|
6. Ders: Vaftiz
Herkes suyun temizlediğini bilir. Ellerimiz kirlendiğinde yıkarız. Giysilerimiz kirlendiğinde yıkarız. Camlar tozlandığında suyla temizleriz. Hatta yazın toz kalkmaması için dükkânların önündeki kaldırımları sularız. Peki ya ruhsal kirlilik? Suyun buna karşı etkisi var mıdır? Basit bir banyo bizi günahkârlığımızdan temizler mi? Su gerçekten tenimizden içeri işleyip içteki kirliliği, yani kalplerimizi ve zihinlerimizi temizleyebilir mi?
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
Mehmet yeni imanı hakkında karısının kendisine karşı çıktığı günün ertesi sabahı uyandığında, önceki gece ettiği duayı düşündü. İlk elçilerin işinden ve toplumundan ilham alarak, Allah’tan kendisine Kutsal Ruh’u vermesini istemişti. Fakat onu rahatsız eden bir şey vardı. Gerçekten böyle bir armağanı kabul etmeye hazır olup olmadığını bilmiyordu.
Ayrıca çalışırken okuduğu bir ayet de kafasını karıştırmıştı. Matta’nın son bölümündeydi. Kahvaltıdan sonra masasına oturdu ve Kutsal Kitap’ını aldı. Yeni Antlaşma’da Matta kitapçığını açtı ve 28. bölüme gelene dek sayfaları çevirdi. Bu bölümün sonunda yer alan İsa’nın öğrencilere verdiği son talimatları bir kez daha okudu. (Matta 28:18–20 ayetlerini okuyun).
Kendi kendine, “Bunun anlamı nedir?” diye sordu. Ayetleri yeniden okudu. Şimdi ayetlerin neden akılda kalıcı olduğunu hatırlıyordu. Kutsal Ruh’tan söz ediyorlardı. Fakat dikkatini çeken başka iki ifade daha vardı: öğrenciler yetiştirmek ve vaftiz etmek. Öğretmen olduğundan, öğrenci yetiştirme kavramını iyi anlıyordu. Yalnızca bu kelimeleri okumak bile geçmişe dair güzel duyguları hatırlattı. Ders verdiği ve okuldan sonra yanlarında kaldığı öğrencilerin yüzlerini görür gibi oldu, bir de mezun olduktan sonra ziyaret edenler vardı. Hatta üzerlerinde onları kendi çocukları sayacak kadar emek verdiği birkaçı vardı.
Sonra vaftiz etme sözcüğüne baktı. Bunun anlamı neydi? Bilgisayarını açtı ve sözcüğü internette aradı. O üç ayeti tekrar tekrar okumanın bir Kutsal Kitap çalışmasına dönüşmekle kalmayacağını, hayatını da değiştireceğini tahmin bile edemezdi. Hatta bu tüm çalışma grubunun yaşayacağı bir değişimdi, zira toplantıların birinde paylaşmak üzere seçilmişti.
Salı akşamı Mehmet notlarını topladı ve alt kattaki Fatma’nın evine indi. Herkes oturup yerleştikten sonra dua ettiler. Amin dendikten sonra Mehmet konuşmaya başladı. (Devam Edecek)
İsa görevine başlamadan önce, Ürdün Nehri’nin kıyılarında duran Vaftizci Yahya adlı bir adam vardı. Verdiği mesaj açık ve özdü; tövbe edin, vaftiz olun ve Rabbimiz’in gelişine hazırlanın. Yakından ve uzaktan insanlar birbiri ardınca bu nehre geliyor, serin sularına giriyor, günahlarından tövbe ediyor ve Allah’tan kendilerini bağışlamasını diliyorlardı. Yahya onları ancak günahlarını itiraf ettikten sonra vaftiz ediyordu.
S1. Vaftiz için gereken iki şey neydi? Elçilerin İşleri 19:4 ayetini okuyun.
