|
19. Ders: Aile – Babalık, Annelik ve
Çocukluk
Son dersimizde evliliği incelemiştik. Allah evliliği Aden bahçesinde yarattı ve bu kutsal bir kurum oldu. Ailenin çekirdeği yerine oturduğunda, Allah insanlara başka bir bereket verdi: çoğalma yeteneği. Çocuk yapabilir, böylece aileyi karı ve kocadan oluşan çekirdeğin ötesine taşıyabiliriz. Bizim için önemli olan şeyleri düşündüğümüzde, muhtemelen ailemizi öncelik sıralamasında en üste koyarız. Aile ilişkileri iyi ve güçlüyse, mutlu ve üretken bir hayat için güçlü bir temel meydana getirmeleri ihtimali daha yüksektir. İlişkiler kopuk veya olumsuzsa, aile hayatı büyük bir acı kaynağına dönüşebilir. Kutsal Kitap bize aile ilişkilerine dair talimatlar verir. Ailelerin yaratıcısı olan Allah, ailemizin mutlu ve sağlıklı olmasını ister. O’nun projesini yerine getirirsek, ailede bizim için tasarladığı mutluluğa sahip olabiliriz.
Bu dersimizde baba olma, anne olma ve çocuk olma konularını inceleyeceğiz. Kutsal Kitap’ta aile üyeleri olarak ne yapmamız gerektiği ve ne yapmamamız gerektiği üzerine harika tavsiyeler var. Kutsal Kitap’ta, günümüzde bizler için geçerli önemli ilkeleri örnekleyen öyküler var.
S1. Allah çocukları ailedeki yerleriyle ilgili olarak nasıl görüyor? Mezmur 127:3–5 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Çocuklar Allah’ın bir armağanıdır. Dünyadaki her şey gibi, onlar da Allah’a aittir. Onlar bize Allah’ın emanetleridir, dolayısıyla bu kutsal bir sorumluluktur. Çocukların her şeyden önce Allah’a ait olduklarını hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız.
S2. Çocuklarımızı doyurma ve barındırma sorumluluklarına hangi sorumluluk eşlik eder? Süleyman’ın Özdeyişleri 22:6 ve Yasa’nın Tekrarı 5:6–21, 6:5–9 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Bir atasözü, “Ağaç yaşken eğilir” der. Çocuğun sevgiye, karaktere ve ahlak niteliklerine ilişkin öğrendikleri, tüm hayatı boyunca zihninde kalır. Anne–babalar çocuklarını, onlara On Emir’i ve bunlarda yer alan ilkeleri öğreterek yetiştirmelidir. Onlara Allah’ı tüm yürekle, tüm canla ve tüm güçle sevmeleri öğretilmelidir. Çocukların din eğitimi anne–babaların sorumluluğundadır, hiçbir zaman okulun veya devletin işi olarak düşünülmemelidir. Ayette sabah ve akşam, uyandıktan sonra ve yatmadan önce anne–babaların din eğitimi vermeleri gerektiğinin söylendiğine dikkat edin. Baba olduğunda onun, baba olmadığında annenin önderliğinde, her güne ailece duayla ve Kutsal Kitap okumasıyla başlamak iyi bir fikir. Aileler bu “sabah ibadeti” için birlikte ruhsal ezgiler ve ilahiler de söylemek isteyebilirler. Bundan sonra gün içinde anne–baba çocuklarıyla birlikteyken eğitim devam etmelidir. Ne yazık ki pek çok anne baba kendi hayatlarına o kadar dalmışlardır ki, çocuklarını adeta dadıları ve eğitmenleri olarak televizyona ve bilgisayara teslim etmişlerdir. İnançlı anne–babalar, her gün çocuklarıyla olumlu etkileşim içinde olarak vakit geçirmelidir.
S3. İbrahim bize din öğretimine ilişkin nasıl bir örnek bırakmıştır? Yaratılış 18:18–19 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
S4. Çocuklarımızla ilişkimizin temelini ne meydana getirmelidir? 1. Yuhanna 4:16; Titus 2:4, 5 ve Yuhanna 3:35 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Sevgi Allah’ın karakteridir. O bizi sevdiği gibi, biz de çocuklarımızı sevmeliyiz. Onlar bizim hizmetçilerimiz veya kölelerimiz değil, Allah’ın mülkiyeti olarak saygı göstermemiz gereken Rabb’in bir mirasıdırlar.
