|
9. Ders: Mesih'te Büyümek - Ezgiler, Oruç
Tutma, Toplanma ve Tanıklı
Geçen dersimizde Asma olan İsa Mesih’e bağlı kalmamızı sağlayan ruhsal disiplinler olan dua ve Kutsal Kitap çalışmasına baktık. Biz çubuğuz ve Kutsal Ruh aracılığıyla Mesih’le ruhsal birlik sayesinde sevgi, sevinç, esenlik, sabır, şefkat, iyilik, iman, yumuşak huyluluk ve özdenetim meyvesine sahip oluruz. Mesih’te gelişmemize yardımcı olan diğer ruhsal disiplinlerden söz ettik. Bunlar arasında imanımızı başkalarıyla paylaşmak, diğer imanlılarla birliktelik ve toplu ibadet bulunuyor. Ayrıca oruç tutmak ve ilahilerle ruhsal ezgiler söylemek var. Kutsal Kitap’ın bize bildirdiklerini yapmak isterken, bunları doğru nedenlerle yapmayı da isteriz. Ruhsal disiplinler yalnızca dinsel gereklilikler değildir. Bu şeyler Mesih’le ruhsal birliği geliştirmelidir. Mesih’le ruhsal birlik, Mesih’in hayatına daha çok benzeyen bir hayat ortaya koyar. Bu dersimizde Kutsal Kitap’ın dua ve Kutsal Kitap çalışması dışındaki ruhsal disiplinlere ilişkin ne söylediğini göreceğiz.
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
“İbadetimizde neden ilahi söylemiyoruz?” Afife yüzünde samimi bir ifade ile sordu.
Kocası Reşat sabırsızlık belirtileri göstererek, “Çünkü saygısızlık, o yüzden” dedi.
“Müziğin nesi saygısızlık ve bunun Allah’a karşı saygısızca olduğunu kim demiş?” Afife karşılık verdi. “Ben bunu seviyorum ve bence Allah’a ibadet etmek için harika bir yol. İşte bak, Kutsal Kitap’ta yazıyor:
“Birbirinize mezmurlar, ilahiler, ruhsal ezgiler söyleyin; yürekten Rab’be ezgiler, mezmurlar okuyun; durmadan, her şey için Rabbimiz İsa Mesih’in adıyla Baba Tanrı’ya şükredin.” [1]
Reşat otoritesine karşı gelinmesinden hoşlanmamıştı ve “Bu birbirimize söylemekten söz ediyor, açık ibadette Allah’a değil” dedi.
Fatma çiftin sesinden gitgide arttığı anlaşılan gerginliği ortadan kaldırmak istedi. Sonuçta orası Fatma’nın eviydi, yaşça büyük ve Reşat’ın kuzeni olarak ortamı yatıştırabilirdi, bu nedenle “Melekler de Allah’ın önünde ezgi söylüyorlar” dedi, “değil mi? Böyle bir şey okuduğumu hatırlıyorum.”
Mehmet bu fikir üzerine kaşlarını kaldırdı ve Kutsal Kitap’ı karıştırmaya başladı. Sonunda gözleri söz konusu yeri buldu, şunlar yazılıydı:
“Tanrı kulu Musa’nın ve Kuzu’nun ezgisini söylüyorlardı: ‘Her Şeye Gücü Yeten Rab Tanrı, senin işlerin büyük ve şaşılası işlerdir. Ey ulusların kralı, senin yolların doğru ve adildir. Ya Rab, senden kim korkmaz, adını kim yüceltmez? Çünkü kutsal olan yalnız sensin. Bütün uluslar gelip sana tapınacaklar. Çünkü adil işlerin açıkça görüldü.’” [2]
Mehmet devam etti: “Fakat ezgi söyleyenler melekler değil, bunlar İsa’nın gelişinden hemen önce zamanın sonuna dek sadık kalanlar. Bunu birlikte işlemedik; ben önceden okudum. Fakat onlar doğrudan Allah’a ezgi söylüyorlar. Bakayım meleklerin ezgi söylediklerinden söz edilen bir yer bulabilecek miyim.”
Mehmet yine Kutsal Kitap’ına gömüldü ve sessizce araştırdı.
Sonra Fatma’nın annesi Türkan sessizliği bozdu: “Sanırım Eski Ahit’te ibadet amaçlı ezgi söyleme ve enstrümanlar bol miktarda geçiyor. Bütün Mezmurlar Eski Ahit’in ibadet ilahileri değil miydi?”
Mehmet gözlerini önündeki Kutsal Kitap’tan ayırmadan başıyla onayladı. Sonra da “Bir de 2. Tarihler 29:28–30 ayetlerine bakın” dedi.