Y.___________________________________________________
O zamanda vaftiz neden gerekliydi? Bugün halen gerekli midir? İsa Mesih’e iman eden biri nasıl ve niçin vaftiz edilmelidir? Bunun anlamı nedir? Bu soruları Kutsal Kitap’a göre yanıtlamaya başlayalım.
S2. Kim kurtulacak? Markos 16:15, 16 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Dirilişinden sonra İsa öğrencilerine görünerek onlara müjdeyi duyurmalarını söyledi. Mesaj basitti; iman eden ve vaftiz olanlar kurtulacaktı.
S3. Kişi neye iman etmelidir? Elçilerin İşleri 16:31 ayetini okuyun.
Y.___________________________________________________
İsa Mesih’e iman etmeliyiz. O’nun kendi kimliği, amacı ve konumu hakkında söylediklerinin doğru olduğuna inanırız. O’nun mükemmel bir hayat yaşayarak Allah’ın yasasının tüm gereklerini yerine getirdiğine, çarmıhta ölerek ve Allah’tan ayrılığı (Allah’ın yasasını çiğnemenin ebedî cezasını) tecrübe ederek günahlarımızın cezasını ödediğine, ölümden dirilerek ölümü yendiğinde ve şu anda gökte canlı olduğuna iman ederiz.
Yuhanna 3. bölümde İsa’nın Nikodim adlı bir Ferisi’yle konuşmasını okuyabiliriz. İsa kurtuluşla ilgili çok önemli bir noktaya değiniyordu. Konuşmalarının o kısmını okuyalım.
S4. Göğe girmek istiyorsak ne olmalıdır? Yuhanna 3:1–6 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
S5. Ne şekilde yeniden doğarız?
Y.___________________________________________________
İsa Nikodim’e göğe girebilmesi için birinin önce yeniden doğması gerektiğini söyledi. Ayrıca, bu yeniden doğumun hem su, hem de ruh içerdiğini söyledi. Kutsal Ruh’un yeniden doğuşumuzdaki rolünü daha sonraki bir derste araştıracağız. Şimdilik vaftizin, yani sudan yeniden doğuşun anlamını biraz daha araştıralım.
S6. Vaftize yönelik iki adım nedir? Matta 3:1–6 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Vaftize doğru ilk adım tövbe, ikincisi de itiraftır. Alçakgönüllülükle Allah’ın önüne gelmeli ve günahlarımızın bizi kirleterek O’nun huzurunda durmaya yetersiz hale getirdiğini kabul etmeliyiz. Kısacası, bağışlanma dileriz.
S7. Vaftiz yalnızca ailevî veya dinî kökenini İbrahim’e dayandıramayanlar için midir? Luka 3:7 ve 8 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Bazı kişiler İshak’ın ya da İsmail’in soyları yoluyla İbrahim’in neslinden geldikleri için vaftiz olmaları gerekmediğini düşünürler. Fakat Yahya açıkça durumun böyle olmadığını söyledi. Göğe girmek için dinî geleneklere, atalarımıza ya da işlerimize güvenemeyiz, çünkü bunların hiçbiri işlediğimiz tek bir günahı bile ortadan kaldıramaz. Allah’ın bir çocuğu olarak yeniden doğmayı gerçekten istersek, tövbe etmeli, günahlarımızı itiraf etmeli ve vaftiz olmalıyız. Elçilerin İşleri kitapçığında Petrus’un pek çok farklı ulustan meydana gelen kalabalık bir topluluğa aynı mesajı verdiği kayıtlıdır.
S8. Allah’ın kurtuluş vaadi kimin içindir? Elçilerin İşleri 2:36–39 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Kurtuluş vaadi iman eden ve İsa’nın adıyla vaftiz olan herkes içindir. Hangi ülkeli olduğunuzun, hangi dinin kültüründe yetiştirildiğinizin, soyadınızın veya etnik kökeninizin bir önemi yoktur. İsa Mesih’e iman ederek ve O’nu izleyerek kurtuluş güvencesine sahip olabilirsiniz. Vaftiz olmadan önce günahları itiraf etmenin ve bağışlanma dilemenin dışında yapmamız gereken bir şey var mı? İsa’nın öğrencileriyle konuşurken bu soruya nasıl yanıt verdiğine bakalım.