S5. Kutsal Kitap çocuk yetiştirmeye ilişkin hangi tavsiyeyi veriyor? Süleyman’ın Özdeyişleri 3:12, 13:24, 22:15, 23:13, 29:15 ve İbraniler 12:5–11 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Bazı modern çocuk yetiştirme felsefeleri çocuğu kendi haline bırakmayı savunuyor, böylece düzgün yetişeceklerini öngörüyorlar. Ancak Kutsal Kitap’tan günahlı bir mizaca sahip olarak doğduğumuzu ve çocukların kendi hallerine bırakılırlarsa büyük ihtimalle yanlış yöne gideceklerini öğreniyoruz. Bazı kişiler diğer aşırı uca giderek her suç için fiziksel ceza verme yöntemini kullanıyorlar. Kutsal Kitap her zaman dayak vermemiz gerektiğini söylemiyor. Ancak bunun bir yeri ve zamanı olduğunu söylüyor. Çocuklarımızı seversek onları ne sürekli olarak döveriz, ne de terbiye vermeden kendi hallerine bırakırız. Terbiye verdiğimizde bunun doğru bir şekilde ve sevgiyle yapılabilmesi için mutlaka sakin durmalıyız.
Pek çok anne–baba çocuğunu terbiye etmek için yaşının büyümesini bekler. Ancak bu zamana dek hayat tarzı o kadar derine işler ki, karakteri değiştirmek çok zor veya imkânsız hale gelir. Bencillik eğilimlerinin veya inatçı davranışların kendini gösterdiği 2, 3 ve 4 yaşları, çocuklara doğruyu yanlıştan ayırmalarına yardımcı olmak için en önemli zamandır. Çocuklarınızla konuşun, onlara gerçekleri açıklayın. Kendilerine her şey anlatılırsa iyiyi sevmeyi ve kötülükten nefret etmeyi öğrenebilirler. Erken yaşta inatçı itaatsizliğin sert şekilde cezalandırılması onları sonsuz hayata giden yola yönlendirecektir.
S6. Yakup çocuklarının ihtiyaçlarının gözetilmesinde nasıl bir örneklik ortaya koydu? Yaratılış 33:13, 14 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Yakup çocuklarının dayanabileceğinden daha hızlı ilerlemedi. Bir baba çocuklarına böyle önderlik etmelidir: şefkatle, yavaşça, onların iyiliğini gözeterek.
S7. Evin erkeği hangi niteliklere sahip olmaktan kaçınmalıdır? 1. Korintliler 13:11 ve Efesliler 6:4 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Bir baba yalnızca güdüleriyle hareket ederek çocuk gibi davranmamalıdır. Aşırı gelişmiş ve terbiye edilmemiş bir çocuk gibi olmamalı, annenin oğluna baktığı gibi karısı tarafından bakılmak zorunda olmamalıdır. Hırslarını dizginleyecek kadar olgun olmalı, çocuklarını kışkırtarak öfkelendirmemelidir.
S8. Hanna çocuğunu büyütürken nasıl bir örneklik sergiledi? 1. Samuel 1:9-11 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Hanna Kutsal Kitap’ta çocuğunu Allah’a adamasıyla örnek olarak gösterilmiştir. Samuel büyük bir Allah adamıydı.
S9. Timoteos annesinden ve anneannesinden hangi bereketi miras aldı? 2. Timoteos 1:5 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
Tanrı’ya adanmış bir kadının yaşadığı iman miras olarak çocuklarına aktarılabilir, böylece nesilden nesile geçen bir dindarlık modeli meydana getirir.
S10. Kutsal Kitap çocuklara ne yapmaları talimatını verir? Efesliler 6:1–3 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
S11. Daniel’in üç genç arkadaşı nasıl bir sadakat örneği sergilediler? Daniel 3:15–18 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Evlerinden çok uzakta olmalarına ve yaptıklarını görecek kimse olmamasına rağmen, bu üç genç ölüm tehdidi altında dahi Allah’a sadık kaldı.