Mehmet herkesin Kutsal Kitap’larının çevrilen sayfa hışırtıları dinene kadar bekledi. Sonra okudu:
“Ezgiciler ezgi söylüyor, borazancılar borazan çalıyor, bütün topluluk tapınıyordu. Yakmalık sunu bitinceye dek bu böyle sürüp gitti. Yakmalık sunular sunulduktan sonra, kralla yanındakiler yere kapanıp tapındılar. Kral Hizkiya ile önderler, Levililer’e Davut’un ve Bilici Asaf’ın sözleriyle RAB’bi övmelerini söylediler. Onlar da sevinçle övgüler sundular, başlarını eğip tapındılar.”
Mehmet “Kutsal Kitap’ta” dedi, “müzikle, enstrümanlarla ve ezgi söyleyerek ibadet edebileceğimiz açıkça görülüyor. Burada yeryüzünde ve gökte meydana geliyor.” Mehmet Reşat’la göz göze gelmekten kaçındı, çünkü bilhassa ona ders veriyormuş gibi görünmek istemedi, yalnızca genel olarak bilgi veriyordu.
Fakat Reşat halen savunmadaydı ve “Bak” dedi, “ben yine de bunun saygısızca olduğunu düşünüyorum. İbadet sessiz olmalıdır. Allah’ın huzurunda tıpkı büyüklerinin yanında olduğunuz gibi sessiz olmalısınız.”
Fatma ile Mehmet birbirlerine baktılar. Fatma, “Reşat’ın bir noktada hakkı var” dedi. “Kutsal Kitap’ta bir yerde ‘Fakat RAB mukaddes mabedindedir; onun önünde bütün dünya sussun’ diyor.” [3]
Afife tekrar konuşmaya dahil oldu: “Anlaşılan Rabb’in önünde müziğin, enstrümanların ve ezgi söylemenin bir yeri var, sessiz durmanın da bir zamanı var.”
Kocasına saygı duyduğunun güvencesi olarak ve iyi bir noktaya değindiğini kabul etmek için kolunu onun kolu altına koydu. Devam etti: “Allah’ın huzurunda her zaman hürmet olmalıdır, müzik yaparken ve O’na ilahiler söylediğimizde bile. Herhangi bir müzik tarzı uygun değildir. Bu gece kulübü değil, ibadet. Ayrıca ibadet zamanında dua olmalıdır, bu da sessizlik gerektirir.” (Devam Edecek)
Müzik belki de insan yapısı diğer tüm şeylerden daha fazla duyguları harekete geçirme ve bağlılık ilham etme gücüne sahiptir. İyilik için de, kötülük için de kullanılabilecek bir güçtür, dolayısıyla uygun şekilde kullanılmalıdır.
S1. Neyin uygun, neyin uygunsuz olduğunu nasıl anlarız? Filipililer 1:9-11 ile 1. Korintliler 12:7–12 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Ruhsal muhakeme yeteneği kilisede kullanılan bir armağandır.
S2. Hangi ruhsal disiplin Rabb’in isteğini öğrenip anlamamıza yardımcı olur? Elçilerin İşleri 13:2 ve 3 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
S3. Daniel nasıl bir oruç tuttu? Bu ne kadar sürdü? Daniel 10:2–3 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Daniel bazı talihsiz olaylar için yas tutuyor ve Allah’ın bereketini dua ve oruç ile arıyordu. Seçtiği üç haftalık süre onun kendi tercihiydi. Yiyeceklerden tamamen uzak durmadı, fakat yalnızca en sade yiyecekleri yedi. Rabb’in isteğini anlamak için sağlığını sürdürerek berrak bir zihne sahip olmayı istiyordu. İsa’nın izleyicileri için emredilmiş bir oruç düzeni yoktur. Biz bunu Rabb’in isteğini öğrenmek için ruhsal bir disiplin olarak ve yoğun dua zamanları için yaparız. Eski Ahit’teki tapınak sisteminde Kefaret Günü’nde oruç tutuluyordu. Bundan Levililer 16:29 ve Elçilerin İşleri 27:9 ayetlerinde söz edilmektedir. Mesih öldüğü zaman, Mesih’in kurbanlığına işaret eden törensel tapınak sistemi sona erdi. Kutsal Kitap oruç için başka bir zaman, süre veya şekil belirlemez.