S9. İsa öğrencilerine ne yapmalarını söyledi? Matta 28:18–20 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İsa öğrencilerine öğreti vererek ve vaftiz ederek bir imanlı topluluğu ortaya çıkarmalarını söyledi.
S10. Ayetlere göre, İsa’nın izleyicisi olmak için ne yapmalıyız?
Y.___________________________________________________
Dünyaya giderek başkalarına öğretmeden önce, bizim sorumluluğumuz öğrenmektir. İsa’nın, O’nu izlemeye bilgili olarak karar verebilmemiz için ne öğrettiğini anlamalıyız. Bunu öğrendikten ve O’nu kurtarıcımız olarak kabul ettikten sonra vaftiz olup imanlılar ailesine katılabilir, bundan sonra da çıkıp başkalarına öğretebiliriz. Vaftiz olarak aileye katılan herkes aynı şekilde, bir su kütlesine tamamen batırılarak vaftiz edilir.
S11. Filipus’u Etiyopyalı hadıma yönlendiren kimdi? Elçilerin İşleri 8:26–38 ayetlerini okuyun. (26. ve 29. ayetler).
Y.___________________________________________________
S12. Hadım hangi kitabı okuyordu? (28. ayet).
Y.___________________________________________________
S13. Hadım, İsa’nın insanlığın günahına karşılık olarak verilen kurban olduğunu öğrendiğinde ne yapmak istedi?
Y.___________________________________________________
S14. Hadım nerede vaftiz edildi?
Y.___________________________________________________
Bu ilginç bölümde vaftizle ilgili tüm unsurları bir arada görüyoruz. Filipus, Allah’ın kurtuluş tasarısını daha ayrıntılı olarak öğrenmek isteyen bir Etiyopyalıyla karşılaşıyor. Adam gerçeği öğreniyor, iman ediyor ve vaftiz oluyor. Kutsal Kitap, Filipus’un ve Etiyopyalının suya girdiklerini ve sudan çıktıklarını söylüyor. Başka bir deyişle, vaftiz suyun içinde olmayı gerektiriyor. Üzerinize su serpilmez, ya da dökülmez, suya batırılırsınız.
S15. Öyleyse vaftiz olduğumuzda ne olur? Bu ruhsal olarak ne anlama gelir? Galatyalılar 3:26–29 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Vaftiz olduğumuzda Mesih’i giyinir ve Allah’ın çocukları oluruz. Diğer imanlıları öncelikle Türk, Yunan, Amerikalı, Alman, Kürt veya Arap olarak görmeyiz. Bu ikincildir. İlk olarak biz Mesih’te kardeşleriz. Biz Allah’ın çocuklarıyız. Mesih’i giyinmek ne demektir?
Bunu bir kitabı kullanarak örnekleyelim. Mesih’i giyinmek bir kitaba sayfa eklemek gibidir. Kitap, yani İsa, tekil sayfa olan bizi kuşatır. Her bir sayfanın kitabın bir parçası haline geldiği gibi, her imanlı kendisinden daha büyük bir şeyin, kurtarılmış insanlığın bir parçası haline gelir. Üstelik hepimiz aynı tecrübeyi paylaşırız.
Pavlus, günahlarımızın İsa Mesih’in bizim yararımıza verdiği kurbanlık aracılığıyla Allah’ın lütfuyla affedildiği gerçeğini açıklarken, Romalı imanlılara hepimizin aynı vaftiz deneyimini paylaştığımızı hatırlattı. Vaftizin her bir aşamasının gerçek anlamına derin ve ruhsal bir açıdan baktı. Romalılar 6. bölüme giderek bunu okuyalım.
S16. Vaftiz edildiğimizde, İsa’nın ___________________ vaftiz ediliriz. Romalılar 6:3 ayetini okuyun.