S12. Ebeveynlere utanç getiren şeyler nelerdir? Süleyman’ın Özdeyişleri 19:26 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
S13. Dina’nın yaptığı ve üzücü sonuçlar doğuran akılsızca eylem neydi? Yaratılış 34:1–2 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Dina “yöre kadınlarını” ziyarete gitti. Bu genç, yanında iyi bir refakatçi olmadan tanrısızlarla sosyal ilişkiler kurmaya çalıştı. Eğlencesini Allah’tan korkmayanların arasında arayanlar kendilerini Şeytan’ın alanına atar ve onun ayartılarını davet ederler. Dina kendisini sakıncalı durumlara getirdi ve tatsız olaylara maruz bıraktı.
S14. Çocuklar evlenmek istediklerinde Kutsal Kitap hangi tavsiyeyi vermektedir? Yaratılış 28:6–9, 36:2 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
İmanlılar yalnızca imanlılarla evlenmeye çalışmalıdır. İshak bu konuda oğullarına eğitim vermede sadık davrandı. Fakat Yakup onun öğüdüne uymaya gayret etmesine rağmen, Esav daha sonra Kenanlı putperest kızlarla evlendi. Bu antlaşmanın ihlali demekti ve Esav’ın antlaşmayı nesilden nesile sürdürme ve koruma sorumluluğunu içeren ilk oğulluk hakkına saygı duymadığını gösteriyordu.
S15. Allah çocuklara hayat boyu sürecek olan hangi sorumluluğu yükler? 1. Timoteos 5:4 ve Yuhanna 19:25-27 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
İnançlı çocuklar yaşlanan anne–babalarına bakarlar. İsa kendi annesinin bakımını Yuhanna’ya emanet etti.
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
Yusuf imanında sürekli olarak gelişiyordu, fakat Kutsal Kitap çalışmasına ve dua grubuna katılımının seyrek olması kaydettiği tüm ruhsal ilerlemeleri tüketiyor gibiydi. Amaçları iyiydi, fakat tutarlı olmadığında her zaman ayartıya düşme tehlikesi altındaydı. Fakat bu akşam, ebeveynlik ve çocukluk hakkındaki dersi dinlerken, yüzünde ciddi bir ifade vardı. Yıllarını sınıflardaki gençlerin yüzlerine bakarak geçirmiş olan Mehmet bunu fark etti ve ona şöyle söyledi.
“Yusuf, sanırım aklında bir şeyler var. Grupla paylaşmak istediğin bir şey mi?”
Yusuf rahatsız bir halde “Aslında” dedi, “anne–babamıza nasıl itaat etmemiz gerektiğine ilişkin Kutsal Kitap talimatlarını dinlediğimde, her şey iyi geliyor. Fakat bahsettiğiniz fikirleri kabul edecek olursam, anne–babamın yaptığı pek çok şeyi yapmaktan rahatsız olurum.
Mehmet yoğun ilgisini ve endişesini göstermek isteyerek kaşlarını çattı. “Ne tür şeyler?”
“Dinsel şeyler. Onlar gibi dua etmezsem veya dinî törenlerine katılmazsam bundan çok rencide olurlar. Bu onlar açısından büyük saygısızlık olur.”
Mehmet başını sallayarak onayladı. “Ne demek istediğini anlıyorum.”
“Annemle babama hürmet ve saygı gösterirken, bir yandan da farklı bir dine inanıp onların dinî faaliyetlerine katılmamam nasıl mümkün olabilir?” Ece teselli etme amacı gösteren bir hareketle Yusuf’a yaslandı.
Herkes sorunu düşünürken odada sessizlik oldu. Sonunda Ekrem söz aldı.
“Anlaşılan bu bir öncelik verme meselesi. Hangi emir daha öncelikli: ‘Benden başka tanrın olmayacak’ emri mi, ‘annene babana saygı göster’ emri mi? Bana kalırsa ilk sırada Allah gelmeli.”
Yusuf, “Bunu söylemesi kolay” dedi, “ama yapması o kadar kolay değil. Onların sofrasında yemek yiyor ve onların kanepesinde yatıyorum. Beni evden atabilirler. Nereye giderim?”
Ekrem, “Ya bir Yahudi havrasına veya Hindu tapınağına gidiyor olsaydın ne olurdu, düşün” dedi. “Orada ibadet edenlerle birlikte olurdun. Onlar ayağa kalkınca sen de kalkar, oturduklarında otururdun. Onların inanç sistemine gerçekten katılıyor olmazdın, ama aykırılık da meydana getirmezdin. Onlar kendi ibadetlerini yaparlarken orada durup inceliyor olurdun.”