Rabb’in isteğini öğrenmek için oruç tutarak dua etmenin iyi bir zamanı ne zaman olabilir? Şüphesiz, verebileceğimiz en ciddi kararlardan biri eş seçimimizdir. Geleceği göremeyiz. Eşimizin bundan on yıl sonra nasıl biri olacağını bilemeyiz. Fakat Allah geleceği görebilir. Evlilikle ilgili karar verirken eşimizin bizim için Allah’ın seçtiği kişi olduğuna dair Rab’den onay isteyebiliriz. Peki ya meslekler ve iş değişiklikleri? Bunlar da oruç ve dua konuları mıdır? Tabii ki. Allah’tan ciddi bir hastalığı olan birisini iyileştirmesini dilerken, oruç ve dua uygundur.
S4. Kutsal Kitap özel ve açık ibadet için bir araya gelme konusunda ne diyor? Levililer 23:3; İbraniler 10:23–25; Elçilerin İşleri 2:42, 46, 47; Luka 22:19 ve 1. Korintliler 11:26 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Hem özel hem açık ibadet ruhsal sağlık için gereklidir. Buna tabii ki Rabb’in Sofrası’nı kutlamak için toplanmak da dahildir. Bazı kişiler kendilerini gruptan soyutlayarak ruhsal gelişimlerini sürdürebileceklerini sanırlar. Bunun olumsuz sonuçlar verdiği defalarca kanıtlanmıştır. Allah insanları sosyal varlıklar olarak yarattı. Allah’ın kendisi sevgidir ve sevgi ifade olunabilmesi için kendinden başka bir nesne gerektirir. Dolayısıyla diğer imanlılarla birliktelik sayesinde ruhsal gelişimin en üst potansiyeline ulaştığını görüyoruz. İmanlılar arasında hizmet etmeyi ve paylaşmayı öğreniyoruz. Ayrıca eğitim almayı ve yanlışlarımızın düzeltilmesini de öğreniyoruz. Biz bir aileyiz.
S5. İlk imanlıların yaptığı ve ruhsal gücün eşlik ettiği başka neler vardı? Elçilerin İşleri 4:33 ve 5:42 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İlk imanlılar müjdenin gerçeklerini heyecanla paylaşıyorlardı. İsa Mesih’te kurtuluşun sağlanmış olduğunu ve herkesin O’na iman aracılığıyla sonsuz hayat güvencesine sahip olabileceğini duyurdular. Bunun sonucunda tanıklıklarını kendiliğinden veriyorlardı.
S6. İsa yeni bir imanlıya ne yapmasını söyledi? Markos 5:18–20 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Hristiyanlık, Kutsal Ruh’un Mesih’i varlığınızın içine getirdiği ve sizin bu ilahî güçten etkilenerek O’nun tarafından şekillendirildiğiniz bir deneyimdir. Hayatınızı değiştirir. Bu deneyimi yaşadığınızda O’na tanıklıkta bulunabilirsiniz. Bir kimse hiçbir zaman yaşamadığı bir deneyime tanıklıkta bulunamaz. Mesih’le bir deneyimleri olmamışsa Hristiyanlıktan yalnızca herhangi bir felsefeye karşı olan başka bir felsefe gibi söz edebilirler. Yalnızca bir dizi doktrini tekrarlayarak insanları gerçeğe ikna edebilecek bir güç yoktur. Dünyanın görmesi gereken, Mesih’in yaşamları dönüştürme gücünün kanıtıdır. Allah’ın halkının önyargısız olarak sevgiyle ilişki kurması mucizesini görmelidir.
Ellen White şunları yazdı:
Hepimizin Allah için yapılması gereken önemli bir işi var, tanımayanlara İsa’yı tanıtmak için fırsat kollamalıyız. Mesih’in lütfuyla Allah’la birlikte işçiler olmak üzere hazırlanırsak bu fırsatlar eksik olmayacaktır. Mesih için yaşama örneğiniz, Mesih’in zihnine sahip olduğunuzu göstermeniz, söyleyeceğiniz tüm sözlerden ve ileri süreceğiniz tüm iddialardan çok daha etkili olacaktır. Zamanların Belirtileri (Signs of the Times), 12 Ekim 1891, 4. paragraf.
S7. Pavlus kendi yurttaşlarına hitap etme fırsatı bulduğunda ne söyledi? Elçilerin İşleri 22:2–21 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Pavlus kendi kişisel ihtida deneyimini halka bir tanıklık olarak verdi.
S8. Yuhanna ne yaptı? 1. Yuhanna 1:1-3 ayetini okuyun.