Suya batırılarak vaftiz, ölüme ve dirilişe benzetilmektedir. Suya girdiğimizde mezara giriyoruz. Sudan çıktığımızda ölümden yeni bir hayata diriliyoruz. Romalılar 6:4, 5 ayetlerini okuyun.
S17. Artık günaha köle olarak yaşamamamız için ne olur? Romalılar 6:6, 7 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Vaftiz olduğumuzda eski, günahlı, bencil hayatlarımızın denetimi altından çıkarız. Onları simgesel olarak suya gömülü halde bırakırız ve günahın gücünden ve lanetinden özgür olarak sudan çıkarız. Kısacası, günahın esaretinden özgür bir hayata yeniden doğarız. Romalılar 6:8–11 ayetlerini okuyun.
Pavlus, Korintlilere yazdığı bir mektubunda Mesih’te olanların yeni yaratıklar oldukları muhteşem gerçeğini bildirdi. 2. Korintliler 5:17 ayetini okuyun.
Öyleyse Allah bu yeni hayatı ne yapmamızı istiyor? Vaftiz olmuş, yeniden doğmuş imanlının ilgi merkezi nedir?
S18. Vaftiz olduğumuzda hayatlarımızı kime adıyoruz? Romalılar 6:12, 13 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
S19. Allah bizi ne olarak kullanmaya başlar?
Y.___________________________________________________
Vaftiz olduğumuzda hayatlarımızı Allah’a adıyoruz. O’nun ellerinde başkalarına kurtuluş getirmek üzere kullanılacak doğruluk araçları haline geliriz. Artık günahın köleleri değil, Allah’a kullar oluruz. Romalılar 6:17–22 ayetlerini okuyun.
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
“Mehmet, bu çalışma muhteşemdi! Pek çok değişik yerden ayetlere baktık, ama yine de çok mantıklıydı” dedi Fatma.
“Evet, hayret vericiydi. İsa’nın yeniden doğmamız gerektiğini söylediğinde ne demek istediğini hep merak etmişimdir” dedi Mert.
“Her ne kadar bunun için övgüleri kabul etmek istesem de, edemem. En azından kısmen, Allah’ın duama yanıt verdiğini biliyorum. Az önce yaptığımız çalışmayı Kutsal Ruh esinlemişti. Ancak şunu söyleyebilirim, tüm bu ayetleri okumak ve birbirlerini nasıl desteklediklerini, nasıl bağlantılı olduklarını keşfetmek yaptığım en tatmin edici işti. Okuduğum her ayet başka bir ipucuna yönlendiren, sonunda da gizli bir hazineyi ortaya çıkaran birer ipucu gibiydi. Keşke bunu yıllar önce de bilseydim! Çalışmamızı bir dua daha ederek kapatalım.”
Bazı kişiler kendilerini köle olarak düşünmek istemez. Fakat Kutsal Kitap’a göre hepimiz köleleriz. Ya günahın, ya da Allah’ın köleleriyiz. Orta bir yol ya da tarafsız bölge yoktur. Allah’ın tarafında olmayı seçmezseniz, doğal olarak Şeytan’ın tarafında olursunuz. Vaftiz, Büyük Mücadele’de Allah’ın tarafında olmayı seçtiğinizin, İsa Mesih’in günahlarınıza karşılık kurban olarak ölümüne iman ettiğinizin, bir zamanlar hayatınızı yönlendiren bencilliği ve günahı öldürdüğünüzün, İsa Mesih’te yeni bir hayata dirildiğinizin ve artık eskiden olduğunuz kişi olmadığınızın bir işaretidir. Yeni bir amacı olan yeni bir yaratıksınız!
S20. Vaftize ve yeni yaşama hazırlık olarak öğrenmeye devam etmek istiyor musunuz?
Y.___________________________________________________
Okuyucular dua yoluyla bağlılık çağrısında bulunmalıdır.
Daha fazla araştırmak için şunları okuyun:
Elçilerin İşleri 22:16; 19:1–5.