Mehmet, “2. Krallar 5. bölümdeki öyküyü hatırlıyor musunuz?” dedi, “Elişa peygamber Suriyeli Naaman’a Ürdün Nehri’nde yedi kez yıkanmasını söylediğinde Naaman cüzamdan temizlenmişti.[1] O ihtida etti ve İbrahim’in Tanrısı’na inandı. Artık putlara baş eğmeyecekti. Naaman Elişa’ya şunları söyledi: ‘Ama RAB kulunu bir konuda bağışlasın. Efendim tapınmak için Rimmon Tapınağı’na girip kendisine eşlik etmemi isteyince, tapınakta onunla birlikte yere kapandığımda RAB bu kulunu bağışlasın.’ Elişa ona ‘Esenlikle git’ dedi.[2] Naaman putlara ibadet etmiyordu, yalnızca işini yapıyordu.”
Reşat ekledi: “Annenle baban dua ediyorlarsa, sen yalnızca sessizce izle. Kurban kesiyorlarsa orada bulunabilirsin, hatta bir şeyler taşıyabilir veya başka şekilde yardımcı da olabilirsin, fakat duaları onlara bırak.”
Yusuf araya girdi: “Peki ya cenazelerde? Orada durup namaz saflarına girmesem ne olur? Herkes bana bakar, bu da annemle babam için utanç kaynağı olur. Cenaze namazı saflarına katılmamak için cenazelere gitmekten kaçınmam mı gerekir?”
Mehmet “Bunlar genç bir imanlının önceden oturup anne–babasıyla konuşması gereken konular” dedi. “Belki en arka sıraya geçersin, böylece kimse senin aslında namaza iştirak etmediğini anlamaz. Ya da safların resimlerini çekersin, böylece içinde olmazsın. Buna göz yumabilirler. Ama öte yandan, uzlaştırılamaz bir çatışma da ortaya çıkabilir. İsa şöyle dedi: ‘Size doğrusunu söyleyeyim, Tanrı’nın Egemenliği uğruna evini, karısını, kardeşlerini, annesiyle babasını ya da çocuklarını bırakıp da bu çağda bunların kat kat fazlasına ve gelecek çağda sonsuz yaşama kavuşmayacak hiç kimse yoktur.’[3] Yani, insanlar imanlı olmak için ebeveynlerinin evlerinden ayrılmak zorunda kalabilirler. Fakat bu hayatta iman ailesinde anneler, babalar, kardeşler ve çocuklarla, İsa geldiğinde ise sonsuz hayatla ödüllendirilecekler.”
Yusuf ile Ece toplantıdan ayrıldıklarında evdeki hava düşünceli ve ciddiydi. Fakat Yusuf oradan başka biri olarak çıktı. Gençlere özgü, sağı–solu belli olmaz tavrından sıyrılıp erkek olmasının zamanı geldiğini anlıyordu. Yusuf Ece’yi otobüse bıraktıktan sonra karanlıkta kendi evine doğru yürüdü. Öğrenmiş olduğu bilgilerin ağırlığı altında kalmıştı. Fakat kaybedebileceği çok şey vardı. Aklı karmakarışıktı, eylemlerinin muhtemel sonuçlarını tek tek düşünüyordu. Kendi kendine tekrar tekrar “Ne yapmalıyım?” diye sordu. En sonunda dudakları titreyerek karanlık gökyüzüne baktı ve “Peki Rab, seninim” dedi.
S16. Yusuf’a anne–babasıyla ilişkisi konusunda hangi tavsiyeyi verirdiniz?
Y. __________________________________________________
S17. Kutsal Kitap sonun zamanında Mesih’in gelişinden hemen önce meydana gelecek olan nasıl bir yenilenme ve tövbe vaadi veriyor? Malaki 4:5–6 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Okuyucular dua yoluyla bağlılık çağrısında bulunmalıdır.
[1] Kaderi Değiştiren Cilt 3, Ders 8.
[2] Bkz. 2. Krallar 5:18, 19.
[3] Bkz. Luka 18:29, 30.