Y.___________________________________________________
S9. Kişisel tanıklık ifadesinden başka, gerçeğe tanıklık etmede ne vardır? 1. Petrus 3:15; Matta 28:18–20 ve Elçilerin İşleri 18:27, 28 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İmanlılar Kutsal Yazılar’a göre sahip oldukları imanı paylaşır ve Kutsal Yazılar’ın söylediklerini başkalarına öğretirler. Bu hem Mesih’in bir emridir hem de ruhsal sağlık için yararlıdır. Gerçeği alan fakat onu paylaşmayan kişi Ölü Deniz gibidir. Ölü Deniz su almaktadır ancak çıkış mecrası yoktur, bu nedenle su akışı olmaz. Tuz seviyeleri çok yüksektir ve Ölü Deniz’de hayat yoktur. Ruhsal sağlığı korumak için imanlıya Kutsal Ruh aracılığıyla Mesih’ten lütuf akmalı, imanlıdan da bereketler insanlara akmalıdır.
S10. Kutsal Kitap’ta tanıklık başka hangi şekillerde tanımlanmıştır? 1. Petrus 2:9 ve 2. Korintliler 5:15–20 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İmanlıların yaptığı tanıklık rahiplerin hizmetine benzer. Buna bazen “tüm imanlıların rahipliği” denir. Allah’ın erdemlerini başkalarıyla paylaşarak onlara hizmet ederler. Elçi Pavlus bunu bir uzlaştırma hizmeti olarak tanımladı. Tıpkı bizim Mesih aracılığıyla Allah’la barıştırıldığımız gibi, bu olayı başkalarıyla paylaşırız. Allah yalnızca bizimle barışmakla kalmadı, fakat Mesih’te tüm dünyayla barıştı. İmanlılar olarak, başkalarıyla iyi haberi paylaşmak üzere bu barışmanın görevlileri oluruz.
S11. İlk imanlılar imanlarının bir parçası olarak ne yapıyorlardı? Elçilerin İşleri 2:46, 47; Romalılar 12:10–13 ve 1. Petrus 4:9 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Konukseverlik diğer imanlılarla birliktelik sağlar ve imanımızı başkalarıyla paylaşmanın yolunu açar.
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
Afife geçen hafta kendi kişisel Kutsal Kitap okumalarında keşfettiği bir şeyi grupla paylaşmak istedi ve “Hepinizle bir şey paylaşmak istiyorum” dedi. “Bakın, Elçilerin İşleri 16:25 ayetinde şöyle diyor:
‘Gece yarısına doğru Pavlus’la Silas dua ediyor, Tanrı’yı ilahilerle yüceltiyorlardı. Öbür tutuklular da onları dinliyordu.’
Pavlus ile Silas dövülerek hapse atılmışlardı. Böyle durumlarda canınızda nasıl sevinç kalabilir? Ama onlar yine de dua ediyor ve Allah’a ilahiler söylüyorlardı. Bu şeyleri dinlerinin törensel bir gerekliliği olduğu için yapmıyorlardı. Allah’a dua etmek ve ilahi söylemek hayatlarının doğal bir parçasıydı. Bu da diğer tutuklulara ne büyük bir tanıklık olmuştur! Pavlus ile Silas’ın umudu vardı!
“Ben de böyle bir umut istiyorum. Böyle bir din istiyorum. Söylediğimiz ilahiler, ettiğimiz dualar bizi imanla Mesih’e bağlı tutuyor. O asma, biz de dallarız. O’ndan hayat alıyoruz. Gerçekten bu bir döngü gibi. Bu şeyleri yaparak Mesih’e bağlı kalıyoruz, fakat Ruh da buna karşılık kalbimize bu şeyleri yapma arzusunu yerleştiriyor. Eğer Ruh bunu yapmış olmasaydı, Pavlus ile Silas böyle kötü şartlarda nasıl dua edip ilahi söyleyebilirlerdi?”
Reşat düşünceli bir halde karısına baktı. Onun ruhsal konulardaki anlayışını takdir etmekten kendini alamıyordu. Fakat biraz da utanç duyuyordu, çünkü Kutsal Kitap bilgisi ve deneyiminde kendisinden ileride gibiydi. Konuşurken yüzü parlıyordu. Sessizliğini korudu ve düşüncelerini kalbinde sakladı.
S12. Kutsal Kitap’tan Mesih’te gelişmeyle ilgili başka hangi öğretişleri alıyoruz? 1. Selanikliler 5:16 ve 2. Petrus 3:18 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Mesih’te sevinçliyiz ve Mesih’in lütfunda ve bilgisinde gelişiyoruz.
S13. Bu sevince, lütfa ve bilgiye sahip olmak ister misiniz? Öyle ise, bu derse göre, bu istekleri gerçekleştirmek için hayatınızda hangi olumlu değişiklikleri gerçekleştirebilirsiniz?
Y.___________________________________________________
Okuyucular dua yoluyla bağlılık çağrısında bulunmalıdır.
[1] Bkz. Efesliler 5:19–20.
[2] Bkz. Vahiy 15:3–4.
[3] Bkz. Habakkuk 2:20 (Kitabı Mukkades [KM]).