Herkes suyun temizlediğini bilir. Ellerimiz kirlendiğinde yıkarız. Giysilerimiz kirlendiğinde yıkarız. Camlar tozlandığında suyla temizleriz. Hatta yazın toz kalkmaması için dükkânların önündeki kaldırımları sularız. Peki ya ruhsal kirlilik? Suyun buna karşı etkisi var mıdır? Basit bir banyo bizi günahkârlığımızdan temizler mi? Su gerçekten tenimizden içeri işleyip içteki kirliliği, yani kalplerimizi ve zihinlerimizi temizleyebilir mi?
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
Mehmet yeni imanı hakkında karısının kendisine karşı çıktığı günün ertesi sabahı uyandığında, önceki gece ettiği duayı düşündü. İlk elçilerin işinden ve toplumundan ilham alarak, Allah’tan kendisine Kutsal Ruh’u vermesini istemişti. Fakat onu rahatsız eden bir şey vardı. Gerçekten böyle bir armağanı kabul etmeye hazır olup olmadığını bilmiyordu.
Ayrıca çalışırken okuduğu bir ayet de kafasını karıştırmıştı. Matta’nın son bölümündeydi. Kahvaltıdan sonra masasına oturdu ve Kutsal Kitap’ını aldı. Yeni Antlaşma’da Matta kitapçığını açtı ve 28. bölüme gelene dek sayfaları çevirdi. Bu bölümün sonunda yer alan İsa’nın öğrencilere verdiği son talimatları bir kez daha okudu. (Matta 28:18–20 ayetlerini okuyun).
Kendi kendine, “Bunun anlamı nedir?” diye sordu. Ayetleri yeniden okudu. Şimdi ayetlerin neden akılda kalıcı olduğunu hatırlıyordu. Kutsal Ruh’tan söz ediyorlardı. Fakat dikkatini çeken başka iki ifade daha vardı: öğrenciler yetiştirmek ve vaftiz etmek. Öğretmen olduğundan, öğrenci yetiştirme kavramını iyi anlıyordu. Yalnızca bu kelimeleri okumak bile geçmişe dair güzel duyguları hatırlattı. Ders verdiği ve okuldan sonra yanlarında kaldığı öğrencilerin yüzlerini görür gibi oldu, bir de mezun olduktan sonra ziyaret edenler vardı. Hatta üzerlerinde onları kendi çocukları sayacak kadar emek verdiği birkaçı vardı.
Sonra vaftiz etme sözcüğüne baktı. Bunun anlamı neydi? Bilgisayarını açtı ve sözcüğü internette aradı. O üç ayeti tekrar tekrar okumanın bir Kutsal Kitap çalışmasına dönüşmekle kalmayacağını, hayatını da değiştireceğini tahmin bile edemezdi. Hatta bu tüm çalışma grubunun yaşayacağı bir değişimdi, zira toplantıların birinde paylaşmak üzere seçilmişti.
Salı akşamı Mehmet notlarını topladı ve alt kattaki Fatma’nın evine indi. Herkes oturup yerleştikten sonra dua ettiler. Amin dendikten sonra Mehmet konuşmaya başladı. (Devam Edecek)
İsa görevine başlamadan önce, Ürdün Nehri’nin kıyılarında duran Vaftizci Yahya adlı bir adam vardı. Verdiği mesaj açık ve özdü; tövbe edin, vaftiz olun ve Rabbimiz’in gelişine hazırlanın. Yakından ve uzaktan insanlar birbiri ardınca bu nehre geliyor, serin sularına giriyor, günahlarından tövbe ediyor ve Allah’tan kendilerini bağışlamasını diliyorlardı. Yahya onları ancak günahlarını itiraf ettikten sonra vaftiz ediyordu.
S1. Vaftiz için gereken iki şey neydi? Elçilerin İşleri 19:4 ayetini okuyun.