Çocukluk
Son dersimizde evliliği incelemiştik. Allah evliliği Aden bahçesinde yarattı ve bu kutsal bir kurum oldu. Ailenin çekirdeği yerine oturduğunda, Allah insanlara başka bir bereket verdi: çoğalma yeteneği. Çocuk yapabilir, böylece aileyi karı ve kocadan oluşan çekirdeğin ötesine taşıyabiliriz. Bizim için önemli olan şeyleri düşündüğümüzde, muhtemelen ailemizi öncelik sıralamasında en üste koyarız. Aile ilişkileri iyi ve güçlüyse, mutlu ve üretken bir hayat için güçlü bir temel meydana getirmeleri ihtimali daha yüksektir. İlişkiler kopuk veya olumsuzsa, aile hayatı büyük bir acı kaynağına dönüşebilir. Kutsal Kitap bize aile ilişkilerine dair talimatlar verir. Ailelerin yaratıcısı olan Allah, ailemizin mutlu ve sağlıklı olmasını ister. O’nun projesini yerine getirirsek, ailede bizim için tasarladığı mutluluğa sahip olabiliriz.
Bu dersimizde baba olma, anne olma ve çocuk olma konularını inceleyeceğiz. Kutsal Kitap’ta aile üyeleri olarak ne yapmamız gerektiği ve ne yapmamamız gerektiği üzerine harika tavsiyeler var. Kutsal Kitap’ta, günümüzde bizler için geçerli önemli ilkeleri örnekleyen öyküler var.
S1. Allah çocukları ailedeki yerleriyle ilgili olarak nasıl görüyor? Mezmur 127:3–5 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Çocuklar Allah’ın bir armağanıdır. Dünyadaki her şey gibi, onlar da Allah’a aittir. Onlar bize Allah’ın emanetleridir, dolayısıyla bu kutsal bir sorumluluktur. Çocukların her şeyden önce Allah’a ait olduklarını hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız.
S2. Çocuklarımızı doyurma ve barındırma sorumluluklarına hangi sorumluluk eşlik eder? Süleyman’ın Özdeyişleri 22:6 ve Yasa’nın Tekrarı 5:6–21, 6:5–9 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Bir atasözü, “Ağaç yaşken eğilir” der. Çocuğun sevgiye, karaktere ve ahlak niteliklerine ilişkin öğrendikleri, tüm hayatı boyunca zihninde kalır. Anne–babalar çocuklarını, onlara On Emir’i ve bunlarda yer alan ilkeleri öğreterek yetiştirmelidir. Onlara Allah’ı tüm yürekle, tüm canla ve tüm güçle sevmeleri öğretilmelidir. Çocukların din eğitimi anne–babaların sorumluluğundadır, hiçbir zaman okulun veya devletin işi olarak düşünülmemelidir. Ayette sabah ve akşam, uyandıktan sonra ve yatmadan önce anne–babaların din eğitimi vermeleri gerektiğinin söylendiğine dikkat edin. Baba olduğunda onun, baba olmadığında annenin önderliğinde, her güne ailece duayla ve Kutsal Kitap okumasıyla başlamak iyi bir fikir. Aileler bu “sabah ibadeti” için birlikte ruhsal ezgiler ve ilahiler de söylemek isteyebilirler. Bundan sonra gün içinde anne–baba çocuklarıyla birlikteyken eğitim devam etmelidir. Ne yazık ki pek çok anne baba kendi hayatlarına o kadar dalmışlardır ki, çocuklarını adeta dadıları ve eğitmenleri olarak televizyona ve bilgisayara teslim etmişlerdir. İnançlı anne–babalar, her gün çocuklarıyla olumlu etkileşim içinde olarak vakit geçirmelidir.
S3. İbrahim bize din öğretimine ilişkin nasıl bir örnek bırakmıştır? Yaratılış 18:18–19 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
S4. Çocuklarımızla ilişkimizin temelini ne meydana getirmelidir? 1. Yuhanna 4:16; Titus 2:4, 5 ve Yuhanna 3:35 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Sevgi Allah’ın karakteridir. O bizi sevdiği gibi, biz de çocuklarımızı sevmeliyiz. Onlar bizim hizmetçilerimiz veya kölelerimiz değil, Allah’ın mülkiyeti olarak saygı göstermemiz gereken Rabb’in bir mirasıdırlar.