Tutma, Toplanma ve Tanıklı
Geçen dersimizde Asma olan İsa Mesih’e bağlı kalmamızı sağlayan ruhsal disiplinler olan dua ve Kutsal Kitap çalışmasına baktık. Biz çubuğuz ve Kutsal Ruh aracılığıyla Mesih’le ruhsal birlik sayesinde sevgi, sevinç, esenlik, sabır, şefkat, iyilik, iman, yumuşak huyluluk ve özdenetim meyvesine sahip oluruz. Mesih’te gelişmemize yardımcı olan diğer ruhsal disiplinlerden söz ettik. Bunlar arasında imanımızı başkalarıyla paylaşmak, diğer imanlılarla birliktelik ve toplu ibadet bulunuyor. Ayrıca oruç tutmak ve ilahilerle ruhsal ezgiler söylemek var. Kutsal Kitap’ın bize bildirdiklerini yapmak isterken, bunları doğru nedenlerle yapmayı da isteriz. Ruhsal disiplinler yalnızca dinsel gereklilikler değildir. Bu şeyler Mesih’le ruhsal birliği geliştirmelidir. Mesih’le ruhsal birlik, Mesih’in hayatına daha çok benzeyen bir hayat ortaya koyar. Bu dersimizde Kutsal Kitap’ın dua ve Kutsal Kitap çalışması dışındaki ruhsal disiplinlere ilişkin ne söylediğini göreceğiz.
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
“İbadetimizde neden ilahi söylemiyoruz?” Afife yüzünde samimi bir ifade ile sordu.
Kocası Reşat sabırsızlık belirtileri göstererek, “Çünkü saygısızlık, o yüzden” dedi.
“Müziğin nesi saygısızlık ve bunun Allah’a karşı saygısızca olduğunu kim demiş?” Afife karşılık verdi. “Ben bunu seviyorum ve bence Allah’a ibadet etmek için harika bir yol. İşte bak, Kutsal Kitap’ta yazıyor:
“Birbirinize mezmurlar, ilahiler, ruhsal ezgiler söyleyin; yürekten Rab’be ezgiler, mezmurlar okuyun; durmadan, her şey için Rabbimiz İsa Mesih’in adıyla Baba Tanrı’ya şükredin.” [1]
Reşat otoritesine karşı gelinmesinden hoşlanmamıştı ve “Bu birbirimize söylemekten söz ediyor, açık ibadette Allah’a değil” dedi.
Fatma çiftin sesinden gitgide arttığı anlaşılan gerginliği ortadan kaldırmak istedi. Sonuçta orası Fatma’nın eviydi, yaşça büyük ve Reşat’ın kuzeni olarak ortamı yatıştırabilirdi, bu nedenle “Melekler de Allah’ın önünde ezgi söylüyorlar” dedi, “değil mi? Böyle bir şey okuduğumu hatırlıyorum.”
Mehmet bu fikir üzerine kaşlarını kaldırdı ve Kutsal Kitap’ı karıştırmaya başladı. Sonunda gözleri söz konusu yeri buldu, şunlar yazılıydı:
“Tanrı kulu Musa’nın ve Kuzu’nun ezgisini söylüyorlardı: ‘Her Şeye Gücü Yeten Rab Tanrı, senin işlerin büyük ve şaşılası işlerdir. Ey ulusların kralı, senin yolların doğru ve adildir. Ya Rab, senden kim korkmaz, adını kim yüceltmez? Çünkü kutsal olan yalnız sensin. Bütün uluslar gelip sana tapınacaklar. Çünkü adil işlerin açıkça görüldü.’” [2]
Mehmet devam etti: “Fakat ezgi söyleyenler melekler değil, bunlar İsa’nın gelişinden hemen önce zamanın sonuna dek sadık kalanlar. Bunu birlikte işlemedik; ben önceden okudum. Fakat onlar doğrudan Allah’a ezgi söylüyorlar. Bakayım meleklerin ezgi söylediklerinden söz edilen bir yer bulabilecek miyim.”
Mehmet yine Kutsal Kitap’ına gömüldü ve sessizce araştırdı.
Sonra Fatma’nın annesi Türkan sessizliği bozdu: “Sanırım Eski Ahit’te ibadet amaçlı ezgi söyleme ve enstrümanlar bol miktarda geçiyor. Bütün Mezmurlar Eski Ahit’in ibadet ilahileri değil miydi?”
Mehmet gözlerini önündeki Kutsal Kitap’tan ayırmadan başıyla onayladı. Sonra da “Bir de 2. Tarihler 29:28–30 ayetlerine bakın” dedi.