Y.___________________________________________________
O zamanda vaftiz neden gerekliydi? Bugün halen gerekli midir? İsa Mesih’e iman eden biri nasıl ve niçin vaftiz edilmelidir? Bunun anlamı nedir? Bu soruları Kutsal Kitap’a göre yanıtlamaya başlayalım.
S2. Kim kurtulacak? Markos 16:15, 16 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Dirilişinden sonra İsa öğrencilerine görünerek onlara müjdeyi duyurmalarını söyledi. Mesaj basitti; iman eden ve vaftiz olanlar kurtulacaktı.
S3. Kişi neye iman etmelidir? Elçilerin İşleri 16:31 ayetini okuyun.
Y.___________________________________________________
İsa Mesih’e iman etmeliyiz. O’nun kendi kimliği, amacı ve konumu hakkında söylediklerinin doğru olduğuna inanırız. O’nun mükemmel bir hayat yaşayarak Allah’ın yasasının tüm gereklerini yerine getirdiğine, çarmıhta ölerek ve Allah’tan ayrılığı (Allah’ın yasasını çiğnemenin ebedî cezasını) tecrübe ederek günahlarımızın cezasını ödediğine, ölümden dirilerek ölümü yendiğinde ve şu anda gökte canlı olduğuna iman ederiz.
Yuhanna 3. bölümde İsa’nın Nikodim adlı bir Ferisi’yle konuşmasını okuyabiliriz. İsa kurtuluşla ilgili çok önemli bir noktaya değiniyordu. Konuşmalarının o kısmını okuyalım.
S4. Göğe girmek istiyorsak ne olmalıdır? Yuhanna 3:1–6 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
S5. Ne şekilde yeniden doğarız?
Y.___________________________________________________
İsa Nikodim’e göğe girebilmesi için birinin önce yeniden doğması gerektiğini söyledi. Ayrıca, bu yeniden doğumun hem su, hem de ruh içerdiğini söyledi. Kutsal Ruh’un yeniden doğuşumuzdaki rolünü daha sonraki bir derste araştıracağız. Şimdilik vaftizin, yani sudan yeniden doğuşun anlamını biraz daha araştıralım.
S6. Vaftize yönelik iki adım nedir? Matta 3:1–6 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Vaftize doğru ilk adım tövbe, ikincisi de itiraftır. Alçakgönüllülükle Allah’ın önüne gelmeli ve günahlarımızın bizi kirleterek O’nun huzurunda durmaya yetersiz hale getirdiğini kabul etmeliyiz. Kısacası, bağışlanma dileriz.
S7. Vaftiz yalnızca ailevî veya dinî kökenini İbrahim’e dayandıramayanlar için midir? Luka 3:7 ve 8 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Bazı kişiler İshak’ın ya da İsmail’in soyları yoluyla İbrahim’in neslinden geldikleri için vaftiz olmaları gerekmediğini düşünürler. Fakat Yahya açıkça durumun böyle olmadığını söyledi. Göğe girmek için dinî geleneklere, atalarımıza ya da işlerimize güvenemeyiz, çünkü bunların hiçbiri işlediğimiz tek bir günahı bile ortadan kaldıramaz. Allah’ın bir çocuğu olarak yeniden doğmayı gerçekten istersek, tövbe etmeli, günahlarımızı itiraf etmeli ve vaftiz olmalıyız. Elçilerin İşleri kitapçığında Petrus’un pek çok farklı ulustan meydana gelen kalabalık bir topluluğa aynı mesajı verdiği kayıtlıdır.
S8. Allah’ın kurtuluş vaadi kimin içindir? Elçilerin İşleri 2:36–39 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Kurtuluş vaadi iman eden ve İsa’nın adıyla vaftiz olan herkes içindir. Hangi ülkeli olduğunuzun, hangi dinin kültüründe yetiştirildiğinizin, soyadınızın veya etnik kökeninizin bir önemi yoktur. İsa Mesih’e iman ederek ve O’nu izleyerek kurtuluş güvencesine sahip olabilirsiniz. Vaftiz olmadan önce günahları itiraf etmenin ve bağışlanma dilemenin dışında yapmamız gereken bir şey var mı? İsa’nın öğrencileriyle konuşurken bu soruya nasıl yanıt verdiğine bakalım.