S5. Kutsal Kitap çocuk yetiştirmeye ilişkin hangi tavsiyeyi veriyor? Süleyman’ın Özdeyişleri 3:12, 13:24, 22:15, 23:13, 29:15 ve İbraniler 12:5–11 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Bazı modern çocuk yetiştirme felsefeleri çocuğu kendi haline bırakmayı savunuyor, böylece düzgün yetişeceklerini öngörüyorlar. Ancak Kutsal Kitap’tan günahlı bir mizaca sahip olarak doğduğumuzu ve çocukların kendi hallerine bırakılırlarsa büyük ihtimalle yanlış yöne gideceklerini öğreniyoruz. Bazı kişiler diğer aşırı uca giderek her suç için fiziksel ceza verme yöntemini kullanıyorlar. Kutsal Kitap her zaman dayak vermemiz gerektiğini söylemiyor. Ancak bunun bir yeri ve zamanı olduğunu söylüyor. Çocuklarımızı seversek onları ne sürekli olarak döveriz, ne de terbiye vermeden kendi hallerine bırakırız. Terbiye verdiğimizde bunun doğru bir şekilde ve sevgiyle yapılabilmesi için mutlaka sakin durmalıyız.
Pek çok anne–baba çocuğunu terbiye etmek için yaşının büyümesini bekler. Ancak bu zamana dek hayat tarzı o kadar derine işler ki, karakteri değiştirmek çok zor veya imkânsız hale gelir. Bencillik eğilimlerinin veya inatçı davranışların kendini gösterdiği 2, 3 ve 4 yaşları, çocuklara doğruyu yanlıştan ayırmalarına yardımcı olmak için en önemli zamandır. Çocuklarınızla konuşun, onlara gerçekleri açıklayın. Kendilerine her şey anlatılırsa iyiyi sevmeyi ve kötülükten nefret etmeyi öğrenebilirler. Erken yaşta inatçı itaatsizliğin sert şekilde cezalandırılması onları sonsuz hayata giden yola yönlendirecektir.
S6. Yakup çocuklarının ihtiyaçlarının gözetilmesinde nasıl bir örneklik ortaya koydu? Yaratılış 33:13, 14 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Yakup çocuklarının dayanabileceğinden daha hızlı ilerlemedi. Bir baba çocuklarına böyle önderlik etmelidir: şefkatle, yavaşça, onların iyiliğini gözeterek.
S7. Evin erkeği hangi niteliklere sahip olmaktan kaçınmalıdır? 1. Korintliler 13:11 ve Efesliler 6:4 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Bir baba yalnızca güdüleriyle hareket ederek çocuk gibi davranmamalıdır. Aşırı gelişmiş ve terbiye edilmemiş bir çocuk gibi olmamalı, annenin oğluna baktığı gibi karısı tarafından bakılmak zorunda olmamalıdır. Hırslarını dizginleyecek kadar olgun olmalı, çocuklarını kışkırtarak öfkelendirmemelidir.
S8. Hanna çocuğunu büyütürken nasıl bir örneklik sergiledi? 1. Samuel 1:9-11 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Hanna Kutsal Kitap’ta çocuğunu Allah’a adamasıyla örnek olarak gösterilmiştir. Samuel büyük bir Allah adamıydı.
S9. Timoteos annesinden ve anneannesinden hangi bereketi miras aldı? 2. Timoteos 1:5 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
Tanrı’ya adanmış bir kadının yaşadığı iman miras olarak çocuklarına aktarılabilir, böylece nesilden nesile geçen bir dindarlık modeli meydana getirir.
S10. Kutsal Kitap çocuklara ne yapmaları talimatını verir? Efesliler 6:1–3 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
S11. Daniel’in üç genç arkadaşı nasıl bir sadakat örneği sergilediler? Daniel 3:15–18 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Evlerinden çok uzakta olmalarına ve yaptıklarını görecek kimse olmamasına rağmen, bu üç genç ölüm tehdidi altında dahi Allah’a sadık kaldı.
S12. Ebeveynlere utanç getiren şeyler nelerdir? Süleyman’ın Özdeyişleri 19:26 ayetini okuyun.