Mehmet herkesin Kutsal Kitap’larının çevrilen sayfa hışırtıları dinene kadar bekledi. Sonra okudu:
“Ezgiciler ezgi söylüyor, borazancılar borazan çalıyor, bütün topluluk tapınıyordu. Yakmalık sunu bitinceye dek bu böyle sürüp gitti. Yakmalık sunular sunulduktan sonra, kralla yanındakiler yere kapanıp tapındılar. Kral Hizkiya ile önderler, Levililer’e Davut’un ve Bilici Asaf’ın sözleriyle RAB’bi övmelerini söylediler. Onlar da sevinçle övgüler sundular, başlarını eğip tapındılar.”
Mehmet “Kutsal Kitap’ta” dedi, “müzikle, enstrümanlarla ve ezgi söyleyerek ibadet edebileceğimiz açıkça görülüyor. Burada yeryüzünde ve gökte meydana geliyor.” Mehmet Reşat’la göz göze gelmekten kaçındı, çünkü bilhassa ona ders veriyormuş gibi görünmek istemedi, yalnızca genel olarak bilgi veriyordu.
Fakat Reşat halen savunmadaydı ve “Bak” dedi, “ben yine de bunun saygısızca olduğunu düşünüyorum. İbadet sessiz olmalıdır. Allah’ın huzurunda tıpkı büyüklerinin yanında olduğunuz gibi sessiz olmalısınız.”
Fatma ile Mehmet birbirlerine baktılar. Fatma, “Reşat’ın bir noktada hakkı var” dedi. “Kutsal Kitap’ta bir yerde ‘Fakat RAB mukaddes mabedindedir; onun önünde bütün dünya sussun’ diyor.” [3]
Afife tekrar konuşmaya dahil oldu: “Anlaşılan Rabb’in önünde müziğin, enstrümanların ve ezgi söylemenin bir yeri var, sessiz durmanın da bir zamanı var.”
Kocasına saygı duyduğunun güvencesi olarak ve iyi bir noktaya değindiğini kabul etmek için kolunu onun kolu altına koydu. Devam etti: “Allah’ın huzurunda her zaman hürmet olmalıdır, müzik yaparken ve O’na ilahiler söylediğimizde bile. Herhangi bir müzik tarzı uygun değildir. Bu gece kulübü değil, ibadet. Ayrıca ibadet zamanında dua olmalıdır, bu da sessizlik gerektirir.” (Devam Edecek)
Müzik belki de insan yapısı diğer tüm şeylerden daha fazla duyguları harekete geçirme ve bağlılık ilham etme gücüne sahiptir. İyilik için de, kötülük için de kullanılabilecek bir güçtür, dolayısıyla uygun şekilde kullanılmalıdır.
S1. Neyin uygun, neyin uygunsuz olduğunu nasıl anlarız? Filipililer 1:9-11 ile 1. Korintliler 12:7–12 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Ruhsal muhakeme yeteneği kilisede kullanılan bir armağandır.
S2. Hangi ruhsal disiplin Rabb’in isteğini öğrenip anlamamıza yardımcı olur? Elçilerin İşleri 13:2 ve 3 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
S3. Daniel nasıl bir oruç tuttu? Bu ne kadar sürdü? Daniel 10:2–3 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Daniel bazı talihsiz olaylar için yas tutuyor ve Allah’ın bereketini dua ve oruç ile arıyordu. Seçtiği üç haftalık süre onun kendi tercihiydi. Yiyeceklerden tamamen uzak durmadı, fakat yalnızca en sade yiyecekleri yedi. Rabb’in isteğini anlamak için sağlığını sürdürerek berrak bir zihne sahip olmayı istiyordu. İsa’nın izleyicileri için emredilmiş bir oruç düzeni yoktur. Biz bunu Rabb’in isteğini öğrenmek için ruhsal bir disiplin olarak ve yoğun dua zamanları için yaparız. Eski Ahit’teki tapınak sisteminde Kefaret Günü’nde oruç tutuluyordu. Bundan Levililer 16:29 ve Elçilerin İşleri 27:9 ayetlerinde söz edilmektedir. Mesih öldüğü zaman, Mesih’in kurbanlığına işaret eden törensel tapınak sistemi sona erdi. Kutsal Kitap oruç için başka bir zaman, süre veya şekil belirlemez.
Rabb’in isteğini öğrenmek için oruç tutarak dua etmenin iyi bir zamanı ne zaman olabilir? Şüphesiz, verebileceğimiz en ciddi kararlardan biri eş seçimimizdir. Geleceği göremeyiz. Eşimizin bundan on yıl sonra nasıl biri olacağını bilemeyiz. Fakat Allah geleceği görebilir. Evlilikle ilgili karar verirken eşimizin bizim için Allah’ın seçtiği kişi olduğuna dair Rab’den onay isteyebiliriz. Peki ya meslekler ve iş değişiklikleri? Bunlar da oruç ve dua konuları mıdır? Tabii ki. Allah’tan ciddi bir hastalığı olan birisini iyileştirmesini dilerken, oruç ve dua uygundur.
