarak tasvir edilir (Hezekiel 16:8, 13–15, 32; Yeremya 3:20). Öyleyse, Kutsal Yazı’da erdemli bir kadın pak bir kiliseyi, kötü bir kadın da sapkın bir kiliseyi temsil eder.
1260 yıl boyunca, 538’den 1798’e dek, Roma Kilisesi Hristiyan dünyası üzerinde yetki sahibiydi. Roma, Vahiy 17:18 ayetinde belirtilen “büyük kent”tir. Mor ve kırmızı giysiler, altın, değerli taşlar ve inciler tasviri bu kilisenin dünyevi ihtişamını resmetmektedir. Katolik Kilisesi haklı olarak “kutsalların ve İsa’ya tanıklık etmiş olanların kanıyla sarhoş” olarak resmedilmiştir. Roma, papalığın fermanları yerine Kutsal Yazı’yı yerine getirme cüretinde bulunan Mesih’in gerçek izleyicilerine zulmetti.
Babil “yeryüzünün kralları” ile de bağlantılıdır. Allah’ın halkı kendi dinî hükümlerini uygulatmak için dünyevi yönetimlerin desteğini aradıklarında, bu da ruhsal zinadır. Dinin ve dünyevi yönetimin birliği zulmü ve vicdan özgürlüğünün kısıtlanmasını getirdi. Karanlık Çağlar boyunca papalığın yaptığı işte buydu.
Babil fahişelerin anasıdır, öyleyse kızları da Kutsal Kitap yerine onun öğretilerine ve geleneklerine sarılan kiliseleri simgeliyor olmalı.
S6. İkinci meleğin mesajında Babil’in durumu nedir? Vahiy 14:8 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
Babil yıkılmıştır. Bu bildiri Vahiy 14:7 ayetinde belirtilen 1844 yargısının ilan edilişini izler. Dolayısıyla Babil’in yıkıldığı bildirisi sonun zamanında gerçekleşmektedir. Katolik Kilisesi yüzyıllardan beri düşmüş olduğuna göre, yalnızca bu kiliseden söz ediyor olamaz. Vahiy 18:2–4 ayetlerinde bir çağrı vardır: “Yıkıldı! Büyük Babil yıkıldı! Cinlerin barınağı, her kötü ruhun uğrağı, her murdar ve iğrenç kuşun sığınağı oldu… Ey halkım! … Onun günahlarına ortak olmamak, uğradığı belalara uğramamak için çık oradan!” Allah’ın halkından pek çok kişi halen Babil’dedir. Zamanımızda Allah’ın halkının pek çoğunu nerede bulabiliriz? Şüphesiz pek çoğu Protestan kiliselerde bulunmaktadır. Dolayısıyla Babil düşkün Protestan kiliselerini de içeriyor olmalıdır. Pek çok Protestan kilisesi Roma’nın “yeryüzünün krallarıyla” bağlantısını izliyor. Dünyevi yönetimlerin, diğer mezheplerin ve dünyanın desteğini arıyorlar. Katolik öğretilerini ve geleneklerini sürdürüyorlar. Hepsi öğretilerini Kutsal Kitap’tan alma iddiasında, ancak çelişkili inanç açıklamalarına ve kuramlara sahip pek çok mezhebe bölünmüş haldeler. Çok kargaşa var. Öyleyse Vahiy kitapçığındaki Babil hem papalığı, hem de Allah’ın yasasına ve Kutsal Yazılar’ın öğretisine aykırı olarak Roma’yla birlik olan Protestan kiliselerini simgelemektedir. Babil’in yıkılışı henüz tamamlanmış değil, çünkü azgın fuhuş şarabını henüz tüm uluslara içirmedi.
S7. Üçüncü meleğin mesajı nedir? Vahiy 14:9–12 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Üçüncü memleğin mesajı insanlığa verilen son mesajlardan biridir. Olabildiğince ciddidir. İki grubu karşılaştırır. Bir grup canavara ve suretine ibadet eder veya canavarın işaretini alır. Diğer grup Allah’ın emirlerini tutar ve İsa’nın imanını sürdürür. Son krizin politika ile değil, ibadetle ilgili olduğunu görüyoruz. Herkes canavarın kim olduğunu ve onun suretiyle işaretinin ne olduğunu bilmelidir. Daha buradan Şabat’ın son zamanda bilhassa vurgulanarak duyurulacağını anlayabiliriz. Bu Allah’ın emirlerinden biri olduğundan, gerçek imanlıların doğal işaretidir. İsa’ya olan imanı olmadan tüm dışsal itaat gösterileri yöneltici güç olarak Allah sevgisinden yoksundur ve değersizdir. Böylece imanın ve itaatin birbiriyle bağlantılı olduğunu görüyoruz.