Y. __________________________________________________
S13. Dina’nın yaptığı ve üzücü sonuçlar doğuran akılsızca eylem neydi? Yaratılış 34:1–2 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Dina “yöre kadınlarını” ziyarete gitti. Bu genç, yanında iyi bir refakatçi olmadan tanrısızlarla sosyal ilişkiler kurmaya çalıştı. Eğlencesini Allah’tan korkmayanların arasında arayanlar kendilerini Şeytan’ın alanına atar ve onun ayartılarını davet ederler. Dina kendisini sakıncalı durumlara getirdi ve tatsız olaylara maruz bıraktı.
S14. Çocuklar evlenmek istediklerinde Kutsal Kitap hangi tavsiyeyi vermektedir? Yaratılış 28:6–9, 36:2 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
İmanlılar yalnızca imanlılarla evlenmeye çalışmalıdır. İshak bu konuda oğullarına eğitim vermede sadık davrandı. Fakat Yakup onun öğüdüne uymaya gayret etmesine rağmen, Esav daha sonra Kenanlı putperest kızlarla evlendi. Bu antlaşmanın ihlali demekti ve Esav’ın antlaşmayı nesilden nesile sürdürme ve koruma sorumluluğunu içeren ilk oğulluk hakkına saygı duymadığını gösteriyordu.
S15. Allah çocuklara hayat boyu sürecek olan hangi sorumluluğu yükler? 1. Timoteos 5:4 ve Yuhanna 19:25-27 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
İnançlı çocuklar yaşlanan anne–babalarına bakarlar. İsa kendi annesinin bakımını Yuhanna’ya emanet etti.
Parlak Yıldızlar Dizisi (Filipililer 2:14–16)
Yusuf imanında sürekli olarak gelişiyordu, fakat Kutsal Kitap çalışmasına ve dua grubuna katılımının seyrek olması kaydettiği tüm ruhsal ilerlemeleri tüketiyor gibiydi. Amaçları iyiydi, fakat tutarlı olmadığında her zaman ayartıya düşme tehlikesi altındaydı. Fakat bu akşam, ebeveynlik ve çocukluk hakkındaki dersi dinlerken, yüzünde ciddi bir ifade vardı. Yıllarını sınıflardaki gençlerin yüzlerine bakarak geçirmiş olan Mehmet bunu fark etti ve ona şöyle söyledi.
“Yusuf, sanırım aklında bir şeyler var. Grupla paylaşmak istediğin bir şey mi?”
Yusuf rahatsız bir halde “Aslında” dedi, “anne–babamıza nasıl itaat etmemiz gerektiğine ilişkin Kutsal Kitap talimatlarını dinlediğimde, her şey iyi geliyor. Fakat bahsettiğiniz fikirleri kabul edecek olursam, anne–babamın yaptığı pek çok şeyi yapmaktan rahatsız olurum.
Mehmet yoğun ilgisini ve endişesini göstermek isteyerek kaşlarını çattı. “Ne tür şeyler?”
“Dinsel şeyler. Onlar gibi dua etmezsem veya dinî törenlerine katılmazsam bundan çok rencide olurlar. Bu onlar açısından büyük saygısızlık olur.”
Mehmet başını sallayarak onayladı. “Ne demek istediğini anlıyorum.”
“Annemle babama hürmet ve saygı gösterirken, bir yandan da farklı bir dine inanıp onların dinî faaliyetlerine katılmamam nasıl mümkün olabilir?” Ece teselli etme amacı gösteren bir hareketle Yusuf’a yaslandı.
Herkes sorunu düşünürken odada sessizlik oldu. Sonunda Ekrem söz aldı.
“Anlaşılan bu bir öncelik verme meselesi. Hangi emir daha öncelikli: ‘Benden başka tanrın olmayacak’ emri mi, ‘annene babana saygı göster’ emri mi? Bana kalırsa ilk sırada Allah gelmeli.”
Yusuf, “Bunu söylemesi kolay” dedi, “ama yapması o kadar kolay değil. Onların sofrasında yemek yiyor ve onların kanepesinde yatıyorum. Beni evden atabilirler. Nereye giderim?”
Ekrem, “Ya bir Yahudi havrasına veya Hindu tapınağına gidiyor olsaydın ne olurdu, düşün” dedi. “Orada ibadet edenlerle birlikte olurdun. Onlar ayağa kalkınca sen de kalkar, oturduklarında otururdun. Onların inanç sistemine gerçekten katılıyor olmazdın, ama aykırılık da meydana getirmezdin. Onlar kendi ibadetlerini yaparlarken orada durup inceliyor olurdun.”