S4. Kutsal Kitap özel ve açık ibadet için bir araya gelme konusunda ne diyor? Levililer 23:3; İbraniler 10:23–25; Elçilerin İşleri 2:42, 46, 47; Luka 22:19 ve 1. Korintliler 11:26 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Hem özel hem açık ibadet ruhsal sağlık için gereklidir. Buna tabii ki Rabb’in Sofrası’nı kutlamak için toplanmak da dahildir. Bazı kişiler kendilerini gruptan soyutlayarak ruhsal gelişimlerini sürdürebileceklerini sanırlar. Bunun olumsuz sonuçlar verdiği defalarca kanıtlanmıştır. Allah insanları sosyal varlıklar olarak yarattı. Allah’ın kendisi sevgidir ve sevgi ifade olunabilmesi için kendinden başka bir nesne gerektirir. Dolayısıyla diğer imanlılarla birliktelik sayesinde ruhsal gelişimin en üst potansiyeline ulaştığını görüyoruz. İmanlılar arasında hizmet etmeyi ve paylaşmayı öğreniyoruz. Ayrıca eğitim almayı ve yanlışlarımızın düzeltilmesini de öğreniyoruz. Biz bir aileyiz.
S5. İlk imanlıların yaptığı ve ruhsal gücün eşlik ettiği başka neler vardı? Elçilerin İşleri 4:33 ve 5:42 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İlk imanlılar müjdenin gerçeklerini heyecanla paylaşıyorlardı. İsa Mesih’te kurtuluşun sağlanmış olduğunu ve herkesin O’na iman aracılığıyla sonsuz hayat güvencesine sahip olabileceğini duyurdular. Bunun sonucunda tanıklıklarını kendiliğinden veriyorlardı.
S6. İsa yeni bir imanlıya ne yapmasını söyledi? Markos 5:18–20 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Hristiyanlık, Kutsal Ruh’un Mesih’i varlığınızın içine getirdiği ve sizin bu ilahî güçten etkilenerek O’nun tarafından şekillendirildiğiniz bir deneyimdir. Hayatınızı değiştirir. Bu deneyimi yaşadığınızda O’na tanıklıkta bulunabilirsiniz. Bir kimse hiçbir zaman yaşamadığı bir deneyime tanıklıkta bulunamaz. Mesih’le bir deneyimleri olmamışsa Hristiyanlıktan yalnızca herhangi bir felsefeye karşı olan başka bir felsefe gibi söz edebilirler. Yalnızca bir dizi doktrini tekrarlayarak insanları gerçeğe ikna edebilecek bir güç yoktur. Dünyanın görmesi gereken, Mesih’in yaşamları dönüştürme gücünün kanıtıdır. Allah’ın halkının önyargısız olarak sevgiyle ilişki kurması mucizesini görmelidir.
Ellen White şunları yazdı:
Hepimizin Allah için yapılması gereken önemli bir işi var, tanımayanlara İsa’yı tanıtmak için fırsat kollamalıyız. Mesih’in lütfuyla Allah’la birlikte işçiler olmak üzere hazırlanırsak bu fırsatlar eksik olmayacaktır. Mesih için yaşama örneğiniz, Mesih’in zihnine sahip olduğunuzu göstermeniz, söyleyeceğiniz tüm sözlerden ve ileri süreceğiniz tüm iddialardan çok daha etkili olacaktır. Zamanların Belirtileri (Signs of the Times), 12 Ekim 1891, 4. paragraf.
S7. Pavlus kendi yurttaşlarına hitap etme fırsatı bulduğunda ne söyledi? Elçilerin İşleri 22:2–21 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Pavlus kendi kişisel ihtida deneyimini halka bir tanıklık olarak verdi.
S8. Yuhanna ne yaptı? 1. Yuhanna 1:1-3 ayetini okuyun.
Y.___________________________________________________
S9. Kişisel tanıklık ifadesinden başka, gerçeğe tanıklık etmede ne vardır? 1. Petrus 3:15; Matta 28:18–20 ve Elçilerin İşleri 18:27, 28 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İmanlılar Kutsal Yazılar’a göre sahip oldukları imanı paylaşır ve Kutsal Yazılar’ın söylediklerini başkalarına öğretirler. Bu hem Mesih’in bir emridir hem de ruhsal sağlık için yararlıdır. Gerçeği alan fakat onu paylaşmayan kişi Ölü Deniz gibidir. Ölü Deniz su almaktadır ancak çıkış mecrası yoktur, bu nedenle su akışı olmaz. Tuz seviyeleri çok yüksektir ve Ölü Deniz’de hayat yoktur. Ruhsal sağlığı korumak için imanlıya Kutsal Ruh aracılığıyla Mesih’ten lütuf akmalı, imanlıdan da bereketler insanlara akmalıdır.