S9. İsa öğrencilerine ne yapmalarını söyledi? Matta 28:18–20 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İsa öğrencilerine öğreti vererek ve vaftiz ederek bir imanlı topluluğu ortaya çıkarmalarını söyledi.
S10. Ayetlere göre, İsa’nın izleyicisi olmak için ne yapmalıyız?
Y.___________________________________________________
Dünyaya giderek başkalarına öğretmeden önce, bizim sorumluluğumuz öğrenmektir. İsa’nın, O’nu izlemeye bilgili olarak karar verebilmemiz için ne öğrettiğini anlamalıyız. Bunu öğrendikten ve O’nu kurtarıcımız olarak kabul ettikten sonra vaftiz olup imanlılar ailesine katılabilir, bundan sonra da çıkıp başkalarına öğretebiliriz. Vaftiz olarak aileye katılan herkes aynı şekilde, bir su kütlesine tamamen batırılarak vaftiz edilir.
S11. Filipus’u Etiyopyalı hadıma yönlendiren kimdi? Elçilerin İşleri 8:26–38 ayetlerini okuyun. (26. ve 29. ayetler).
Y.___________________________________________________
S12. Hadım hangi kitabı okuyordu? (28. ayet).
Y.___________________________________________________
S13. Hadım, İsa’nın insanlığın günahına karşılık olarak verilen kurban olduğunu öğrendiğinde ne yapmak istedi?
Y.___________________________________________________
S14. Hadım nerede vaftiz edildi?
Y.___________________________________________________
Bu ilginç bölümde vaftizle ilgili tüm unsurları bir arada görüyoruz. Filipus, Allah’ın kurtuluş tasarısını daha ayrıntılı olarak öğrenmek isteyen bir Etiyopyalıyla karşılaşıyor. Adam gerçeği öğreniyor, iman ediyor ve vaftiz oluyor. Kutsal Kitap, Filipus’un ve Etiyopyalının suya girdiklerini ve sudan çıktıklarını söylüyor. Başka bir deyişle, vaftiz suyun içinde olmayı gerektiriyor. Üzerinize su serpilmez, ya da dökülmez, suya batırılırsınız.
S15. Öyleyse vaftiz olduğumuzda ne olur? Bu ruhsal olarak ne anlama gelir? Galatyalılar 3:26–29 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Vaftiz olduğumuzda Mesih’i giyinir ve Allah’ın çocukları oluruz. Diğer imanlıları öncelikle Türk, Yunan, Amerikalı, Alman, Kürt veya Arap olarak görmeyiz. Bu ikincildir. İlk olarak biz Mesih’te kardeşleriz. Biz Allah’ın çocuklarıyız. Mesih’i giyinmek ne demektir?
Bunu bir kitabı kullanarak örnekleyelim. Mesih’i giyinmek bir kitaba sayfa eklemek gibidir. Kitap, yani İsa, tekil sayfa olan bizi kuşatır. Her bir sayfanın kitabın bir parçası haline geldiği gibi, her imanlı kendisinden daha büyük bir şeyin, kurtarılmış insanlığın bir parçası haline gelir. Üstelik hepimiz aynı tecrübeyi paylaşırız.
Pavlus, günahlarımızın İsa Mesih’in bizim yararımıza verdiği kurbanlık aracılığıyla Allah’ın lütfuyla affedildiği gerçeğini açıklarken, Romalı imanlılara hepimizin aynı vaftiz deneyimini paylaştığımızı hatırlattı. Vaftizin her bir aşamasının gerçek anlamına derin ve ruhsal bir açıdan baktı. Romalılar 6. bölüme giderek bunu okuyalım.
S16. Vaftiz edildiğimizde, İsa’nın ___________________ vaftiz ediliriz. Romalılar 6:3 ayetini okuyun.