Mehmet, “2. Krallar 5. bölümdeki öyküyü hatırlıyor musunuz?” dedi, “Elişa peygamber Suriyeli Naaman’a Ürdün Nehri’nde yedi kez yıkanmasını söylediğinde Naaman cüzamdan temizlenmişti.[1] O ihtida etti ve İbrahim’in Tanrısı’na inandı. Artık putlara baş eğmeyecekti. Naaman Elişa’ya şunları söyledi: ‘Ama RAB kulunu bir konuda bağışlasın. Efendim tapınmak için Rimmon Tapınağı’na girip kendisine eşlik etmemi isteyince, tapınakta onunla birlikte yere kapandığımda RAB bu kulunu bağışlasın.’ Elişa ona ‘Esenlikle git’ dedi.[2] Naaman putlara ibadet etmiyordu, yalnızca işini yapıyordu.”
Reşat ekledi: “Annenle baban dua ediyorlarsa, sen yalnızca sessizce izle. Kurban kesiyorlarsa orada bulunabilirsin, hatta bir şeyler taşıyabilir veya başka şekilde yardımcı da olabilirsin, fakat duaları onlara bırak.”
Yusuf araya girdi: “Peki ya cenazelerde? Orada durup namaz saflarına girmesem ne olur? Herkes bana bakar, bu da annemle babam için utanç kaynağı olur. Cenaze namazı saflarına katılmamak için cenazelere gitmekten kaçınmam mı gerekir?”
Mehmet “Bunlar genç bir imanlının önceden oturup anne–babasıyla konuşması gereken konular” dedi. “Belki en arka sıraya geçersin, böylece kimse senin aslında namaza iştirak etmediğini anlamaz. Ya da safların resimlerini çekersin, böylece içinde olmazsın. Buna göz yumabilirler. Ama öte yandan, uzlaştırılamaz bir çatışma da ortaya çıkabilir. İsa şöyle dedi: ‘Size doğrusunu söyleyeyim, Tanrı’nın Egemenliği uğruna evini, karısını, kardeşlerini, annesiyle babasını ya da çocuklarını bırakıp da bu çağda bunların kat kat fazlasına ve gelecek çağda sonsuz yaşama kavuşmayacak hiç kimse yoktur.’[3] Yani, insanlar imanlı olmak için ebeveynlerinin evlerinden ayrılmak zorunda kalabilirler. Fakat bu hayatta iman ailesinde anneler, babalar, kardeşler ve çocuklarla, İsa geldiğinde ise sonsuz hayatla ödüllendirilecekler.”
Yusuf ile Ece toplantıdan ayrıldıklarında evdeki hava düşünceli ve ciddiydi. Fakat Yusuf oradan başka biri olarak çıktı. Gençlere özgü, sağı–solu belli olmaz tavrından sıyrılıp erkek olmasının zamanı geldiğini anlıyordu. Yusuf Ece’yi otobüse bıraktıktan sonra karanlıkta kendi evine doğru yürüdü. Öğrenmiş olduğu bilgilerin ağırlığı altında kalmıştı. Fakat kaybedebileceği çok şey vardı. Aklı karmakarışıktı, eylemlerinin muhtemel sonuçlarını tek tek düşünüyordu. Kendi kendine tekrar tekrar “Ne yapmalıyım?” diye sordu. En sonunda dudakları titreyerek karanlık gökyüzüne baktı ve “Peki Rab, seninim” dedi.
S16. Yusuf’a anne–babasıyla ilişkisi konusunda hangi tavsiyeyi verirdiniz?
Y. __________________________________________________
S17. Kutsal Kitap sonun zamanında Mesih’in gelişinden hemen önce meydana gelecek olan nasıl bir yenilenme ve tövbe vaadi veriyor? Malaki 4:5–6 ayetlerini okuyun.
Y. __________________________________________________
Okuyucular dua yoluyla bağlılık çağrısında bulunmalıdır.
[1] Kaderi Değiştiren Cilt 3, Ders 8.
[2] Bkz. 2. Krallar 5:18, 19.
[3] Bkz. Luka 18:29, 30.