S10. Kutsal Kitap’ta tanıklık başka hangi şekillerde tanımlanmıştır? 1. Petrus 2:9 ve 2. Korintliler 5:15–20 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
İmanlıların yaptığı tanıklık rahiplerin hizmetine benzer. Buna bazen “tüm imanlıların rahipliği” denir. Allah’ın erdemlerini başkalarıyla paylaşarak onlara hizmet ederler. Elçi Pavlus bunu bir uzlaştırma hizmeti olarak tanımladı. Tıpkı bizim Mesih aracılığıyla Allah’la barıştırıldığımız gibi, bu olayı başkalarıyla paylaşırız. Allah yalnızca bizimle barışmakla kalmadı, fakat Mesih’te tüm dünyayla barıştı. İmanlılar olarak, başkalarıyla iyi haberi paylaşmak üzere bu barışmanın görevlileri oluruz.
S11. İlk imanlılar imanlarının bir parçası olarak ne yapıyorlardı? Elçilerin İşleri 2:46, 47; Romalılar 12:10–13 ve 1. Petrus 4:9 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Konukseverlik diğer imanlılarla birliktelik sağlar ve imanımızı başkalarıyla paylaşmanın yolunu açar.
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
Afife geçen hafta kendi kişisel Kutsal Kitap okumalarında keşfettiği bir şeyi grupla paylaşmak istedi ve “Hepinizle bir şey paylaşmak istiyorum” dedi. “Bakın, Elçilerin İşleri 16:25 ayetinde şöyle diyor:
‘Gece yarısına doğru Pavlus’la Silas dua ediyor, Tanrı’yı ilahilerle yüceltiyorlardı. Öbür tutuklular da onları dinliyordu.’
Pavlus ile Silas dövülerek hapse atılmışlardı. Böyle durumlarda canınızda nasıl sevinç kalabilir? Ama onlar yine de dua ediyor ve Allah’a ilahiler söylüyorlardı. Bu şeyleri dinlerinin törensel bir gerekliliği olduğu için yapmıyorlardı. Allah’a dua etmek ve ilahi söylemek hayatlarının doğal bir parçasıydı. Bu da diğer tutuklulara ne büyük bir tanıklık olmuştur! Pavlus ile Silas’ın umudu vardı!
“Ben de böyle bir umut istiyorum. Böyle bir din istiyorum. Söylediğimiz ilahiler, ettiğimiz dualar bizi imanla Mesih’e bağlı tutuyor. O asma, biz de dallarız. O’ndan hayat alıyoruz. Gerçekten bu bir döngü gibi. Bu şeyleri yaparak Mesih’e bağlı kalıyoruz, fakat Ruh da buna karşılık kalbimize bu şeyleri yapma arzusunu yerleştiriyor. Eğer Ruh bunu yapmış olmasaydı, Pavlus ile Silas böyle kötü şartlarda nasıl dua edip ilahi söyleyebilirlerdi?”
Reşat düşünceli bir halde karısına baktı. Onun ruhsal konulardaki anlayışını takdir etmekten kendini alamıyordu. Fakat biraz da utanç duyuyordu, çünkü Kutsal Kitap bilgisi ve deneyiminde kendisinden ileride gibiydi. Konuşurken yüzü parlıyordu. Sessizliğini korudu ve düşüncelerini kalbinde sakladı.
S12. Kutsal Kitap’tan Mesih’te gelişmeyle ilgili başka hangi öğretişleri alıyoruz? 1. Selanikliler 5:16 ve 2. Petrus 3:18 ayetlerini okuyun.
Y.___________________________________________________
Mesih’te sevinçliyiz ve Mesih’in lütfunda ve bilgisinde gelişiyoruz.
S13. Bu sevince, lütfa ve bilgiye sahip olmak ister misiniz? Öyle ise, bu derse göre, bu istekleri gerçekleştirmek için hayatınızda hangi olumlu değişiklikleri gerçekleştirebilirsiniz?
Y.___________________________________________________
Okuyucular dua yoluyla bağlılık çağrısında bulunmalıdır.
[1] Bkz. Efesliler 5:19–20.
[2] Bkz. Vahiy 15:3–4.
[3] Bkz. Habakkuk 2:20 (Kitabı Mukkades [KM]).