Suya batırılarak vaftiz, ölüme ve dirilişe benzetilmektedir. Suya girdiğimizde mezara giriyoruz. Sudan çıktığımızda ölümden yeni bir hayata diriliyoruz. Romalılar 6:4, 5 ayetlerini okuyun.
S17. Artık günaha köle olarak yaşamamamız için ne olur? Romalılar 6:6, 7 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Vaftiz olduğumuzda eski, günahlı, bencil hayatlarımızın denetimi altından çıkarız. Onları simgesel olarak suya gömülü halde bırakırız ve günahın gücünden ve lanetinden özgür olarak sudan çıkarız. Kısacası, günahın esaretinden özgür bir hayata yeniden doğarız. Romalılar 6:8–11 ayetlerini okuyun.
Pavlus, Korintlilere yazdığı bir mektubunda Mesih’te olanların yeni yaratıklar oldukları muhteşem gerçeğini bildirdi. 2. Korintliler 5:17 ayetini okuyun.
Öyleyse Allah bu yeni hayatı ne yapmamızı istiyor? Vaftiz olmuş, yeniden doğmuş imanlının ilgi merkezi nedir?
S18. Vaftiz olduğumuzda hayatlarımızı kime adıyoruz? Romalılar 6:12, 13 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
S19. Allah bizi ne olarak kullanmaya başlar?
Y.___________________________________________________
Vaftiz olduğumuzda hayatlarımızı Allah’a adıyoruz. O’nun ellerinde başkalarına kurtuluş getirmek üzere kullanılacak doğruluk araçları haline geliriz. Artık günahın köleleri değil, Allah’a kullar oluruz. Romalılar 6:17–22 ayetlerini okuyun.
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
“Mehmet, bu çalışma muhteşemdi! Pek çok değişik yerden ayetlere baktık, ama yine de çok mantıklıydı” dedi Fatma.
“Evet, hayret vericiydi. İsa’nın yeniden doğmamız gerektiğini söylediğinde ne demek istediğini hep merak etmişimdir” dedi Mert.
“Her ne kadar bunun için övgüleri kabul etmek istesem de, edemem. En azından kısmen, Allah’ın duama yanıt verdiğini biliyorum. Az önce yaptığımız çalışmayı Kutsal Ruh esinlemişti. Ancak şunu söyleyebilirim, tüm bu ayetleri okumak ve birbirlerini nasıl desteklediklerini, nasıl bağlantılı olduklarını keşfetmek yaptığım en tatmin edici işti. Okuduğum her ayet başka bir ipucuna yönlendiren, sonunda da gizli bir hazineyi ortaya çıkaran birer ipucu gibiydi. Keşke bunu yıllar önce de bilseydim! Çalışmamızı bir dua daha ederek kapatalım.”
Bazı kişiler kendilerini köle olarak düşünmek istemez. Fakat Kutsal Kitap’a göre hepimiz köleleriz. Ya günahın, ya da Allah’ın köleleriyiz. Orta bir yol ya da tarafsız bölge yoktur. Allah’ın tarafında olmayı seçmezseniz, doğal olarak Şeytan’ın tarafında olursunuz. Vaftiz, Büyük Mücadele’de Allah’ın tarafında olmayı seçtiğinizin, İsa Mesih’in günahlarınıza karşılık kurban olarak ölümüne iman ettiğinizin, bir zamanlar hayatınızı yönlendiren bencilliği ve günahı öldürdüğünüzün, İsa Mesih’te yeni bir hayata dirildiğinizin ve artık eskiden olduğunuz kişi olmadığınızın bir işaretidir. Yeni bir amacı olan yeni bir yaratıksınız!
S20. Vaftize ve yeni yaşama hazırlık olarak öğrenmeye devam etmek istiyor musunuz?
Y.___________________________________________________
Okuyucular dua yoluyla bağlılık çağrısında bulunmalıdır.
Daha fazla araştırmak için şunları okuyun:
Elçilerin İşleri 22:16; 19:1–5.