S8. İsa Matta 24. bölümde kayıtlı olan sözlerinde ikinci gelişinin işaretlerini öğrencilerine bildirdikten sonra, son günlerdeki izleyicilerini neye benzetti? Matta 25:1–13 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
İsa son günlerdeki kilisenin uykuda olacağını söyledi. Uyandırılmaları gerekir! Damat olan İsa geliyor! Üç meleğin mesajı kiliseyi uyandırmak ve sahip olduğu ayrıcalık ile görevine dair onu uyarmak içindir.
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
“Nasıl yani?!” Mert arkasına dayanarak oturduğu yerden fırlayarak kalktı, önündeki katlanır masada duran boş çay bardağını devirdi. “Yarın sınavımız mı var? Hangi bölümlerden?” Arkadaşı Sefa anlatırken Mert cep telefonunu kulağına adeta yapıştırılmış gibi tutuyordu. Endişeli bir halde eliyle saçını taradı. Duyduklarına inanamıyordu.
Sefa, “13. ve 14. bölümlerin tamamıyla hocanın cuma günü dağıttığı son notlar” dedi. Sonra ekledi: “Ah, sen cuma günü yoktun ya, değil mi?”
“Hayır, dersi kırdım. Buna inanamıyorum. Sınavı cuma günü mü duyurdu? Ben hiç duymadım.”
“Evet, cuma günü duyurdu ama ders müfredat programında da var. Ona bakmadın mı?”
Mert soruya cevap vermedi, ama haline hayıflanmaya devam etti. “4 yıllık üniversitede dersi yalnızca iki kez kırdım, bunlardan biri de hocanın ertesi ders sınav olacağını duyurduğu derse denk geldi. Bunun başıma geldiğine inanamıyorum. Ne yapacağım ben? Saat 9:30 oldu bile.”
Sefa sakince, “Nereye gittin?” diye sordu.
“Hava çok iyiydi, ben de Melisa’yla kafeye gittim. Ama bunun nedenini bilmenin bana şimdi bir faydası yok. Bu sınava hiç hazır değilim. Hocanın dağıttığı notlar bile bende yok. Sefa, bana yardım etmelisin, zor durumdayım.”
“Tamam, bize gel, sana yardım edeyim.”
Mert hayret içindeki annesinin yanından hızla geçti ve kapıda ceketiyle ayakkabılarını giyerken ona durumu anlattı. Sefa’nın evinin bulunduğu yere giden minibüsü tam zamanında yakaladı. Kendi kendine, “Bu zor duruma nasıl düştüm ben?” diye düşündü. “Tam da dersi kırdığım gün!”
Mert iyi bir öğrenciydi ve mezun olduğunda iyi bir iş bulmak için büyük umutlar besliyordu. Ancak bunun için notları iyi olmalıydı. Gece yarısına kadar Sefa’yla ders çalıştılar. Ertesi gün Mert sınava girdi ve geçti. Sınav sonuçlarını gördüğünde memnun oldu. Sefa’ya gelerek, “Beni kurtardın, Sefa” dedi. “Beni arayıp sınavdan haberdar ettiğin için minnettarım. Hazır değildim.”
İsa tekrar geliyor. O merhametiyle henüz hazır olmayan izleyicilerine bir mesaj gönderiyor. Onlar uyanık durmaları gerekirken ruhsal bir uykudalar. İmanlılar İsa’nın geleceğini dünyaya duyurmalı ve kendileri ile diğerlerini bu olay için hazırlamalıdırlar.
S9. İsa’nın yarın geleceğini bilseydiniz, kendinizi hazır görür müydünüz? Hazırlanmanıza kim veya ne yardımcı olabilirdi?
Y. __________________________________________________
Okuyucular dua yoluyla bağlılık çağrısında bulunmalıdır.
[1] Bkz. Vahiy 1:1.
[2] Bkz. İbraniler 12:29.
[3] Bkz. Yaratılış 11:9.
[4] Bkz. Yeremya 3:12.
[5] Bkz. 2. Korintliler 11:2.